Concluziile fotbalului U21, grijile Cupei Confederațiilor și promisiunile sistemului VAR: fotbaliștii se vor certa cu televizorul

Danny Coposescu 26 iunie 2017

Rusia nu s-a bucurat de multă înțelegere în ultimii ani. De la politică la sport, ruşii sunt priviţi cu o combinaţie de suspiciune şi îngrijorare de către Vest. Dovadă, probabil din 1978 încoace nu am mai avut un campionat mondial atât de contestat ca cel care urmează, peste un an, în Rusia lui Putin. Atunci, dictatura militară brutală din Argentina devenea exemplul perfect pentru felul în care fotbalul poate fi folosit pentru propagandă şi consolidarea unei legitimităţi inexistente. Dar astea sunt toate argumente ideologice. Sâmbătă, gazda turneului de anul viitor a primit și două „uppercut-uri“ sportive.

Dopaj degeaba?

Revelaţia că întreg lotul de 23 de jucători ai naţionale ruse de la Cupa Mondială braziliană (2014) e sub investigaţie pentru dopaj sistematic e şocantă și nu prea. Pe de o parte, scandalul olimpic descoperit de avocatul canadian Richard McLaren, care implica peste 130 de sportivi ruși, e un precedent semnificativ. Dacă e adevărat că ruşii „au corupt Olimpiada de la Londra pe o scară fără precedent“, cum a spus McLaren, atunci de ce ar fi fotbalul o excepţie?

Povestea asta, publicată de ziarul The Mail on Sunday, are implicaţii dincolo de echipa Rusiei. Articolul vine cu o declaraţie din partea unui purtător de cuvânt al FIFA, care spune că organizaţia „încă investighează acuzaţii de dopaj împotriva fotbaliştilor ruşi.“ Asta înseamnă că FIFA va fi pusă sub presiune enormă să se scuture de propriile metehne neplăcute şi să ia în serios acţiunea asta, dacă vrea să fie luată din nou în serios.

Problema mare e că, dacă ceva chiar iese la lumină, va fi picătura care umple paharul pentru numărul considerabil de oameni care vor ca Mondialul să fie retras unui stat cu un istoric pătat în ceea ce priveşte respectarea Drepturilor Omului. Dar deschiderea Cupei Confederaţiilor, când şeful FIFA, Giani Infantino, şi Putin s-au complimentat reciproc ca la o cină intimă, nu lasă mult loc pentru posibilitatea asta, oricare ar fi rezultatele cercetării.

Întrebarea mai importantă e alta. De la cine îşi cumpără ruşii steroizii? Pentru că, evident, nu sunt de o calitate prea bună. Rusia nu a trecut de grupe în Brazilia şi, sâmbata trecută, a fost eliminată din propria Cupă a Confederaţiilor de către Mexic. Undeva pe acolo se ascunde campania perfectă anti-dopaj: „Substanţe interzise – chiar crezi că merită, doar ca să baţi Noua Zeelandă la fotbal?“

VAR, sau când fotbaliştii se ceartă cu televizorul

Testarea sistemului VAR (Video Assistant Referee) la Confed Cup şi Euro u21 demonstrează că cei de la FIFA au trecut în sfârşit peste frica patologică de tehnologie care te făcea să te întrebi dacă nu cumva organizaţia e condusă de populaţia Amish. Doar că adevărul esenţial din spatele inovaţiei nu s-a lăsat mult aşteptat – VAR nu e un robot infailibil, ci doar un grup de oficiali care stau lipiţi de ecran şi revizuiesc deciziile dificile. Asta, dar şi faptul că există încă multă confuzie în legătură cu utilizarea corectă a sistemului, înseamnă că aproape fiecare meci din Rusia a avut câte un moment problematic.

În victoria Germaniei contra Australiei, golul lui Tom Juric a fost analizat atent pentru ofsaid şi a fost acordat. Dar suspiciunea de henţ nu a putut fi înlăturată nici după o sută de reluări. Duminică, un episod demn de muzica din Benny Hill s-a terminat cu jucătorul camerunez Mabouka eliminat din meciul contra nemţilor. Arbitrul a arătat întâi cartonaşul galben, dar lui Sebastien Siani, care n-avea nicio treabă cu faultul iniţial. Apoi, după intervenţia VAR, i-a dat chiar roşu aceluiaşi nevinovat. După multe proteste ale camerunezilor, centralul Wilmar Roldan s-a mai consultat o dată cu asistenţii de la etaj şi şi-a corectat greşeala.

E nevoie de două clarificări. Prima, că sistemul e o noutate care are nevoie de ceva timp pentru ca arbitrii, comentatorii şi publicul să o utilizeze cum trebuie. A doua, că VAR există pentru a elimina orice incertitudine. Regulamentul FIFA spune clar că obiectivul e de a corecta decizii care sunt evident greşite. Mai mult nu se poate, de vreme ce anumite momente vor fi mereu interpretabile. În sensul ăsta, VAR pare să-şi facă treaba bine.

Granzii în careul de aşi la Euro U21

Semifinalele campionatului european sub 21 de ani din Polonia coincid perfect cu lista celor mai puternice campionate din lume: marți, Germania întâlneşte Anglia, în timp ce Italia joacă împotriva Spaniei.

Nume cunoscute ca Marco Asensio sau Demarai Grey şi-au făcut deja prezenţa simţită şi nu încape îndoială că cele patru naţionale rămase sunt cele mai bune echipe din Europa la nivelul ăsta. Diferenţa, cum ne spune şi Ed Aarons, în The Guardian, intervine la capitolul şanse pentru viitor. În timp ce Bundesliga, La Liga şi Serie A sunt pline de tineri jucători din academii, Premier League nu le acordă puştilor nici măcar jumătate din timpul de joc de care se bucură, de exemplu, viitorul Spaniei.

Pe de o parte, e impresionant că Anglia a ajuns atât de departe cu un grup de fotbalişti fără multă experienţă la nivelul de top. Pe de altă parte, e absurd să te gândeşti că tinerii ăştia talentaţi nu vor prinde nici măcar banca cluburilor lor. Acelaşi lucru e valabil şi pentru majoritatea lotulului sub 20 de ani care a câştigat, la începutul lunii, prestigiosul turneu de la Toulon. Asta în timp ce toată ţara se întreabă de ce naţionala mare n-a mai fost aproape de vreo performanţă la Mondiale sau Europene de decenii bune.

Feţe noi pe băncile din Anglia

Apropo de Premier League, din august îi vom asculta pe Frank de Boer şi Mauricio Pellegrino încercându-şi engleza în faţa camerelor. De Boer va fi confirmat azi la Crystal Palace, în timp ce Pellegrino l-a înlocuit pe Claude Puel la Southampton.

De Boer a avut rezultate bune cu Ajax şi va încerca să facă uitat episodul scurt şi dureros de la Inter, anul trecut. Pellegrino şi Alaves au făcut o treabă foarte bună în La Liga şi au ajuns chiar în finala cupei spaniole. Argentinianul are ceva experienţă în Anglia, unde a lucrat ca asistent pentru Rafa Benitez la Liverpool.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.