LEAD
Rusia 2018

„Basta scuse!” Italia e la un pas de cel mai mare eşec din 1958 încoace, nimeni nu mai are răbdare cu Giampiero Ventura

11 noiembrie 2017
Danny Coposescu
0 comentarii

Nu e ca şi cum Giampiero Ventura se bucura de multe fancluburi prin Italia înainte de turul barajului cu Suedia. Cu mult înainte să se ajungă aici, antrenorul de 69 de ani înfuriase deja o bună parte din public cu decizii încăpăţânate şi uneori de neînțeles. De la aşezarea în teren, la selecţii bizare, făcute parcă în ciuda opiniei generale, Ventura nu a inspirat prea multă apreciere în ultimul an şi jumătate.

După înfrângerea de la Stockholm, însă, antipatia s-a transformat rapid într-un uragan de dispreţ şi furie. Italia e aproape de un dezastru pe care generaţii întregi nu l-au cunoscut vreodată: o Cupă Mondială urmărită la televizor, fără faimoasele tricouri albastre. Ultima dată când s-a întâmplat asta? La turneul din 1958 din…Suedia.

Suedia 1-0 Italia

Primul act după fluierul de start al arbitrului Cuneyt Cakir n-a fost de bun augur pentru italieni. Nici 10 secunde mai târziu, Bonucci era prăbuşit pe gazon, dărâmat împreună cu alt coechipier de taurul Marcus Berg. Suedezul a primit galben, dar atitudinea impetuoasă şi războinică a adversarilor n-a găsit în vreun moment un răspuns din partea echipei lui Ventura. Toată prima repriză, superioritatea tehnică a oaspeţilor nu a contat deloc, de vreme ce Suedia i-a hărţuit fără oprire cu un pressing aproape isteric.

Singura şansă pentru cvadrupla campioană mondială a fost o lovitură de cap din partea lui Belotti, care a trecut ce-i drept milimetric de bara lui Olsen. În rest, în uralele unui public extrem de implicat, gazdele au dominat. Argumentul multor analişti e că asta se datorează aşezării de joc bizare aleasă de Ventura, un 3-5-2 marca Conte, cu jucători înghesuiţi în poziţii total nepotrivite. E greu de înţeles de ce Lorenzo Insigne, unul dintre motivele pentru care Napoli e pe primul loc în campionat, a stat 75 de minute pe bancă şi apoi a fost trimis pe teren ca mijlocaş. Mai ales pentru că Italia chiar are un mijlocaş excelent, tot de la Napoli – Jorginho, care n-a prins vreun minut pe teren.

Până când a intrat tardiv Insigne, rezerva Johansson marcase deja printr-un şut deviat de o apărare ţintuită static, în linie dreaptă, în faţa lui Buffon. Doar golul i-a mai trezit pe italieni din stupoare şi Matteo Darmian a lovit bara, dar Suedia n-a fost tocmai asediată.

Un singur om crede că selecţionata lui Janne Andersson n-a meritat victoria: Giampiero Ventura. Într-o serie de declaraţii care parcă încearcă intenţionat să irite, Ventura a numit eşecul „incorect“. (Ce-i drept, scuza asta are ceva originalitate, pentru că de „nedrept“ am mai auzit, dar să explici o înfrângere ca pe o eroare de logică e ceva nou.)

Africa de Sud 0-2 Senegal

Pe „Leii din Teranga“ nu i-am mai văzut la o Cupă Mondială din 2002 încoace. Și ce impresie au făcut atunci, când au eliminat Franţa din grupe şi au ajuns până în sferturi! Dacă ne uităm la lotul senegalez, nu pare imposibil să mai vedem un parcurs ca ăsta și în 2018. Sadio Mane, Keita Balde, Diafra Sakho, Kalidou Koulibaly, doar o parte din numele bine-cunoscute care au trecut aseară de Africa de Sud şi şi-au rezervat biletele pentru Rusia, alături de Egipt şi Nigeria.

Honduras 0-0 Australia

E o plăcere să urmăreşti pasiunea nebună a hondurienilor pentru naţionala lor. Cunoştinţele limitate de spaniolă nu te încurcă odată ce observi cum comentatorii menţionează aprope mereu doar prenumele jucătorilor sau, în cazul lui Jorge „Pitbull“ Claros, porecla. Nu-i vorba de o apreciere superioară, ca în cazul unei curiozităţi, pentru că Honduras a ţinut-o în şah pe favorita Australia şi are toate şansele să ajungă la al treilea Mondial consecutiv după returul de miercuri. Ar fi un final fericit pentru legenda Maynor Figueroa, care a fost atâta vreme o piesă de bază în Premier League.

Noua Zeelandă 0-0 Peru

În cealaltă confruntare, Oceania – America de Sud, rolurile au fost inversate. Peru e favorita, deşi n-a mai ajuns la un turneu final din  1982 încoace, iar aşteptarea sud-americanilor trebuie să mai continue cel puţin 90 de minute. La Lima, în retur, presiunea va fi enormă.

Ce urmează

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay și, dacă se califică, Peru, Elveția și Italia.

Până atunci, câteva meciuri ne vor ține ocupați.

Sâmbătă, 11 noiembrie:

Danemarca – Irlanda

Tunisia – Libia (Tunisia se califică la victorie)

Coasta de Fildeş – Maroc (câştigătoarea se califică, Maroc are nevoie doar de egal)

Duminică, 12 noiembrie:

Grecia – Croaţia

Elveţia – Irlanda de Nord

Luni, 13 noiembrie:

Italia – Suedia

Marţi, 14 noiembrie:

Irlanda – Danemarca

Miercuri, 15 noiembrie:

Australia – Honduras

Joi, 16 noiembrie:

Peru – Noua Zeelandă

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design