LEAD
ECHIPA NAȚIONALĂ DE HANDBAL

„2015 a fost alt campionat, cu alte jucătoare, alte echipe, alte meciuri. Acum suntem altă echipă”

FOTO: Bogdan Danescu / Sport Pictures

A 23-a ediție a Campionatului Mondial de Handbal feminin debutează vineri, în Germania, țara în care s-au publicat primele reguli ale jocului, acum 100 de ani. Medaliată cu bronz la ediția din 2015, România – singura echipă națională care-a fost prezentă la toate cele 23 de ediții -, va deschide cu Paraguay, sâmbătă de la ora 15.00.

Prin obiectivul propus (locurile 1-6, sau chiar 1-8), Federația Română a încercat să nu pună multă presiune pe umerii jucătoarelor, care totuși o simt: o simt de la presă, care le întreabă mereu de medalie, de la suporteri, de la toți cei care așteaptă în fiecare an ca „Moș Crăciun să le aducă un cadou prin naționala de handbal”, cum a spus Cristina Neagu.

E însă un Campionat Mondial care surprinde echipa României într-un proces de reconstrucție, început deja de anul trecut, după Jocurile Olimpice de la Rio. Dar dacă la Europeanul din 2016, unde s-a clasat pe cinci, lotul avea încă în componență jucătoare cu experiență ca Oana Manea sau Paula Ungureanu, acum România pornește la drum cu mai multe debutante. (Despre două dintre ele am scris aici). Din echipa care acum doi ani câștiga medalia de bronz, doar șase jucătoare sunt acum în lot: Neagu, Eliza Buceschi, Valentina Ardean-Elisei, Gabi Szucs, Melinda Geiger și Crina Pintea.

Asta par să repete atât jucătoarele, cât și antrenorul Ambros Martin de fiecare dată când sunt întrebați de șanse, așteptări și obiective: că toată lumea își dorește un rezultat cât mai bun, dar toate calculele și așteptările trebuie adaptate la contextul în care se află echipa.

„Medalia din 2015 a fost justificată și meritată, dar a fost acum doi ani”, ne-a spus Ambros. „Au câștigat-o și nu le-o va lua nimeni. Acum vom lupta – toată echipa – pentru un nou campionat, pentru cele trei medalii puse la bătaie. Și e un campionat deschis. Dar ce-a fost, a fost în trecut, cu echipa de atunci.”

Gabi Szucs (33 de ani), care a jucat un rol esențial în apărare și în 2015, și în 2016, a subliniat aceeași idee: „În 2015 a fost alt campionat, alte jucatoare, alte echipe, alte meciuri. Acum suntem altă echipă, s-au schimbat multe, sunt jucătoare mai tinere. Am rămas puține din fosta echipă.”

Ce e esențial acum, spune Gabi, e ca jucătoarele cu experiență să le ajute pe noile venite să se integreze. „Trebuie să le ajutăm pe fetele noi să se acomodeze, cu răbdare, încurajare, trebuie să ne ajutăm mult între noi.”

Interul stâng care joacă la Dunărea Brăila observă însă și faptul că echipa are deja un an de când e antrenată de Ambros, și înțelege mai bine ce i se cere. „Ne-am obișnuit cu ce-și dorește sau ce așteaptă și el de la noi, și din apărare și din atac, deja am început să ne înțelegem mult mai bine.”

Primul antrenament al României în Trier CM 2017

Atmosfera excelentă și încredere în rândul echipei înaintea meciurilor din grupa preliminară CM2017. Antrenorul României, Ambros Martin, a ales să facă la primul antrenament din Trier și câteva exerciții de întărire a relațiilor de colaborare dintre jucătoarele noastre. Primul meci din grupă are loc sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 15:00 (ora României), transmis de Telekom Sport.🇷🇴

Posted by FRH – Federația Română de Handbal Official on Donnerstag, 30. November 2017

Extrema dreapta Aneta Udriștioiu (28 ani), ne-a vorbit și ea de așteptările pe care le simte în jurul naționalei de handbal: „Toată lumea are așteptări de la echipa națională și este normal. Dar acum s-a schimbat mult generația, suntem foarte multe jucătoare noi, tinere, care probabil o să simtă presiunea altfel. Bineînțeles că o să ne ajutăm între noi, de asta suntem o echipă și ne dorim mult să fim unite acolo.”

Aneta are chiar pe același post o colegă extrem de tânără, Ana Maria Berbece: „Mă bucur foarte mult pentru Ana, e o fată tânără, muncitoare, și mă bucur mult că a prins la 18 ani lotul. Cred că toată lumea are emoții, și eu am emoții, și probabil toate fetele. Dar sper să-i treacă, să ne treacă, să ne eliberăm de presiune și să ne vedem de joc.”

Cu ce gând pornește jucătoarea CSM-ului? „O să luăm fiecare meci în parte, sperăm să jucăm de la meci la meci mai bine, să ne punem la punct toate detaliile până la meciul cu Franța, ultimul din grupă. Să arătăm un handbal de calitate, să ne batem acolo pe teren. E clar că mai avem mult de muncă, atât în faza de apărare, cât și în faza de atac, dar ne dorim într-adevăr să facem rezultate bune, să creștem, cum a zis toată lumea, de la meci la meci.”

„E normal că-mi doresc, orice sportiv are dorința mare. În primul rând să ne întoarcem acasă sănătoase, și să avem un rezultat frumos cu care să fim și noi mulțumite că am făcut tot ce-am putut, și suporterii noștri, care ne susțin și sunt alături de noi”, spune și Gabi Szucs.

În ce cred cele două handbaliste că stă forța acestei echipe tinere? Unitatea grupului o să fie punctul nostru puternic, spune cu hotărâre Aneta. „Și apărarea, bineînțeles. Trebuie să lucrăm mult la ea; cu o apărare bună o să câștigăm multe meciuri.”

Gabi crede că va conta și atmosfera bună pe care o simte în echipă. „Nu contează câți ani ai tu, câți are ea, dacă sunt 10 ani diferență, să zicem. Suntem coechipiere, luptăm pentru același obiectiv. Contează că avem aceeași direcție și aceeași dorință.”

*

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.

Lotul României pentru Mondial

Portărițe: Denisa Dedu și Yulia Dumanska

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Ana Maria Popa (fostă Iuganu)

Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir Florianu și apărătoarea Gabi Szucs

Coordonatori: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu

Pivoţi: Crina Pintea, Cynthia Tomescu și Timea Tătar

Interi dreapta: Melinda Geiger și Ana Maria Dragut

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Ana Maria Berbece, mezina echipei

În următoarele două săptămâni, pe parcursul turneului final, Lead va fi în Germania și va sta aproape de echipa națională. 

 

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design