LEAD
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele să câștige, despre Cristina Neagu, și despre viitor.

„E dureros, pentru că am avut în față o oportunitate mare și meritată, după cât de bine am jucat în grupe. Trebuia să profităm de ea, dar n-am reușit. Cred că e important să știm motivele pentru care am pierdut și să învățăm din ele, pentru că e un nou pas în drumul nostru spre Tokyo, cu această echipă. A fost unul greu, dar atunci când e greu, toată lumea are mai mult de învățat.”

Ce ar fi de învățat? În primul rând, cum gestionezi psihic astfel de meciuri. „Diferența față de meciurile din grupă a fost că acolo noi am fost conduse, și acum a fost invers, și n-am putut să gestionăm aceste momente. Azi Cehia a jucat foarte bine, au fost foarte eficiente în momentele critice, au jucat foarte inteligent. Și, să n-o luați ca pe o scuză, dar cred că au fost momente emoționale, chiar și pentru jucătoarele cu experiență. În astfel de meciuri, când te-ai calificat de pe locul 1, când ai bătut Cehia anul trecut, când echipa se simte foarte bine și își dorește foarte mult să se califice, în momentele critice, pe final, când vezi că poți pierde meciul, te gândești că poți pierde meciul în loc să te gândești că asta e șansa ta să câștigi meciul. Și cred că și asta s-a întâmplat azi.”

Cheia tactică a meciului, crede Ambros, a fost apărarea. „Nu ne-am simțit în niciun moment confortabil în apărare, am simțit asta din primul moment. Am vorbit de faptul că atunci când joci cu o echipă care înscrie multe goluri, trebuie să fii foarte, foarte bun în apărare. Nu să mergi gol după gol, pentru că în unele momente, ca azi, poate că avantajul mental e al lor. Poate ne-am și frustrat din cauza unor șanse clare de gol pe care le-am ratat, în momentele cruciale. Dar cred că ce ne-a lipsit cel mai mult a fost o siguranță în apărare.”

Cheia emoțională a fost însă presiunea și încărcătura emoțională pe care au simțit-o fetele, pentru că și-au dorit mult să câștige. „La final fetele erau distruse. Repet, probabil azi cea mai mare problemă n-a fost Cehia, ci extra motivația noastră. Nimeni nu poate avea dubii despre asta – despre focul și dorința jucătoarelor. În ultimele zile, și-au dorit enorm să profite de oportunitatea asta, să fie între primele 8. Știam că merităm, pentru că am jucat meciuri foarte bune înainte, dar știam și că depinde de meciul de azi. Și azi, din păcate, defensiva n-a mers prea bine, n-am găsit soluții să le oprim, mai ales în a doua repriză.”

Despre cât de mult depinde echipa de Cristina Neagu, care a înscris 13 goluri, jumătate din ale echipei, antrenorul spune că e o discuție care trebuie avută și când echipa câștigă prin golurile ei, nu doar când pierde. „Avem nevoie de jucătoare în jurul ei care să preia din responsabilitate, și cred că avem calități pentru asta. Dar o știți pe Cristina, vrea să dea totul pentru echipă, pentru victorie. Încearcă mereu, știm asta, și coechipierele știu asta. Ea mereu conduce echipa.”

Întrebat și despre selecție, antrenorul a spus că la Mondial au venit jucătoarele care merită să fie aici și care sunt sănătoase. „Dar nu e vorba de jucătoare, ci de un singur meci, într-o competiție dificilă. Au fost aceleași jucătoare care au învins Spania, Slovenia și Angola, și în circumstanțe similare. Pentru că am pierdut un meci, mai ales în modul în care l-am pierdut, nu trebuie să credem că jucătoarele care sunt aici nu sunt cele care trebuie să fie aici. Dar trebuie să muncim mai bine, cu mai multe jucătoare.”

În aceași notă, le-a luat apărarea și portărițelor, care n-au reușit un meci bun. „Ele sunt prezentul și viitorul României. Azi nu doar ele n-au avut o zi bună, nici eu n-am avut o zi bună. Nu e despre ele, e și despre defensivă, e despre întregul grup.  Nu cred că ne-a lipsit un al treilea portar, acestea sunt portărițele pe care le-am avut aici, și ele vor fi portărițele care vor aduce succes acestei echipe naționale.”

La final, după ce a recunoscut că și el a greșit cerând al doilea time-out în minutul 41, când scorul era 20-20, rămânând fără el pe final, după ce-a subliniat că e mulțumit de cum a gestionat echipa unele părți ale competiției, dar că trebuie să muncească mai mult în special în apărare, antrenorul le-a mulțumit jurnaliștilor pentru susținerea din ultima săptămână și s-a întors în vestiar, unde îl aștepta o echipă cu inima frântă.

„Eu cred că atunci când pierzi în felul ăsta lasă o urmă în mintea și sufletul tău și pe viitor o să aibă urmări pozitive. Azi a fost greu, dar sper să luăm, și eu, și jucătoarele, înfrângerea asta într-un mod pozitiv și să căutăm soluții pentru viitor.”

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design