LEAD
Premier League

Arsenal şi Liverpool ne fac cadou un derbi nebun, deschid perfect perioada festivă din Premier League

E probabil ca Sandra Williams din Merseyside să fie un suporter al lui Liverpool. În minutul 51, când favoriții ei conduceau cu 1-0 pe Emirates, ea s-a hotărât să serbeze victoria dominantă care se contura, aşa că a plecat până în bucătărie pentru un ceai şi o plăcintă cu carne – cel mai englezesc lucru cu putinţă.

Şase minute i-a luat Sandrei să se întoarcă în faţa televizorului. Şase minute care i-au părut probabil un univers univers paralel. Cum altfel să-şi explice cele patru goluri care au transformat rezultatul într-un 3-2 greu de intuit. Până şi noi, cei care am urmărit în direct (și cu gura căscată) o desfăşurare smulsă mai degrabă din handbal, avem dificultăţi de înţelegere.

Dacă oficialii ligii îşi făceau griji despre popularitatea conceptului de „Friday Night Football‟, atunci cu siguranţă vor dormi ceva mai liniştiţi la noapte.

Arsenal 3-3 Liverpool

Într-un fel, aveam toate motivele să ne aşteptăm la un thriller între cele două echipe. După 45 de goluri în ultimele 11 întâlniri, şi cel mai mare număr de reuşite după minutul 90, ne-am învăţat să ne aşteptăm la antiteza unui derbi tacticizat. Nu în ultimul rând, pentru că vorbim de doi adversari pentru care apărarea e un fel de kryptonită. Ca un film bun, însă, Arsenal şi Liverpool s-au jucat cu aşteptările noastre. În primele 25 de minute, nu s-a întâmplat mai nimic notabil. Asta în principal pentru Wenger şi-a aşezat formaţia neobişnuit de conservator, temător de contrele feroce ale adversarei. Liverpool a acceptat posesia, dar nu ăsta e jocul preferat al lui Klopp. Nu-i bai, pentru că Arsenal reuşeşte cumva să se descopere şi atunci când siguranţa defensivă e prioritară.

De o singură pasă a fost nevoie pentru a-l pune în cursă pe Salah, iar de acolo totul s-a petrecut brusc: singurul coleg din apropiere a fost Coutinho, dar exact pe capul său a aterizat mingea deviată de Koscielny. Cech n-a avut nicio şansă, deschiderea scorului le-a afectat serios pe gazde, și acelaşi Salah, Mane şi Firmino puteau liniştiţi, pe rând, să încheie orice discuţie înainte de pauză.

Și când atacantul egiptean a marcat în sfârşit la şapte minute după pauză, am fi spus că ne putem ridica liniştiţi să ne facem un ceai. Numai că-n loc de un gol decisiv care să-i pună trei puncte în sac lui Liverpool, acel moment a dezlănţuit 388 de secunde halucinante.

Întâi, Joe Gomez n-a înţeles deloc ce-i cu omuleţul cu numărul şapte pe spate care s-a repezit pe lângă el în careu, pentru a finaliza centrarea lui Bellerin. Alexis Sanchez, pe care nu l-ai văzut până atunci, a devenit brusc un catalizator pentru Arsenal, alături de Özil. Cât ai zice „comeback‟, Granit Xhaka a dezlănțuit deja materialul maleabil din care e făcută încheietura mâinii lui Mignolet. Şutul elveţianului a fost tare, dar de departe, şi greșeala portarului n-a făcut decât să trimită conducerea lui Liverpool la cumpărături.

Pe margine, în ochii lui Klopp se vedea deja teama faţă de inevitabil. Neamţul gesticula energetic, dar şi el ştia probabil că urganul nu se epuizase încă.  Nici două minute mai târziu, un un-doi splendid între Özil şi Lacazette s-a încheiat cu o scăriţă de toată frumuseţea a mijlocaşului.

E straniu cum fluxul unui joc are uneori o viaţă proprie. Arsenal a mai avut o ocazie sau două după asta, dar misiunea fusese îndeplinită şi energia aproape isterică a gazdelor s-a disipat observabil. Şi tocmai când transa a dispărut, au revenit boacănele din apărare. În minutul 70, Firmino s-a trezit ca într-un luminiş între fundaşii adverşi, iar Cech l-a imitat din solidaritate pe Mignolet la şutul brazilianului.

Egalarea lui Liverpool a cam epuizat şi ultimele puteri ale celor două echipe, care au oferit candidatul principal la meciul sezonului. Până şi Wenger s-a bucurat de show:

„Am jucat îngheţaţi de frică în prima repriză. În a doua repriză, am jucat la nivelul nostru. Sunt frustrat că nu am câştigat, dar ăsta e tipul de meci pe care vrei să-l vezi în Premier League. E pentru oamenii care iubesc fotbalul, să dăm credit forţei creative.‟

După un „wow‟ prelungit când i s-a spus numărul de secunde în care echipa lui şi-a pierdut avantajul, Klopp a părut mai degrabă bulversat de ce a văzut: „E greu de explicat, ar fi trebuit să avem patru sau chiar 5-0 până în momentul în care nu ne-am apărat bine la o centrare. E o senzaţie foarte ciudată. Trei goluri la Arsenal ar trebui să fie de ajuns. Când scoţi un punct aici, în mod normal e OK dar, după asta, am nevoie de câteva minute pentru a ajunge acolo.‟

Şi noi avem nevoie de nişte timp pentru a procesa startul exploziv al perioadei festive din Premier League.

 

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design