LEAD
ECHIPA NAȚIONALĂ DE HANDBAL

„2015 a fost alt campionat, cu alte jucătoare, alte echipe, alte meciuri. Acum suntem altă echipă”

FOTO: Bogdan Danescu / Sport Pictures

A 23-a ediție a Campionatului Mondial de Handbal feminin debutează vineri, în Germania, țara în care s-au publicat primele reguli ale jocului, acum 100 de ani. Medaliată cu bronz la ediția din 2015, România – singura echipă națională care-a fost prezentă la toate cele 23 de ediții -, va deschide cu Paraguay, sâmbătă de la ora 15.00.

Prin obiectivul propus (locurile 1-6, sau chiar 1-8), Federația Română a încercat să nu pună multă presiune pe umerii jucătoarelor, care totuși o simt: o simt de la presă, care le întreabă mereu de medalie, de la suporteri, de la toți cei care așteaptă în fiecare an ca „Moș Crăciun să le aducă un cadou prin naționala de handbal”, cum a spus Cristina Neagu.

E însă un Campionat Mondial care surprinde echipa României într-un proces de reconstrucție, început deja de anul trecut, după Jocurile Olimpice de la Rio. Dar dacă la Europeanul din 2016, unde s-a clasat pe cinci, lotul avea încă în componență jucătoare cu experiență ca Oana Manea sau Paula Ungureanu, acum România pornește la drum cu mai multe debutante. (Despre două dintre ele am scris aici). Din echipa care acum doi ani câștiga medalia de bronz, doar șase jucătoare sunt acum în lot: Neagu, Eliza Buceschi, Valentina Ardean-Elisei, Gabi Szucs, Melinda Geiger și Crina Pintea.

Asta par să repete atât jucătoarele, cât și antrenorul Ambros Martin de fiecare dată când sunt întrebați de șanse, așteptări și obiective: că toată lumea își dorește un rezultat cât mai bun, dar toate calculele și așteptările trebuie adaptate la contextul în care se află echipa.

„Medalia din 2015 a fost justificată și meritată, dar a fost acum doi ani”, ne-a spus Ambros. „Au câștigat-o și nu le-o va lua nimeni. Acum vom lupta – toată echipa – pentru un nou campionat, pentru cele trei medalii puse la bătaie. Și e un campionat deschis. Dar ce-a fost, a fost în trecut, cu echipa de atunci.”

Gabi Szucs (33 de ani), care a jucat un rol esențial în apărare și în 2015, și în 2016, a subliniat aceeași idee: „În 2015 a fost alt campionat, alte jucatoare, alte echipe, alte meciuri. Acum suntem altă echipă, s-au schimbat multe, sunt jucătoare mai tinere. Am rămas puține din fosta echipă.”

Ce e esențial acum, spune Gabi, e ca jucătoarele cu experiență să le ajute pe noile venite să se integreze. „Trebuie să le ajutăm pe fetele noi să se acomodeze, cu răbdare, încurajare, trebuie să ne ajutăm mult între noi.”

Interul stâng care joacă la Dunărea Brăila observă însă și faptul că echipa are deja un an de când e antrenată de Ambros, și înțelege mai bine ce i se cere. „Ne-am obișnuit cu ce-și dorește sau ce așteaptă și el de la noi, și din apărare și din atac, deja am început să ne înțelegem mult mai bine.”

Primul antrenament al României în Trier CM 2017

Atmosfera excelentă și încredere în rândul echipei înaintea meciurilor din grupa preliminară CM2017. Antrenorul României, Ambros Martin, a ales să facă la primul antrenament din Trier și câteva exerciții de întărire a relațiilor de colaborare dintre jucătoarele noastre. Primul meci din grupă are loc sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 15:00 (ora României), transmis de Telekom Sport.🇷🇴

Posted by FRH – Federația Română de Handbal Official on Donnerstag, 30. November 2017

Extrema dreapta Aneta Udriștioiu (28 ani), ne-a vorbit și ea de așteptările pe care le simte în jurul naționalei de handbal: „Toată lumea are așteptări de la echipa națională și este normal. Dar acum s-a schimbat mult generația, suntem foarte multe jucătoare noi, tinere, care probabil o să simtă presiunea altfel. Bineînțeles că o să ne ajutăm între noi, de asta suntem o echipă și ne dorim mult să fim unite acolo.”

Aneta are chiar pe același post o colegă extrem de tânără, Ana Maria Berbece: „Mă bucur foarte mult pentru Ana, e o fată tânără, muncitoare, și mă bucur mult că a prins la 18 ani lotul. Cred că toată lumea are emoții, și eu am emoții, și probabil toate fetele. Dar sper să-i treacă, să ne treacă, să ne eliberăm de presiune și să ne vedem de joc.”

Cu ce gând pornește jucătoarea CSM-ului? „O să luăm fiecare meci în parte, sperăm să jucăm de la meci la meci mai bine, să ne punem la punct toate detaliile până la meciul cu Franța, ultimul din grupă. Să arătăm un handbal de calitate, să ne batem acolo pe teren. E clar că mai avem mult de muncă, atât în faza de apărare, cât și în faza de atac, dar ne dorim într-adevăr să facem rezultate bune, să creștem, cum a zis toată lumea, de la meci la meci.”

„E normal că-mi doresc, orice sportiv are dorința mare. În primul rând să ne întoarcem acasă sănătoase, și să avem un rezultat frumos cu care să fim și noi mulțumite că am făcut tot ce-am putut, și suporterii noștri, care ne susțin și sunt alături de noi”, spune și Gabi Szucs.

În ce cred cele două handbaliste că stă forța acestei echipe tinere? Unitatea grupului o să fie punctul nostru puternic, spune cu hotărâre Aneta. „Și apărarea, bineînțeles. Trebuie să lucrăm mult la ea; cu o apărare bună o să câștigăm multe meciuri.”

Gabi crede că va conta și atmosfera bună pe care o simte în echipă. „Nu contează câți ani ai tu, câți are ea, dacă sunt 10 ani diferență, să zicem. Suntem coechipiere, luptăm pentru același obiectiv. Contează că avem aceeași direcție și aceeași dorință.”

*

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.

Lotul României pentru Mondial

Portărițe: Denisa Dedu și Yulia Dumanska

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Ana Maria Popa (fostă Iuganu)

Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Zamfir Florianu și apărătoarea Gabi Szucs

Coordonatori: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu

Pivoţi: Crina Pintea, Cynthia Tomescu și Timea Tătar

Interi dreapta: Melinda Geiger și Ana Maria Dragut

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Ana Maria Berbece, mezina echipei

În următoarele două săptămâni, pe parcursul turneului final, Lead va fi în Germania și va sta aproape de echipa națională. 

 

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design