LEAD
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „Am câștigat și cu inima azi. Am crezut în noi din primul moment până la final”

FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

„No problem!”, le-a spus Ambros Martin jucătoarelor sale în prima repriză. Slovenia conducea cu 5-1, iar selecționerul spaniol se plimba dintr-o parte în alta a băncii de rezerve, făcându-le semn să fie calme. No problem!

A fost cheia succesului, a spus și el, și jucătoarele, după victoria la limită, dar extrem de importantă obținută de România în ultimele minute ale meciului cu Slovenia. Faptul că nu s-au demoralizat, nu și-au pierdut capul și perspectiva, cum a zis Ambros, că n-au renunțat să creadă că pot câștiga, și au luptat pentru asta.

„Sunt foarte fericită și mândră că am luptat mereu, chiar și când am fost conduse cu cinci goluri. N-am cedat, am crezut că putem învinge și în final, am reușit”, a spus Denisa Dedu la conferință.

Cum a reușit Martin să păstreze calmul și luciditatea echipei? Spunându-le jucătoarelor să nu se abată de la tactica discutată, să aibă răbdare și să aștepte să le vină momentul. „Știam ce jucătoare și ce situații trebuie să acoperim cu echipa Sloveniei. Chiar și când au înscris, am continuat să facem ce făceam și am avut răbdare să ne vină momentul. Slovenia a arătat și ieri, cu victoria contra Franței, și azi, cât e de puternică. După ce-am văzut meciul de ieri, am știut că e foarte important pentru noi să luăm cele două puncte. Începutul a fost dificil. Ca și ieri, Slovenia s-a distanțat la 5-1, dar pas cu pas, cu potențialul, inima și speranța noastră, am revenit. A fost important că am luat conducerea la începutul reprizei a doua, iar nivelul tuturor jucătoarelor a crescut, toate jucătoarele au participat la victoria de azi.”

„Echipa a fost cheia victoriei, efortul colectiv. Toată lumea a ajutat în rolurile lor. Apoi, determinarea. Niciodată, cum a spus Denisa, n-am cedat, am crezut în noi, am fost foarte disciplinate cu sistemul, cu respectarea tacticii. Din primul moment până la final. Slovenia n-a fost o surpriză, am știut de ieri că e o echipă bună, bine pregătită, cu potențial. Cel mai dificil moment pentru noi a fost începutul. Dar nu ne-am pierdut capul, perspectiva. Am continuat să luptăm și să jucăm cu determinare și cu încredere.”

A fost important că echipa nu și-a pierdut luciditatea, crede Ambros, nici când Ana Gros, cea mai bună jucătoare a Sloveniei, înscria gol după gol în poarta Denisei Dedu. „Ana Gros a fost foarte eficientă și ieri, dar și azi. Inițial n-am știut dacă a fost eficiența ei sau problema noastră în apărare, dar cred că a fost ea foarte bună, pentru că toate aruncările ei au fost incredibile, și a schimbat mereu – sus, jos, dintr-o parte, de la 9, de la 12 metri. N-am putut s-o oprim, dar nu ne-am pierdut luciditatea și am continuat să facem același lucru. Am schimbat doar defensiva, să încercăm să o derutăm un pic. A fost mai mult spațiu de acoperit, dar cred că a fost mai bine.”

Pe lângă o apărare mai hotărâtă în a doua repriză, eficiența a crescut și în atac. România a preluat conducerea imediat după revenirea de la vestiare, și a condus aproape tot restul reprizei. „Am jucat foarte bine și în atac, ele au o apărare dificilă, dar am reușit s-o citim foarte bine. Avem și calitatea pentru asta. Cred că toate jucătoarele, din toate pozițiile, au jucat foarte bine azi. Am avut multe șanse de a înscrie din toate pozițiile – de pe pivot, de pe extremă, pătrunderi, aruncări, Neagu! E bine că am avut un procentaj bun. Niciodată nu știi dacă asta e datorită aruncărilor noastre sau al portarilor, dar eu cred că a fost calitatea jucătoarelor noastre azi.”

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design