LEAD
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care a plecat la vestiar, fără să se oprească la declarații. Întoarsă în țară, a vorbit la aeroport despre dezamăgirea pe care încă o simte, despre problemele din apărare și de lipsa de experiență a echipei, care trebuie să învețe să gestioneze mai bine momentele emoționante din astfel de turnee.

„Așa cum am spus, după meciurile din grupă intrăm în altă competiție, acest sistem eliminatoriu pune multă presiune pe echipă și eu am simțit asta imediat de la încălzire, din vestiar și inclusiv în timpul meciului. Am încercat să vorbesc cu fetele, dar e foarte greu să schimbi lucrurile în momentele acelea. Am jucat cu frică, asta s-a întâmplat. Știu că lumea vorbește despre greșeli și ratări, dar echipa României nu a fost la fel de relaxată ca în meciurile din grupă și asta a fost problema. Apărarea a fost marea problemă la toate meciurile de la acest mondial, am spus-o chiar după al doilea meci că nu poți să primești 30 de goluri și să încerci să dai cu unul mai mult, așa ceva e foarte greu pentru noi și s-a dovedit încă o dată.”

„E greu, sunt tristă, sunt frustrată, dezamăgită. Chiar dacă au trecut destule ore de la meci, nu mi-am revenit. Mă afectează foarte mult lucrul acesta pentru că avem o atmosferă foarte bună la echipă și se putea mai mult. Din păcate ne-a fost frică să visăm la mai mult.”

La întrebările despre reconstrucția echipei și rolul ei în ea, Cristina a zis că cel mai bine ar fi să răspundă antrenorul echipei. „Eu o să vin în continuare la echipa națională, o să încerc să-mi fac treaba cum mi-am făcut-o și până acum, cât am putut de bine. Este o echipă în reconstrucție și mai ales în astfel de momente foarte importante și pline de tensiune se vede că avem o echipă fără experiență la acest nivel. Împotriva Cehiei eram echipa favorită, întâlneam cel mai slab cotat adversar posibil din optimi, probabil că și ăsta a fost un stres în plus pentru noi. Cehia a jucat fără presiune, a fost relaxată și ați văzut pe final, au preluat conducerea și ne-au bătut cum ne-au bătut.”

Ce pot învăța jucătoarele tinere pentru viitor? „Să se relaxeze mai mult. Îmi doream să jucăm ca în meciurile din grupă, nimic mai mult. Și cea mai mare problemă a noastră e apărarea, unde nu e nevoie de atâta știință, cât de inimă și multă muncă, pentru că am primit foarte multe goluri și e greu să înscrii la fel de multe. Dacă scoteam 5-6 mingi era un meci chiar relaxant pentru noi, câștigam la o diferență relaxantă și nu mai trăiam stresul din finalul de meci.”

Deși de obicei nu vorbește despre arbitraj, crede că numărul mare de eliminări din echipa României a fost unul ciudat. „La un moment dat aveam sentimentul că orice facem în apărare cineva va fi eliminat, dar cu siguranță că nu arbitrii au pierdut meciul, ci noi pe teren l-am pierdut. Astăzi trebuia să fim la Magdeburg, dar din păcate suntem la București. Asta e viața, trebuie să privim înainte pentru că din păcate nu mai avem cum să schimbăm ce s-a întâmplat.”

Întrebată cât de mult depinde echipa de ea, Cristina a vorbit din nou încurajator despre colegele ei, dar a spus și că trebuie să învețe să gestioneze mai bine emoțiile unor astfel de momente. „Nu se pune problema că m-am simțit singură pe teren, sunt convinsă că fiecare fată a încercat să dea maxim din ce a putut ieri, dar, repet, presiunea și-a spus cuvântul și nu am putut să ne relaxăm și să jucăm ca în grupă, când chiar dacă am fost conduse am crezut în noi până la capăt și la final am ieșit victorioase. E normal că intervine acest factor mental, când știi că mai sunt două minute și poți să pleci acasă, inevitabil te gândești. Asta cred că ar trebui să învățăm din astfel de turnee, să ne controlăm emoțiile mai mult. Pentru că aveam o șansă mare să ajungem în primele 8 echipe ale lumii și cred că de acolo echipa s-ar fi relaxat și ar fi jucat fără presiune, pentru că întâlneam un adversar mai bine cotat și orice s-ar fi putut întâmpla. Dar deja lucrurile astea sunt povești, pentru că noi suntem aici, ne-am întors acasă, nici măcar nu știu pe ce loc terminăm Campionatul Mondial.”

„Îmi pare rau, am simțit că se putea mai mult, am avut o atmosferă foarte bună la echipă și probabil din cauza asta dezamăgirea e mai mare, pentru că atunci când am plecat la campionat am spus că suntem fără presiune, că șansele la medalie sunt foarte mici. Dar jucând bine, am simțit că se putea mai mult și de asta suntem foarte dezamăgite.”

 

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
  • radu007

    Ma incearca asa un sentiment de frustrare , pt ca nu stiu cum naiba, dar de vreo cativa ani echipa nationala este mereu in constructie. Alta ca Neagu mai apare peste cateva generatii iar federatia si antrenorii( care s-au cam tot perindat si ei) n-au fost in stare sa cladeasca o echipa in jurul Cristinei. Asta este, n-are rost sa ne imbatam cu apa rece, revenim la ce stim cel mai bine sa facem de ani de zile, sa ne punem nadejdea DOAR intr-unul singur. Pacat doar ca nici Cristina nu mai este la prima tinerete, in 2-3 ani se vor duce si sperantele puse in ea…cu mai multa colaborare intre factorii decizionali, eu cred ca am fi putut castiga mai multe medalii in astia 10 ani.

© 2018 Lead
Design: Live Design