LEAD
Australian Open

#18 pentru Federer! Roger îl oprește cumva pe Rafael Nadal, câștigă marea finală Australian Open și se bate de-acum cu istoria!

FOTO: Australian Open - Ben Solomon / Tennis Australia
29 ianuarie 2017
Camelia Butuligă
0 comentarii

Revenirea lui Federer este completă! După o pauză de cinci ani, Roger câștigă Slamul cu numărul 18. Că titlul din Australia vine după o finală imensă cu marele său rival, Rafa Nadal, e cu atât mai special. A fost 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 pentru Roger, într-un meci care a oferit, ca de obicei, de toate: realizări incredibile și greșeli frustrante, momente de intensitate apăsătoare și scurte perioade de respiro. Cu Federer impecabil în seturile unu și trei, cu Nadal neiertător în seturile doi și patru, meciul și-a cerut, cum altfel? – superba și costisitoarea bătălie din decisiv.

2017 se anunță la fel de nebunesc la 2016, dar în sensul bun. Să vedem: după ce au ratat perioade mari anul trecut din cauza accidentărilor, Rafael Nadal (30 de ani, cap de serie 9) și Roger Federer (35 de ani, cap de serie 17) ajung în finală la primul Slam la care participă în 2017. Federer câștigă în cinci seturi, devenind cel mai în vârstă câștigător de Slam de la Ken Rosewall, primul jucător care câștigă un Slam învingând patru adversari din top 10 de la Mats Wilander încoace (RG82) și câștigând pentru prima oară în cariera sa trei meciuri de cinci seturi în același Slam. 

A fost un clasic? A fost. Poate nivelul jocului nu a fost stratosferic de la început la sfârșit (deși au fost bucăți mari când cei doi au jucat bine concomitent, mai ales în setul 5), dar din punct de vedere al contextului mai larg (accidentările lor recente. istoria lor comună și miza finalei pentru ambii), acest meci a fost un clasic. Nu mai vorbesc de micile tușe (he) care i-au dat savoare, cum ar fi faptul că Federer, faimos pentru aversiunea sa față de Hawkeye, cât și pentru faptul că pierdea matchpointuri cu neforțate de dreapta, a câștigat azi meciul cu un winner de dreapta pe care Hawkeye l-a arătat pe linie. 

Încă de la început, acest Fedal a avut o vibrație diferită față de cele anterioare, și motivul a fost că Federer a venit cu o tactică diferită. Rafa a jucat din punct de vedere tactic ce juca de obicei cu Federer (dacă nu-i stricat, de ce să-l repari?): un-doi-uri alcătuite din servicii cu exteriorul și drepte câștigătoare, atacarea serviciului doi, lungirea punctelor prin defensivă excelentă și mai ales, pressing înalt pe reverul lui Federer. Însă Federer a făcut niște ajustări majore în planul de joc, ajustări care au dat roade și care m-au făcut să-mi spun, în setul unu: ”Are o șansă să câștige dacă nu-și pierde mințile.” Urma să am dreptate: Roger a câștigat, deși și-a pierdut mințile temporar în setul 2, apoi în 4 și la începutul decisivului. Însă spre deosebire de celelalte Fedaluri de 3 din 5, când odată pierdute, mințile și loviturile lui Federer pierdute rămâneau, cumva, Roger a reușit să se redreseze și să-și aducă aminte de tactica câștigătoare din setul 1. Să vedem care au fost elementele esențiale ale acesteia. 

1. Serviciul. Când lui Federer îi merge serviciul unu, viața e mai ușoară pentru el. Serviciul este fundația jocului său și când nu merge totul este de două ori mai greu. Azi: 20 de ași, 3 duble, 67% cu primul dintre care 76% câștigate, 49% câștigate pe al doilea. Fundația a fost la locul ei.  

2. Reverul. De-a lungul acestui AO, reverul lui Federer a înregistrat performanțe notabile comparativ cu alte Slamuri din trecut. Câte winnere de rever a făcut Federer până la finală de-a lungul anilor? La Wimbledon 03 și 04: sub 40. La US Open 2015, 44. Acum? 62. Câte a făcut azi? 14, față de doar 3 ale lui Rafa. Cum de a făcut Federer atâtea puncte cu reverul? În primul rând, a redus sliceurile și a lovit drive-uri sănătoase, atât la retur (multe câștigătoare, mai ales pe serviciul doi)  cât mai ales în schimburi. L-am văzut chiar, minunea minunilor, ieșind din încercuirea clasic nadaliană de mingi înalte și cu spin și pleznind revere câștigătoare în cros contra dreptei înfricoșătoare a lui Rafa. Nu de fiecare dată, dar de suficiente ori cât să conteze când s-a tras linia. Nu în ultimul rând, Federer a variat imprevizibil plasamentul, atacând-i la rândul său reverul lui Rafa în mod repetat în schimburi în lung de linie, un pattern de joc care l-a prins de câteva ori pe Rafa pe contre-piedDimitrov a folosit în semifinala sa revere adânci, înalte și pe centru atunci când era țintuit pe backhand: a fost o tactică smart, pentru că nu-i dădea unghiuri lui Rafa și nu-l lăsa să facă pasul periculos în teren. Federer a folosit și el ideea azi. Aș spune că schimbarea tactică a reverului a fost unul din elementele cheie ale victoriei. 

Articolul continuă pe Treizecizero

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design