2017 începe cu depunctări, salarii plafonate și antrenori stresați. Pot ambiția lui Hagi, banii lui Becali sau nebunia lui Ando, Șumi și Miriuță să scoată din depresie fotbalul nostru?

Ciprian Rus 13 ianuarie 2017

Fotbalul românesc a scos, de o săptămână, capul din zăpadă. Ganterele au luat locul halbelor de bere, iar alergările de dimineață dănțuielilor festive, la ore mici. Cum e datina la noi, echipele se construiesc din mers, iar antrenorii încep cantonamentele exotice cu ce jucători pot. Chiar și așa, primele mișcări din 2017 ne lasă să ne facem o idee despre ce va urma în Liga 1 în acest an.

 

Liga Profesionistă de Fotbal a publicat, acum câteva zile, pe site-ul propriu, clasamentul actualizat al Ligii 1, după ultima rundă de penalizări de la finele anului trecut.

Legenda din subsolul clasamentului, care explică depunctările echipelor, a ajuns, acum, la fel de consistentă ca topul echipelor care vor prinde “play-off”-ul la capătul celor cinci etape care au mai rămas de jucat la finele sezonului regulat.

Gaz Metan Mediaș și Pandurii Târgu Jiu li s-au alăturat celor de la CFR Cluj, ACS Poli Timișoara și ASA Târgu Mureș în grupul echipelor penalizate. Depunctați a doua oară în acest sezon, târg-mureșenii cad pe ultimul loc al clasamentului, sub Timișoara.

Cu totalul de 35 de puncte retrase, o echipă de Liga 1 ar sta comod în zona “play-off”, la cum arată clasamentul acum. Această distorsiune flagrantă a clasamentului sportiv în comisiile de disciplină a început să le dea de gândit oficialilor, care studiază posibilitatea de a transforma în bani punctele de penalizare, bani pe care să îi rețină direct din drepturile de televizare.

E prima și cea mai importantă mișcare anunțată pentru 2017 în fotbalul românesc. Pare o variantă mai bună decât cea de acum: măcar ai un clasament jucat pe teren. Pe de altă parte, echipele sunt penalizate tocmai pentru că nu au bani…

Antrenor în România: cea mai nesigură meserie din Europa

Șirul alarmant de penalizări și, implicit, numărul tot mai mare de echipe aflate în dificultate din punct de vedere material nu e singura veste proastă la început de 2017. UEFA tocmai a dat publicității un studiu potrivit căruia antrenorii din Liga 1 au cele mai nesigure posturi din Europa. Este concluzia unei analize făcută pe primele două ligi din nu mai puțin de 30 de țări, având ca reper sezonul 2014-2015, ultimul cu 18 echipe.

România și Turcia au înregistrat recordul de instabilitate, cu 46 de schimbări de antrenori, în medie 2,6 tehnicieni pe club! În lume, cu 94% procentaj al băncilor modificate, ne aflăm imediat sub Costa Rica și Brazilia 2, ambele cu 100%, și la ani-lumină de Irlanda de Nord și în Finlanda, unde doar 8% dintre cluburi și-au demis antrenorii.

Vești bune: Hagi schimbă tonul

În 2015, un singur antrenor din România a terminat pe bancă, Leo Grozavu. Acum, raportat la mai puține echipe în Liga 1, stăm sigur mai bine. Pentru că cel puțin un antrenor are postul asigurat: Gică Hagi, care e și patronul echipei pe care o conduce de pe marginea terenului. Culmea, mai e și pe primul loc în clasament cu Viitorul!

Deși jucătorii săi de Națională, Benzar și Marin, sunt curtați din toate părțile, Gică Hagi refuză să le dea drumul până în vară, semn că pare mai decis ca oricând să profite de șansa de a se bate la titlu. Nu promite nici mari transferuri – “dacă a terminat pe locul 1, înseamnă că avem cel mai bun lot”, spune Hagi.

Fostul mare internațional a lăsat deoparte prudența din anii trecuți, iar schimbarea sa de ton poate fi exact ceea ce-i lipsea Viitorului, pe lângă lipsa de experiență, pentru a visa la locul 1. Un succes al lui Hagi ar fi cea mai bună veste pentru fotbalul românesc. Mulți au început să înțeleagă și să aprecieze proiectul său, dar o victorie în campionat ar fi adevăratul premiu pentru încăpățânarea și pentru investițiile făcute de Gică Hagi în toți acești ani.

Atac de lux pentru Reghecampf

Deși aflată pe locul 2, marea favorită pentru 2017 rămâne Steaua lui Gigi Becali. Pe un model total opus celui al lui Hagi, Gigi Becali transferă pe bandă rulantă tot ce e mai bun în Liga 1.

Spre deosebire de alți ani, când scoate bani din buzunar doar înaintea marilor dueluri europene, de data aceasta Becali schimbă strategia și aduce vedete încă din iarnă. Vizate sunt, din nou, principalele contracandidate din țară. După Jakolis (CFR), De Amorim și Boldrin (Astra), urmează Alibec (Astra) și Gnohere (Dinamo).

Laurențiu Reghecampf are acum vârfurile care i-au lipsit în prima parte a sezonului. Rămâne de văzut dacă Alibec și Gnohere vor confirma sau se vor înscrie pe lunga listă de transferuri ratate ale Stelei.

Astra, marea necunoscută

În zona “play-off”, Craiova îl pierde pe Vătăjelu, iar Gaz Metan, pe Llullaku, omul care făcea cât jumătate de echipă. Dinamo testează pista Sânmărtean, după pierderea lui Gnohere, în vreme ce CFR Cluj îl aduce pe Bumba de la Tel Aviv și încearcă să îl transfere și pe Deac, fostul căpitan din Gruia. Cu excepția Gazului, toate celelalte echipe se gândesc la titlu dacă vor prinde “play-off”-ul.

Aflată la doar un punct de locul 6, ultimul care duce spre lupta pentru titlu, campioana Astra e marea necunoscută a fotbalului nostru la început de 2017. Relațiile dintre antrenorul anului, Marius Șumudică, și finanțatorul echipei sunt extrem de tensionate, și nici președintele clubului, Dani Coman, prieten bun cu Șumi, nu mai e capabil să intermedieze o despărțire amiabilă la final de sezon.

Practic, antrenorul a fost chemat la comisii de propriul club și riscă o amendă piperată, de 50.000 de euro. Deși ar pleca mâine, Șumudică e ținut în loc de plățile restante și de clauzele de rupere a contractului. Se poate face performanță în aceste condiții? Se poate spera la continuarea parcursului spectaculos din Europa League?

Se încearcă, cel puțin: a fost adus atacantul Sergiu Buș, Teixeira și Morais, doriți de Steaua, au plecat în cantonament cu Astra, în vreme ce Budescu încă se mai gândește dacă să rămână alături de Șumi până la vară.

Salarii de 1.000 de euro pe lună în Liga 1

În jumătatea a doua a clasamentului, 2017 propune un  fenomen îngrijorător: cel al plafonărilor salariale. Aflate în insolvență, multe cluburi sunt obligate de administratorii judiciari să-și reducă bugetul de salarii. S-a ajuns atât de jos încât Pandurii, bunăoară, au ajuns la un plafon de 1.000 de euro pe lună. La ce se joacă uneori în Liga 1, mulți ar fi tentați să creadă că e prea mult și atât.

D’ale noastre

“Dacă jucătorii o să-mi ceară bani, o să le dau. Eu nu am, dar o să cer bani de la nevastă mea, că ea lucrează și câștigă niște bani”
– Ionuț Popa, antrenor ACS Poli Timișoara

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.