LEAD
Cupa EHF

Ce victorie! SCM Craiova învinge pe Kristiansand, câștigă Cupa EHF și oferă cadoul perfect unui public perfect!

. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Într-un balamuc fără margini – și greu de închipuit pentru cine a ratat acest joc – SCM Craiova a trecut entuziasmant de Vipers Kristiansand, campioana Norvegiei, a câștigat Cupa EHF și a scris istorie pentru un oraș care aștepta, de prea multă vreme, primul mare succes într-o competiție europeană. Lunga așteptare s-a încheiat azi, în cel mai frumos mod cu putință!

*

Pentru câteva ceasuri, Sala Polivalentă din Craiova a fost cel mai fierbinte punct din Oltenia. Și pentru cei 4.000 și ceva de norocoși care-au încăput în tribune pentru returul cu Kristiansand, această izbândă va rămâne mereu o amintire grozavă: un joc fără cusur, o atmosferă greu de egalat și o cupă europeană care va rămâne la Craiova, un oraș care demonstrează încă o dată că trăiește sportul la o intensitate deosebită.

Cu o sarcină complicată înaintea lor – să întoarcă înfrângerea dură, 22-26, din meciul tur – jucătoarele Craiovei n-au avut timp să se gândească că nu sunt favorite; sau că în fața lor stau legendara Katrine Lunde (ajunsă la 38 de ani), Kristine Lunde sau Linn Jorum Sulland. Injectate cu energia unui public intrat parcă în transă colectivă, Valentina Ardean Elisei, Cristina Florianu, Yuliya Dumanska, Zeljka Nikolic, Ana Maria Țicu și colegele lor au început jocul pe repede înainte: trei goluri consecutive au tăiat adânc și în avansul, dar mai ales în încrederea cu care adversarele nordice cu ajuns pentru acest meci retur.

Luate pe sus și în teren, dar amețite mai ales de scandalul din tribună, handbalistele lui Kristiansand au părut, încă din start, copleșite.

Când și-au mai revenit, după câteva momente de zăpăceală neobișnuită pentru o echipă din Norvegia, Craiova se instalase la conducere și amenința să fugă cu meciul (și cu trofeul) încă din prima repriză: 7-4, 10-6 și apoi 13-8, după 15 minute în care Nikolic, Țicu și Klikovac au făcut tot ce-au vrut în atac, iar Yuliya Dumanska a scos câteva mingi care-au inhibat și mai mult un atac advers încremenit și așa în fața unei presiuni de speriat.

În ciuda unui timeout cerut repede de antrenorul Kenneth Gabrielsen – care nu s-a putut face auzit în vacarmul din jur -, Craiova a continuat să joace impresionant: alte trei goluri consecutive au mărit diferența la 16-8,  scor la care Kristiansand arăta (și juca) deja ca o echipă învinsă: jucătoare foarte experimentate, ca Braatset și Kristensen, scăpau câteva mingi simple, speriate parcă de asaltul continuu al unei adversare care continua să joace în ritmul dictat de tribună – fără prizonieri!

Refugiate la vestiar cu un 19-12 care a arătat chiar mai rău decât sună, norvegiencele au căutat, fără mare inspirație, o șansă să revină în meci.

Dar cu o apărarea rea, contondentă, Craiova a închis culoar după culoar și, când Johanssen sau Sulland au apucat să arunce, Dumanska a fost mereu acolo, apărând și apoi strigând puternic spre tribune – haideee!

Cu pumnii ridicați în aer, oamenii i-au răspuns cu o convingere care a zguduit de fiecare dată întreaga sala. Nici măcar când Vipers s-a apropiat, aproape pe nesimțite, la cinci goluri distanță (28-23), aducând în discuție pentru prima dată destinația acestei Cupe EHF, publicul n-a stat pe gânduri. Un singur moment de tăcere: când mingea Anei Maria Țicu (cea care a marcat 12 goluri în acest meci) a lovit bara și s-a înălțat spre tavan, la 30-25, lumea a așteptat cu sufletul la gură recuperarea. O liniște care, în contrast cu tumultul obișnuit, a părut să nu se mai termine. Când jucătoarele Craiovei au recuperat tot ele mingea, tribuna și-a amintit să respire.

Numai că SCM a lovit din nou bara, de astă dată din extremă, iar Vipers s-a repezit în atac, în căutarea celor două goluri salvatoare.

Cu două parade consecutive – ambele pe aruncări de la șase metri – Yuliya Dumanska nici n-a vrut să audă! Ea a închis definitiv scurta dezbatere despre numele noii campioane.

S-a terminat 30-25, o victorie istorică pentru o echipă a Craiovei care a jucat cu o energie cu totul și cu totul specială.

Acesta este al patrulea succes românesc într-o Cupă EHF pe care au mai câștigat-o Oltchim, în 1984 și 1989, și Rapid, patru ani mai târziu. La fel de important, Cupa EHF este prima cupă europeană (la jocurile sportive) ajunsă la Craiova. E un cadou pe care suporterii din Oltenia îl merită la fel de mult ca aceste handbaliste pe care le-au susținut fără rest.

Privită prin filtrul jucătoarelor de la echipa națională, izbânda asta istorică vine să complimenteze câteva cariere frumoase și să așeze toate piesele în ordine pentru următoarele jucătoare. Acest trofeu va trece, ca un fel de ștafetă, din mâinile Valentinei Ardean Elisei și Patriciei Vizitiu în mâinile Cristinei Florianu, Yuliyei Dumanska și Anei Maria Țicu – toate trei decisive în această finală. 

 

Articol în curs de actualizare

Zilele frumoase ale handbalului românesc continuă sâmbătă, când CSM București va debuta în FINAL4-ul Ligii Campionilor. Semifinala CSM București – Gyor începe de la ora 16:15. A doua semifinală, Rostov Don – Vardar, e de la ora 19.00. Finalele au loc duminică. 

Tot ce trebuie să știi despre încercarea CSM-ului, aici, aici și aici.

Pe 14 și 20 mai, băieții de la Turda vor juca și ei, tot în dublă manșă, finala Cupei Challenge. Adversarii, grecii de la AEK Atena, vor veni în România pentru meciul tur (luni, ora 19.00).

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design