Aproape, dar nu chiar acolo: încă o dată, nivelul EuroBasket e prea înalt pentru România. Ce ne spune înfrângerea cu Ungaria

Lucian Vârtan 6 septembrie 2017

Acum câteva zile, oficialii Federației Române de Baschet anunțau că pentru meciul cu Ungaria au fost vândute peste 9.000 de bilete. Lucrul ăsta ne oferea garanția că încurajările din sală vor accentua și mai mult rivalitatea dintre două echipe care, după ani buni de absență de pe prima scenă a baschetului european, încercau să-și găsească un loc mai confortabil prin acest European.

Din păcate, înfrângerea cu Ungaria (71-80), a patra consecutivă în grupa de la Cluj, confirmă încă o dată că distanța dintre România și echipele din primul pluton e una serioasă. Din fericire, echipa pare dispusă să o parcurgă cât poate de repede.

Am văzut un meci pe contre, în care ambele echipe au avut pe inițiativa pe rând. Primul sfert le-a revenit maghiarilor, „Vulturii” au revenit cu o replică consistentă, dar insuficientă pentru a trece în față. Cu excepția primelor minute, în sfertul al treilea s-a mers din nou cap la cap, pentru ca în ultima parte să pierdem treptat din energie și să acceptăm înfrângerea.

Meciul

România a început meciul în 5-ul cu care ne-a obișnuit deja și care are cele mai bune statistici – Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu, Cătălin Baciu, Kuti Nandor și Radu Paliciuc.

Ambele echipe au deschis cursiv, cu câteva coșuri spectaculoase de la distanță. Lucrurile s-au (mai) liniștit după câteva minute de joc, când au început să apară și primele greșeli de ambele părți. Între timp, suporterii își jucau propriul meci în tribunele Polivalentei din Cluj, de unde reușeau să creeze o atmosferă irezistibilă, demnă de un turneu final.

Încurajată și energizată de încurajările fanilor, România a reușit un joc solid în defensivă pe aproape tot parcursul sfertului întâi. Finalul însă a fost al adversarilor,  care au profitat de rotația echipei, au revenit și au primul sfert la limită, 16-15.

Dar abia la începutul sfertului secund – când jocul rapid și finalizările precise au dus Ungaria la un parțial de 7-0 – ne-am amintit cu toții că România e underdog și în meciul ăsta, așa cum a fost încă de la tragerea la sorți a grupei. De aici încolo, jocul a fost o continuă și frustrantă cursă de urmărire: echipa României s-a ținut bine, s-a tot apropiat și a fost adesea la un pas de-o egalare care n-a mai venit. Ungaria a câștigat și sfertul al doilea, 22-17, și s-a impus la limită (22-20, 20-19) și în următoarele două.

Iar fuga asta după un adversar ceva mai experimentat, mai bine așezat tactic și – trebuie să o spunem – mai bun, a semănat cu întreaga încercare a baschetului românesc, care aleargă și el după plutonul din frunte. În contextul ăsta, înfrângerea cu Ungaria probabil că nu e un pas înapoi, dar unul înainte. Drumul e lung, dar direcția pare bună.

În condițiile în care Vlad Moldoveanu – cel mai bun jucător al României – a avut o evoluție ștearsă, Andrei Mandache a fost omul numărul unu, cu 24 de puncte, două recuperări și un assist. Dincolo, vedetele Adam Hanga și David Vojvoda au condus Ungaria spre victorie.

Declarațiile

„Am avut momente bune și momente în care nu am înscris în situații foarte clare, în special la aruncările libere unde procentajele noastre au fost foarte joase astăzi; toate aceste posesii s-au adunat și s-au transformat într-o diferență de 9 puncte pe tabelă. Este păcat pentru că băieții au muncit foarte mult, ne-am dorit foarte mult victoria, dar nu am reușit-o. Am încercat diferite sisteme de apărare, însă au avut inspirația necesară să găsească de fiecare dată cea mai bună soluție.” – antrenorul Marcel Țenter.

Andrei Mandache a vorbit și el despre meci: „A fost un meci bun de ambele părți, dar din păcate noi atât am putut și îmi pare foarte rău în special pentru publicul și atmosfera din această seară. Dar, într-o astfel de competiție, trebuie să fim mulțumiți de fiecare plus pe care îl aducem în ziua meciului și cred că putem să fim mândri cu asta. Am crescut de la meci la meci. Azi doar recuperările ofensive au făcut diferența. De la meciul cu Muntenegru aștept să jucăm la fel de agresiv și, de ce nu, să credem în șansa noastră până la final.”

„Păcat de tot, pentru că azi am avut tot ce ne trebuie” au conchis comentatorii TVR, la finalul partidei.

Celelalte meciuri

Jocul Spania – Croația a fost capul de afiș al zilei de marți: meciul pentru supremația grupei C. Și asta am și primit. După o luptă teribilă și un baschet fabulos, Spania a câștigat cu 79 la 73, pe sferturi: 21-20, 17-12, 15-22, 26-19.

Cu 11 puncte, 10 recuperări și trei assist-uri, Pau Gasol a condus din nou echipa Spaniei. Alături de el, Ricky Rubio a făcut și el un meci mare: 13 puncte, trei recuperări și patru assist-uri. De la croați, Dario Saric a fost cel mai bun om al echipei cu 18 puncte, 13 recuperări și cinci assist-uri.

În primul meci al grupei, unul foarte important pentru ambele echipe (care caută calificarea în fazele finale), Muntenegru s-a impus în fața Cehiei, scor 88 – 75, la capătul unei partide pe care a dominat-o clar în primele trei sferturi. Rezultatul dă naționalei Muntenegrului curajul să spere la o calificare de pe locul trei în grupă. Pentru ei urmează meciul cu Ungaria de peste două zile.

Pentru Cehia s-au remarcat din nou Tomas Satoransky – 13 puncte, 11 pase decise și două recuperări – și Patrik Auda, cu 14 puncte și două recuperări. Cu 17 puncte, 14 recuperări și două puncte, Nikola Vucevici a fost cel mai bun muntenegrean.

Ce urmează în grupa C de la Cluj

Nu sunt prea multe de spus după o zi ca această. Sentimentul cu care rămânem este părerea de rău. Chiar și așa, România s-a scotocit de tot ce-a avut, iar jocul – nu doar cu Ungaria – a fost de multe ori îmbucurător, dinamic și constant, mai ales în apărare. Dacă nu am fi lipsit atât de mult din elita baschetului, probabil că lucrurile ar fi arătat altfel. Dar astea sunt întrebări pentru conducerea baschetului românesc.

Poate că acest turneu va fi imboldul de care avea nevoie sportul ăsta care caută o mai bună organizare internă sau dezvoltarea centrelor de copii și juniori.


Miercuri este zi de pauză în grupa de la Cluj, ultimele meciuri din faza grupelor se reiau joi, 7 septembrie:

Joi, 7 septembrie

ora 14:30 Cehia-Croaţia

ora 17:15 Ungaria-Spania

ora 20:45 Muntenegru-România

Primele patru clasate din fiecare grupă vor merge mai departe spre fazele finale. Turneul final al EuroBasket – sferturi, semifinale și finalele – se va desfășura la Istanbul, oraș gazdă al grupei D. În fazele finale, TVR va transmite două optimi, două sferturi, semifinalele şi finala mare a EuroBasket 2017.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.