LEAD
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „Am câștigat și cu inima azi. Am crezut în noi din primul moment până la final”

FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

„No problem!”, le-a spus Ambros Martin jucătoarelor sale în prima repriză. Slovenia conducea cu 5-1, iar selecționerul spaniol se plimba dintr-o parte în alta a băncii de rezerve, făcându-le semn să fie calme. No problem!

A fost cheia succesului, a spus și el, și jucătoarele, după victoria la limită, dar extrem de importantă obținută de România în ultimele minute ale meciului cu Slovenia. Faptul că nu s-au demoralizat, nu și-au pierdut capul și perspectiva, cum a zis Ambros, că n-au renunțat să creadă că pot câștiga, și au luptat pentru asta.

„Sunt foarte fericită și mândră că am luptat mereu, chiar și când am fost conduse cu cinci goluri. N-am cedat, am crezut că putem învinge și în final, am reușit”, a spus Denisa Dedu la conferință.

Cum a reușit Martin să păstreze calmul și luciditatea echipei? Spunându-le jucătoarelor să nu se abată de la tactica discutată, să aibă răbdare și să aștepte să le vină momentul. „Știam ce jucătoare și ce situații trebuie să acoperim cu echipa Sloveniei. Chiar și când au înscris, am continuat să facem ce făceam și am avut răbdare să ne vină momentul. Slovenia a arătat și ieri, cu victoria contra Franței, și azi, cât e de puternică. După ce-am văzut meciul de ieri, am știut că e foarte important pentru noi să luăm cele două puncte. Începutul a fost dificil. Ca și ieri, Slovenia s-a distanțat la 5-1, dar pas cu pas, cu potențialul, inima și speranța noastră, am revenit. A fost important că am luat conducerea la începutul reprizei a doua, iar nivelul tuturor jucătoarelor a crescut, toate jucătoarele au participat la victoria de azi.”

„Echipa a fost cheia victoriei, efortul colectiv. Toată lumea a ajutat în rolurile lor. Apoi, determinarea. Niciodată, cum a spus Denisa, n-am cedat, am crezut în noi, am fost foarte disciplinate cu sistemul, cu respectarea tacticii. Din primul moment până la final. Slovenia n-a fost o surpriză, am știut de ieri că e o echipă bună, bine pregătită, cu potențial. Cel mai dificil moment pentru noi a fost începutul. Dar nu ne-am pierdut capul, perspectiva. Am continuat să luptăm și să jucăm cu determinare și cu încredere.”

A fost important că echipa nu și-a pierdut luciditatea, crede Ambros, nici când Ana Gros, cea mai bună jucătoare a Sloveniei, înscria gol după gol în poarta Denisei Dedu. „Ana Gros a fost foarte eficientă și ieri, dar și azi. Inițial n-am știut dacă a fost eficiența ei sau problema noastră în apărare, dar cred că a fost ea foarte bună, pentru că toate aruncările ei au fost incredibile, și a schimbat mereu – sus, jos, dintr-o parte, de la 9, de la 12 metri. N-am putut s-o oprim, dar nu ne-am pierdut luciditatea și am continuat să facem același lucru. Am schimbat doar defensiva, să încercăm să o derutăm un pic. A fost mai mult spațiu de acoperit, dar cred că a fost mai bine.”

Pe lângă o apărare mai hotărâtă în a doua repriză, eficiența a crescut și în atac. România a preluat conducerea imediat după revenirea de la vestiare, și a condus aproape tot restul reprizei. „Am jucat foarte bine și în atac, ele au o apărare dificilă, dar am reușit s-o citim foarte bine. Avem și calitatea pentru asta. Cred că toate jucătoarele, din toate pozițiile, au jucat foarte bine azi. Am avut multe șanse de a înscrie din toate pozițiile – de pe pivot, de pe extremă, pătrunderi, aruncări, Neagu! E bine că am avut un procentaj bun. Niciodată nu știi dacă asta e datorită aruncărilor noastre sau al portarilor, dar eu cred că a fost calitatea jucătoarelor noastre azi.”

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design