LEAD
Bundesliga

Bayern câştigă „Der Klassiker‟ în cupa Germaniei, pleacă în vacanţă cu speranţe de o nouă triplă

Când te gândești unde era Bayern la începutul lui octombrie, parcă e vorba de o eră îndepărtată, când fotbalul german era echilibrat şi oricine putea învinge pe oricine. Acum, după cum o spune şi Sueddeutsche Zeitung, lucrurile stau aşa doar câtă vreme o scoţi pe campioană din ecuaţie.

În timp ce, cu mic, cu mare, restul cluburilor pierd puncte, bavarezii mărşăluiesc din nou cu autoritatea obişnuită. Şi nu doar în Bundesliga, ci pe toate fronturile. Cam aşa cum s-a întâmplat şi în acel sezon istoric 2012-13. Criza de la Bayern a durat cam cât îţi ia să rosteşti numele lui Jupp Heynckes. Un avans de 11 puncte în Budesliga, o întâlnire accesibilă  în optimile Champions League, iar acum a venit și calificarea în sferturile DFB Pokal – cine să-şi mai amintească de „vremurile întunecate‟?

Bayern 2-1 Dortmund

„A fost un an ciudat‟ – a fost verdictul lui Peter Stöger, dar mai degrabă a fost o lună ciudată. În câteva săptămâni, Peter  sărit de la retrogradarea cu Koln la marea ocazie de la Dortmund. Și a preluat sarcina treptat: încălzirea cu Mainz, un nivel de dificultate în plus cu Hoffenheim şi acum ciocnirea cu dihania din Bavaria – toate astea până să apuce măcar să înveţe numele tuturor jucătorilor din lot.

Sau să memoreze lista lungă de accidentări de la Borussia. În sala de tratament găseşti suficienţi oameni pentru încă jumătate de echipă, iar „11-le‟ ăsta alternativ a primit şi un vârf de atac înaintea derbiului de miercuri seară. Aubameyang, cel cu „probleme de punctualitate‟ (în cuvintele directorului Michael Zorc), are probleme și la şold şi a rămas pe dinafară.

Asta i-a dat o idee lui Stöger. Dacă nu poate ataca aşa cum şi-ar dori, atunci se va apăra de parcă ar fi venit cu fosta lui echipă pe Allianz Arena. Poate că strategia asta îşi are meritele ei, dar nu când e pusă în practică exact ca la Köln, care primeşte în medie cam două goluri pe meci.

Ghici care era scorul la pauză în „Der Klassiker‟. Dortmund se poate considera norocoasă că doar Boateng şi Müller au finalizat. Dar Bayern s-a distrat atât de uşor cu cei trei fundaşi centrali ai rivalei că n-a mai ştiut ce să facă cu atâta spaţiu. Spre creditul lui Stöger, austriacul n-a stat cu mâinile în buzunar, şi-a recunoscut greşeala şi l-a înlocuit după jumătate de oră pe Marc Bartra, depăşit pe toate părțile și de toată lumea.

E tentant să spui că intrarea lui Mo Dahou şi trecerea la o apărare în patru a schimbat cursul jocului. Dar adevărul e că singurul motiv pentru care galben-negrii au provocat emoţii a fost oboseala lui Bayern. Repriza secundă a început cu acelaşi torent de ocazii la poarta lui Bürki, însă impreciziile atacanţilor lui Henyckes şi o încetinire a ritmului i-au permis Borussiei să spere la mai mult decât ar fi meritat, mai ales după golul lui Yarmolenko.

Când Alexander Isak s-a trezit aproape singur în careu, cu un minut înainte de final, Uli Hoeneβ şi-a pus mâinile în cap. Dar tânărul de 18 ani s-a făstâcit şi a ratat marea șansă a prelungirilor. Într-un fel, poate că  a fost mai drept așa: pentru că nu poţi scoate ceva cu Bayern dacă joci doar 20 minute.

„Am avut deja foarte multe meciuri. La un moment dat, ne-a lipsit puterea,‟ e explicaţia lui Boateng pentru sfârşitul mai strâns decât ne-am fi aşteptat. Despre extenuare a vorbit şi Thomas Müller. Heynckes s-a concentrat mai mult pe alt motiv: „Ăsta e defectul nostru zilele astea, că nu ne transformăm şansele în goluri.‟

Problemele lui Dortmund sunt mai mari, potrivit lui Stöger: „Nu poţi să joci aşa cum am făcut-o [în prima repriză]. Ne-a lipsit curajul în joc şi nici în dueluri unu la unu n-am câștigat prea multe. La pauză, am găsit cuvintele potrivite şi mă bucur că am văzut o reacţie.‟

Când reacţia vine atât de târziu, e greu să mai vorbeşti de un derbi. Dortmund a avut un an groaznic (şi lung), dar tactica folosită de noul ei antrenor va dezamăgi mai mult decât obişnuitele erori. Bayern e din nou „bau-bau‟, doar că nu ne-am obişnuit s-o vedem şi pe Borussia atât de speriată cum a fost în prima repriză.

Bundesliga intră în hibernare

Pentru cei care nu ştiau, frecvenţa cu care au vorbit cei de la Bayern despre „concediu‟ şi „pauză‟ a fost de ajuns să anunţe că a venit vacanţa în fotbalul german. Întreruperea de trei săptămâni suprinde clasamentul exact aşa cum ne-am obişnuit să-l vedem: campioana în frunte, apoi restul.

Dar nu toată lumea va sta la bronzat în Qatar iarna asta. Mişcările din piaţa de transferuri au început deja. Sandro Wagner, atacantul lui Hoffenheim, e deja transferat la Bayern, clubul la care şi-a făcut junioratul. O piesă cheie din maşinăria lui Nagelsmann va deveni astfel rezerva lui Lewandowski. Ca de obicei, forţa lui Bayern nu se vede doar pe teren.

Întrebarea e ce vor face urmăritoarele. RB Leipzig are nevoie disperată de întăriri, iar echipa lui Hasenhüttl termină turul pe cinci, după o singură victorie în ultimele şase meciuri. Schalke e pe doi, chiar dacă alternează constant victoriile cu egaluri obținute in extremis. Şi Dortmund e oricum prea departe ca să se mai gândească la orice altceva decât un loc de Champions League.

Dar cluburile din Bundesliga trebuie să recruteze inteligent în haosul ferestrei ăsteia. Am vorbit deja despre criza de accidentări cu care se confruntă Peter Stöger, și Borussia mai are totuşi de purtat steagul german în Europa din februarie, la fel ca Leipzig. 2017 i-a lăsat pe nemţi cu multe frământări în ceea ce priveşte locul lor între elite. Sigur că asta nu presupune o cheltuială de proporţii pariziene, cu atât mai puţin în nebunia notorie din ianuarie. Însă ambițiile lui Bayern pe plan internaţional nu pot fi singulare dacă ţara campioanei mondiale vrea să-şi păstreze statutul între ligile de top ale continentului.

Deocamdată, ne rămâne doar să spunem „frohe Weinachten‟ şi să aşteptăm noul an.

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design