LEAD
Rusia 2018

„Basta scuse!” Italia e la un pas de cel mai mare eşec din 1958 încoace, nimeni nu mai are răbdare cu Giampiero Ventura

11 noiembrie 2017
Danny Coposescu
0 comentarii

Nu e ca şi cum Giampiero Ventura se bucura de multe fancluburi prin Italia înainte de turul barajului cu Suedia. Cu mult înainte să se ajungă aici, antrenorul de 69 de ani înfuriase deja o bună parte din public cu decizii încăpăţânate şi uneori de neînțeles. De la aşezarea în teren, la selecţii bizare, făcute parcă în ciuda opiniei generale, Ventura nu a inspirat prea multă apreciere în ultimul an şi jumătate.

După înfrângerea de la Stockholm, însă, antipatia s-a transformat rapid într-un uragan de dispreţ şi furie. Italia e aproape de un dezastru pe care generaţii întregi nu l-au cunoscut vreodată: o Cupă Mondială urmărită la televizor, fără faimoasele tricouri albastre. Ultima dată când s-a întâmplat asta? La turneul din 1958 din…Suedia.

Suedia 1-0 Italia

Primul act după fluierul de start al arbitrului Cuneyt Cakir n-a fost de bun augur pentru italieni. Nici 10 secunde mai târziu, Bonucci era prăbuşit pe gazon, dărâmat împreună cu alt coechipier de taurul Marcus Berg. Suedezul a primit galben, dar atitudinea impetuoasă şi războinică a adversarilor n-a găsit în vreun moment un răspuns din partea echipei lui Ventura. Toată prima repriză, superioritatea tehnică a oaspeţilor nu a contat deloc, de vreme ce Suedia i-a hărţuit fără oprire cu un pressing aproape isteric.

Singura şansă pentru cvadrupla campioană mondială a fost o lovitură de cap din partea lui Belotti, care a trecut ce-i drept milimetric de bara lui Olsen. În rest, în uralele unui public extrem de implicat, gazdele au dominat. Argumentul multor analişti e că asta se datorează aşezării de joc bizare aleasă de Ventura, un 3-5-2 marca Conte, cu jucători înghesuiţi în poziţii total nepotrivite. E greu de înţeles de ce Lorenzo Insigne, unul dintre motivele pentru care Napoli e pe primul loc în campionat, a stat 75 de minute pe bancă şi apoi a fost trimis pe teren ca mijlocaş. Mai ales pentru că Italia chiar are un mijlocaş excelent, tot de la Napoli – Jorginho, care n-a prins vreun minut pe teren.

Până când a intrat tardiv Insigne, rezerva Johansson marcase deja printr-un şut deviat de o apărare ţintuită static, în linie dreaptă, în faţa lui Buffon. Doar golul i-a mai trezit pe italieni din stupoare şi Matteo Darmian a lovit bara, dar Suedia n-a fost tocmai asediată.

Un singur om crede că selecţionata lui Janne Andersson n-a meritat victoria: Giampiero Ventura. Într-o serie de declaraţii care parcă încearcă intenţionat să irite, Ventura a numit eşecul „incorect“. (Ce-i drept, scuza asta are ceva originalitate, pentru că de „nedrept“ am mai auzit, dar să explici o înfrângere ca pe o eroare de logică e ceva nou.)

Africa de Sud 0-2 Senegal

Pe „Leii din Teranga“ nu i-am mai văzut la o Cupă Mondială din 2002 încoace. Și ce impresie au făcut atunci, când au eliminat Franţa din grupe şi au ajuns până în sferturi! Dacă ne uităm la lotul senegalez, nu pare imposibil să mai vedem un parcurs ca ăsta și în 2018. Sadio Mane, Keita Balde, Diafra Sakho, Kalidou Koulibaly, doar o parte din numele bine-cunoscute care au trecut aseară de Africa de Sud şi şi-au rezervat biletele pentru Rusia, alături de Egipt şi Nigeria.

Honduras 0-0 Australia

E o plăcere să urmăreşti pasiunea nebună a hondurienilor pentru naţionala lor. Cunoştinţele limitate de spaniolă nu te încurcă odată ce observi cum comentatorii menţionează aprope mereu doar prenumele jucătorilor sau, în cazul lui Jorge „Pitbull“ Claros, porecla. Nu-i vorba de o apreciere superioară, ca în cazul unei curiozităţi, pentru că Honduras a ţinut-o în şah pe favorita Australia şi are toate şansele să ajungă la al treilea Mondial consecutiv după returul de miercuri. Ar fi un final fericit pentru legenda Maynor Figueroa, care a fost atâta vreme o piesă de bază în Premier League.

Noua Zeelandă 0-0 Peru

În cealaltă confruntare, Oceania – America de Sud, rolurile au fost inversate. Peru e favorita, deşi n-a mai ajuns la un turneu final din  1982 încoace, iar aşteptarea sud-americanilor trebuie să mai continue cel puţin 90 de minute. La Lima, în retur, presiunea va fi enormă.

Ce urmează

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay și, dacă se califică, Peru, Elveția și Italia.

Până atunci, câteva meciuri ne vor ține ocupați.

Sâmbătă, 11 noiembrie:

Danemarca – Irlanda

Tunisia – Libia (Tunisia se califică la victorie)

Coasta de Fildeş – Maroc (câştigătoarea se califică, Maroc are nevoie doar de egal)

Duminică, 12 noiembrie:

Grecia – Croaţia

Elveţia – Irlanda de Nord

Luni, 13 noiembrie:

Italia – Suedia

Marţi, 14 noiembrie:

Irlanda – Danemarca

Miercuri, 15 noiembrie:

Australia – Honduras

Joi, 16 noiembrie:

Peru – Noua Zeelandă

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design