LEAD
Handbal - Champions League

„Cel mai important e să dai tot ce există în tine, pentru că nu mai ai nimic de pierdut.” Cum descriu jucătoarele CSM-ului atmosfera din FINAL4

Foto: (c) EHF/ Lämmerhirt, Hocevar, Kovscs

„Totul se schimbă când ajungi la Budapesta”, spunea Cristina Neagu înainte de plecarea spre capitala Ungariei, care găzduiește în acest weekend a cincea ediție FINAL4. Vorbea de motivația extra pe care par s-o aibă jucătoarele, de concentrarea mai bună ca în restul sezonului, de cum totul va depinde de următoarele două zile, indiferent de forma pe care au arătat-o echipele până acum.

E parte din farmecul pe care-l are formatul actual al Ligii, introdus în 2014: că poți să lași tot ce-a fost înainte acasă și să te autodepășești, cum a făcut CSM acum doi ani; sau dimpotrivă, să vii la Budapesta cu încrederea unei forme impresionante, dar să nu reușești să confirmi, cum a pățit an de an Vardar. Că, oricâte predicții și analize s-ar face, nimeni nu știe ce va urma – mai ales anul ăsta, declarat de toți cel mai echilibrat –  și că totul se întâmplă pe cea mai mare scenă, cum a spus tot Neagu, fiind ediția cu cel mai mare interes media.

E și prima ediție când întâlnirea tradițională cu jurnaliștii s-a mutat de la hotel în emblematicul Heroes’ Square, unde organizatorii au montat un teren pentru meciuri demonstrative, unul pentru beach handball, și unde fanii și-au întâlnit jucătoarele preferate.

„Toată atmosfera și tot ce se întâmplă aici îți crează emoții”, a spus Iulia Curea, extrema CSM-ului, care a analizat semifinala cu Gyor: „Eu văd meciul ca o finală. Cred că suntem mai puternice ca în anii trecuți, în primul an oricum eram priviți ca un outsider, anul trecut a fost mult mai greu. Simțim și acum presiunea, avem emoții, dar abia așteptăm meciul. Sunt câteva jucătoare care vor pleca la final, dar sunt sigură ca suntem aici toate, vrem să dam totul acum, cât suntem aici, pentru că la anul nu știm ce se întâmpla. Dacă începem bine din apărare, eu zic că nimeni nu ne poate bate, pentru că suntem o echipă bună, cu jucătoare foarte bune, important e să fim o echipă.”

Una din jucătoarele care vor pleca, Bella Gullden, ne-a vorbit despre mixul de emoții pe care îl simte: „Pe de o parte ești foarte entuziasmat, e cel mai important weekend al anului, dar te gândești că e ultimul și simți și tristețe. Va fi un weekend emoționant, dar atunci când știi că e ultimul, nu ai nimic de pierdut și dai totul.”

Despre sezonul oscilant al CSM-ului, Bella spune că e deja ceva normal pentru echipa din București: „Mereu avem aceste urcușuri și coborâșuri. În sezonul ăsta ne-am chinuit puțin, dar am jucat și câteva meciuri foarte bune. Nu știm exact unde suntem, dar cred că am avut o pregătire bună, ne-am antrenat bine și cred că s-a îmbunătățit modul în care comunicăm, cum discutam tactică, simt că toate suntem foarte implicate. Cred că vine natural când e vorba de meciuri așa importante ca acum, nu e doar despre venirea lui Per. Toare vor să câștige. Normal că și până acum am vrut să câștigăm, dar fiecare a încercat să-și găsească locul. Cred că acum la final nu mai ai nimic de pierdut și te implici cu totul.”

Oana Manea, căpitanul CSM-ului, a vorbit și ea despre cum simte echipa, la a treia prezență consecutivă în FINAL4: „Anul ăsta e puțin diferit față de anul trecut, anul trecut am avut mult mai multă presiune, pentru că eram deținătoarele trofeului. Din câte văd, anul ăsta suntem un pic mai liniștite, probabil ne-am și obișnuit cu Final4. Nu-mi place să spun asta înainte, dar am un feeling destul de bun, le simt pe fete foarte concentrate, discutăm mult, ne gândim cum să ne ajutăm, să fim cât mai unite. Chiar dacă unele jucătoare vor pleca, suntem toate jucătoare profesioniste și când ești aici la FINAL4 nu cred că te gândești la plecare, la bagaj sau unde vei juca sezonul următor. Cel mai important e să dai tot ce există în tine, tot ce poți să dai pentru meciurile astea, că nu știi ce se va întâmpla în sezonul următor.”

Cristina Neagu, cel mai bun inter stânga al competiției

În cadrul întâlnirii cu presa, EHF a anunțat echipa ideală din actualul sezon Champions League, stabilită de voturile fanilor și jurnaliștilor. Cristina Neagu a fost votată cel mai bun inter stânga al sezonului.

„Sunt fericită să văd că oamenii mă iubesc, mă apreciază, înțeleg felul în care muncesc și joc. Le mulțumesc că au fost alături de mine și m-au votat.”

Despre sezonul CSM-ului, interul stânga a spus: „Am avut un an greu, dar suntem aici, suntem pregătite, am intrat în această atmosferă de semifinală de Liga Campionilor. Încă n-am arătat adevărata față a CSM-ului și cred că nici măcar noi nu știm care e adevărata noastră față, pentru că am fost un pic la extreme, probabil suntem undeva între cele mai bune și cele mai slabe meciuri din acest sezon. Vom vedea mâine exact unde ne aflăm, dar cred că avem șanse egale cu Gyor. Cred că nu mai sunt la fel de puternice ca în alți ani. Poate înainte le-aș fi văzut ca favorite să câștige trofeul, dar sezonul ăsta nu văd o favorită, cred că toate echipele au șanse egale. Cred mult în șansa noastră și sper din tot sufletul ca mâine să fie o zi bună pentru noi, pentru că vrem mult să ne calificăm în finală.”

După întâlnirea cu presa, jucătoarele CSM au stat câteva minute bune și cu fanii strânși în Heroes’ Square, în fața cărora au cântat (Dragostea din tei, la cererea unor fani), au semnat autografe și au făcut poze.

FINAL4-ul Ligii Campionilor are loc în weekendul 12-13 mai, la Budapesta. Semifinala CSM București – Gyor are loc sâmbătă, 12 mai, de la ora 16:15 (ora României). A doua semifinală, Rostov Don – Vardar, e de la ora 19.00. Finalele au loc duminică.  

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design