LEAD
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele să câștige, despre Cristina Neagu, și despre viitor.

„E dureros, pentru că am avut în față o oportunitate mare și meritată, după cât de bine am jucat în grupe. Trebuia să profităm de ea, dar n-am reușit. Cred că e important să știm motivele pentru care am pierdut și să învățăm din ele, pentru că e un nou pas în drumul nostru spre Tokyo, cu această echipă. A fost unul greu, dar atunci când e greu, toată lumea are mai mult de învățat.”

Ce ar fi de învățat? În primul rând, cum gestionezi psihic astfel de meciuri. „Diferența față de meciurile din grupă a fost că acolo noi am fost conduse, și acum a fost invers, și n-am putut să gestionăm aceste momente. Azi Cehia a jucat foarte bine, au fost foarte eficiente în momentele critice, au jucat foarte inteligent. Și, să n-o luați ca pe o scuză, dar cred că au fost momente emoționale, chiar și pentru jucătoarele cu experiență. În astfel de meciuri, când te-ai calificat de pe locul 1, când ai bătut Cehia anul trecut, când echipa se simte foarte bine și își dorește foarte mult să se califice, în momentele critice, pe final, când vezi că poți pierde meciul, te gândești că poți pierde meciul în loc să te gândești că asta e șansa ta să câștigi meciul. Și cred că și asta s-a întâmplat azi.”

Cheia tactică a meciului, crede Ambros, a fost apărarea. „Nu ne-am simțit în niciun moment confortabil în apărare, am simțit asta din primul moment. Am vorbit de faptul că atunci când joci cu o echipă care înscrie multe goluri, trebuie să fii foarte, foarte bun în apărare. Nu să mergi gol după gol, pentru că în unele momente, ca azi, poate că avantajul mental e al lor. Poate ne-am și frustrat din cauza unor șanse clare de gol pe care le-am ratat, în momentele cruciale. Dar cred că ce ne-a lipsit cel mai mult a fost o siguranță în apărare.”

Cheia emoțională a fost însă presiunea și încărcătura emoțională pe care au simțit-o fetele, pentru că și-au dorit mult să câștige. „La final fetele erau distruse. Repet, probabil azi cea mai mare problemă n-a fost Cehia, ci extra motivația noastră. Nimeni nu poate avea dubii despre asta – despre focul și dorința jucătoarelor. În ultimele zile, și-au dorit enorm să profite de oportunitatea asta, să fie între primele 8. Știam că merităm, pentru că am jucat meciuri foarte bune înainte, dar știam și că depinde de meciul de azi. Și azi, din păcate, defensiva n-a mers prea bine, n-am găsit soluții să le oprim, mai ales în a doua repriză.”

Despre cât de mult depinde echipa de Cristina Neagu, care a înscris 13 goluri, jumătate din ale echipei, antrenorul spune că e o discuție care trebuie avută și când echipa câștigă prin golurile ei, nu doar când pierde. „Avem nevoie de jucătoare în jurul ei care să preia din responsabilitate, și cred că avem calități pentru asta. Dar o știți pe Cristina, vrea să dea totul pentru echipă, pentru victorie. Încearcă mereu, știm asta, și coechipierele știu asta. Ea mereu conduce echipa.”

Întrebat și despre selecție, antrenorul a spus că la Mondial au venit jucătoarele care merită să fie aici și care sunt sănătoase. „Dar nu e vorba de jucătoare, ci de un singur meci, într-o competiție dificilă. Au fost aceleași jucătoare care au învins Spania, Slovenia și Angola, și în circumstanțe similare. Pentru că am pierdut un meci, mai ales în modul în care l-am pierdut, nu trebuie să credem că jucătoarele care sunt aici nu sunt cele care trebuie să fie aici. Dar trebuie să muncim mai bine, cu mai multe jucătoare.”

În aceași notă, le-a luat apărarea și portărițelor, care n-au reușit un meci bun. „Ele sunt prezentul și viitorul României. Azi nu doar ele n-au avut o zi bună, nici eu n-am avut o zi bună. Nu e despre ele, e și despre defensivă, e despre întregul grup.  Nu cred că ne-a lipsit un al treilea portar, acestea sunt portărițele pe care le-am avut aici, și ele vor fi portărițele care vor aduce succes acestei echipe naționale.”

La final, după ce a recunoscut că și el a greșit cerând al doilea time-out în minutul 41, când scorul era 20-20, rămânând fără el pe final, după ce-a subliniat că e mulțumit de cum a gestionat echipa unele părți ale competiției, dar că trebuie să muncească mai mult în special în apărare, antrenorul le-a mulțumit jurnaliștilor pentru susținerea din ultima săptămână și s-a întors în vestiar, unde îl aștepta o echipă cu inima frântă.

„Eu cred că atunci când pierzi în felul ăsta lasă o urmă în mintea și sufletul tău și pe viitor o să aibă urmări pozitive. Azi a fost greu, dar sper să luăm, și eu, și jucătoarele, înfrângerea asta într-un mod pozitiv și să căutăm soluții pentru viitor.”

Comentează articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
Liga 1

Victoria muncii grele: CFR este noua campioană a României! Clujenii câștigă al patrulea titlu în ultimii 10 ani, FCSB pierde al treilea campionat la rând

© FOTO: Mircea Rosca / Sport Pictures
20 mai 2018
Ciprian Rus

Ștafeta a fost predată: Viitorul lui Gică Hagi a înmânat-o chiar ea, la Cluj, noilor campioni de la CFR.  În fața unor oameni emoționați și nerăbdători care au venit la stadion cu o misiune clară – să vadă cu ochii lor al patrulea titlu din istoria lui CFR Cluj – echipa lui Dan Petrescu și-a […]

Citeşte articolul
FA Cup

„The last hurrah?‟ Conte îi ia și ultima bucurie lui Mourinho. Victoria lui Chelsea în finala FA Cup deschide vara tumultoasă care urmează

20 mai 2018
Danny Coposescu

În puținele momente când și-a putut dezlipi ochii de la nunta dintre un prinț și o prințesă, BBC a găsit câte ceva de spus și despre finala unei competiții care avea pe vremuri propriul aer regal. Analogia pe care-o auzi cel mai des compară FA Cup cu Super Bowl în Statele Unite: o ocazie în […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design