Atletico şi Diego Simeone sunt regii Madridului, Realul renunţă la titlu încă din februarie

Danny Coposescu 29 februarie 2016

Diego Simeone zâmbeşte în faţa presei. „Fotbalul e frumos‟, spune argentinianul, „suntem foarte fericiţi să fim Atletico.‟ Sunt cuvintele celui încoronat regele Bernabeului de către ziarul spaniol Marca. Coroana vine după ce Atletico Madrid a câştigat al treilea meci consecutiv în La Liga pe terenul vecinilor de la Real, printr-un gol marcat de Antoine Griezmann. E o serie fără precedent pentru orice echipă, incluzând aici Barcelona. Dacă luăm ultimele zece meciuri dintre cele două echipe, statistica spune tot despre cui aparţine capitala Spaniei: Real a reuşit o singură victorie. Atletico şi Simeone sunt la a cincea.

Pentru cei familiarizaţi cu raportul de puteri din fotbalul spaniol, o stare de fapt ca asta e de neconceput. Nu neapărat pentru că Real Madrid e un mamut de la care se aşteaptă să calce în picioare tot ce îi stă în cale, cât mai degrabă pentru că Atletico era până de curând poreclită „Patetico de Madrid‟. Numele clubului şi cuvântul “fericire” nu prea apăreau în aceeaşi propoziţie. Dimpotrivă, suporterii clubului se auto-intitulau „los sufridores‟ – cei ce suferă.

Cinci ani şi un Diego Simeone mai târziu, Atletico îşi face cu regularitate rivala în alb să sufere. Ultimul episod din confruntarea asta aproape că a împrăştiat un aer de predictibilitate, știam la ce să ne-așteptăm: Real va încerca din ce în ce mai disperat să desfacă o apărare sigilată ermetic, Atletico va aştepta cu răbdare să înţepe pe contraatac. Şi exact asta s-a şi întâmplat, din nou, fără ca echipa lui Zidane să poată schimba scenariul. Real pare să nu aibă soluţii în faţa unui adversar care a început să o domine psihologic, nu numai pe teren.

madrid1

Ca dovadă a haosului pe care îl provoacă Atleti în interiorul clubului, conferinţa de presă de după meci a fost un amestec de mesaje divergente şi declaraţii regretabile care arată cât de confuză e situaţia pe Bernabeu zilele ăstea. Zidane nu a ezitat să declare că „Liga s-a terminat.” E o concesie pe care francezul a încercat apoi să o ia înapoi, realizând poate că nu se cade ca un antrenor a lui Real Madrid să depună armele în public, oricât de realistă ar fi evaluarea. Echipa lui e totuşi la 12 puncte de Barcelona, care nu dă absolut niciun semn că îşi va pierde invincibilitatea prea curând. Patru puncte mai mult decât Real are şi Atletico după victoria de sâmbătă.

Zidane a pus punctul pe “i” când a diagnosticat problema echipei ca una de mentalitate. „Nu a fost o chestiune fizică, am făcut totul pe partea aceea. Jocul de astăzi a fost mai mult mental, nu fizic.‟ Şi în timp ce Zidane insista pe ideile astea, plus nevoia jucătorilor de a rămâne uniţi şi de a-și acorda susţinere reciprocă, piesa de rezistenţă a echipei sale avea nişte gânduri foarte diferite. Cristiano Ronaldo nu i-a prea făcut favoruri antrenorului său sâmbătă seară.

„Mă enervează când lumea spune că Cristiano a scăzut în nivel şi că din cauza asta Real Madrid a scăzut în nivel. Dacă ar fi toţi la nivelul meu, am fi primii.” Într-un fel, declaraţia lui Ronaldo e marcă proprie: folosirea persoanei a treia pentru a se referi la sine, refuzul de a accepta responsabilitate, etcetera. Dar o astfel de critică publică la adresa colegilor e cam mult până şi pentru Cristiano, care a revenit, ceva mai târziu, cu o rectificare.

„Mă refeream doar la condiţia fizică. Nu am spus că sunt mai bun decât toţi ceilalţi. Mă refeream la accidentări.‟ Ceea ce aduce din nou discuţie domeniul pregătirii fizice, de care Zidane se depărtase deja. Oricare ar fi de fapt părerea celor doi, cuvintele pripite, clarificările mai degrabă derutante şi mesajele diferite din cadrul aceluiaşi club nu prea complimentează profesionalismul pe care îl tot cere Zidane. În orice caz, mulți ziariști spanioli cred că problemele pe care le are Real Madrid sunt cu mult mai mari decât un antrenor sau câţiva jucători. Lucru pe care fanii de pe Bernabeu l-au descris și ei când au scos batistele albe nu la adresa proaspătului antrenor francez, ci a preşedintelui Florentino Perez.

„Vor avea loc schimbări sezonul viitor‟, a spus Zidane, criptic. Dacă situaţia continuă în aceeaşi direcţie, s-ar putea ca schimbarea să aibă loc la cel mai înalt etaj. Mandatul lui Perez nu poate fi intrepretat altfel decât negativ câtă vreme întreaga instituţie suferă de instabilitate. Real Madrid se sufocă în talent, şi totuţi a trebuit să trimită un tânăr de 18 ani, Borja Mayoral, în faţa lui Atletico. Pe postul de fundaş stânga, Marcelo e singur-singurel, şi nici în centrul apărării nu sunt o sumedenie de opţiuni. Faptul că Real nu are un plan pe termen lung se poate citi din fişa de lot. Iar responsabilitatea pentru o strategie ca asta nu poate cădea decât la picioarele unui preşedinte care a fost mai activ pe piaţa de transferuri decât antrenorii angajaţi de el.

Pentru ambele echipe, Europa rămâne un obiectiv viu. Atletico a scos un 0-0 acasă la PSV Eindhoven şi are toate şansele să rezolve calificarea pe Vicente Calderόn. Real stă pe teren şi mai bine, după o victorie cu 2-0 la Roma. Diferenţa e că Champions League e ultimul lucru rămas pentru un Real cu aşteptări teribil de apăsătoare în comparaţie cu vecinii lor. În celălalt colţ al Madridului, stabilitatea atât de productivă pare că va continua. Preşedintele lui Atletico a repetat insistent că Simeone nu va pleca nicăieri, ceea ce pare verosimil având în vedere relaţia aproape simbiotică dintre club şi antrenor. Trăiască, deci, regele Madridului…

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.