LEAD
Handbal - Champions League

CSM București câștigă cu Vistal Gdynia, închide anul cum se cuvine. Lucrurile grele abia acum urmează

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
19 noiembrie 2017
Lead.ro
1 comentariu

În ultimul joc al sezonului, CSM a trecut fără emoții, 34-22, de Vistal, o adversară rămasă fără puncte într-o grupă A pe care campioana României a încheiat-o pe primul loc, cu cinci victorii și o enervantă (sau necesară, depinde de unde privești) înfrângere.

Previzibilul succes cu polonezele de la Gdynia n-a avut altă miză decât antrenamentul și, dacă ținem cont că Sala Dinamo a fost plină, spectacolul sportiv. La final, ambele obiective au fost bifate: antrenoarea Helle Thomsen a mai șurubărit la planurile de joc, a mai testat ba una, ba alta, iar suporterii au văzut, măcar din când în când, câteva execuții speciale. Bella Gullden a inventat două-trei pase marcă proprie, Cristina Neagu a aruncat câteva trasoare direct din tavan, iar Amanda Kurtovic, de pe celălalt inter, a echilibrat atacul în partea lui dreaptă (înainte să fie înlocuită de Line Jorgensen, care-și continuă așteptata revenire).

Chiar și așa, CSM n-a atins și probabil nici nu și-a propus să atingă intensitatea maximă cu Gdynia. Multe jucătoare se gândesc deja la Mondialul care stă să înceapă în Germania (startul se dă pe 1 decembrie, România joacă primul meci pe 2 decembrie, cu Paraguay) și la grupa principală a Ligii Campionilor, care va debuta în luna februarie.

Ce urmează

În „Main Round”, CSM va încerca să-și asigure unul din primele două locuri și să evite astfel un sfert de finală complicat, cu Vardar sau Ferencvaros. Or, chiar dacă CSM va începe grupa cu șase puncte, sarcina nu e tocmai simplă. Și asta pentru că-n grupa româncelor vor ajunge (pe lângă Nykøbing și Krim, cu care socotelile sunt deja închiate) Győr, campioana Europei, tot cu șase puncte, rusoaicele de la Rostov și danezele lui Midtjylland, cu patru, respectiv două puncte la startul grupei principale.

Urmează deci alte șase meciuri, iar acestea vor fi mult mai complicate decât cele jucate de CSM în grupa inițială.

Din cinci întâlniri cu Győr, campioana Ungariei, CSM are o singură victorie, dar ea a venit chiar în finala Ligii Campionilor de acum doi ani. Midtjylland, la rândul ei, este o echipă în plin avânt, iar Rostov se poate măsura, într-o zi bună, cu aproape oricine.

Pentru dezbatere

Rămâne CSM București una dintre favoritele Champions League, așa cum era considerată înainte ca prima minge să fie aruncată spre poartă în această ediție? Este Final 4-ul aproape? E greu de răspuns doar pe baza celor văzute în primele șase meciuri din această grupă ușoară, complicată doar de înfrângerea cu Nykøbing – considerată și ea un simplu derapaj.

Altfel spus, e greu să oferi verdicte când reperele – echipele cu care te măsori – nu sunt cele mai potrivite. Din punctul ăsta de vedere, primele răspunsuri precise ne vor fi oferite în februarie, când Liga Campionilor se reia cu grupele principale de șase echipe (din care primele patru vor merge în sferturile de finală).

Până acolo, multe discuții vor fi purtate (și în continuare) în jurul valorii acestui lot de jucătoare cu care, măcar în teorie, CSM poate ataca mini-turneul Final 4 (semifinale și finală) de la Budapesta. Nimeni nu va spune că acestui grup de jucătoare nu îi stă în putere să joace pentru supremație cu Győr, Rostov, Vardar sau Ferencvaros. Spuneam, chiar în preview-ul acestei competiții, că pentru prima dată de când participă în cea mai importantă competiție europeană, CSM dă senzația că e, măcar pe hârtie, exact la același nivel cu Györ, principala favorită și deținătoarea titlului. Nu a fost așa nici în 2016, când campioana României a câștigat (dramatic și neașteptat) trofeul european chiar la prima încercare, nici anul trecut, când CSM a pierdut (clar) în semifinale cu Vardar. Și dacă primul sezon s-a transformat în povestea de succes a unei echipe care și-a întrecut așteptările profitând și de lipsa presiunii, al doilea sezon a fost marcat, de la început la final, de o presiunea sufocantă. Abia acum, la a treia apariție în Ligă, lucrurile apar într-un echilibru matur: între valoarea grupului și așteptările experților nu mai este niciun decalaj.

Și totuși, nimeni nu oferă garanții. Multe vor depinde de forma sportivă din primăvara viitoare, iar forma aceasta va depinde la rându-i și de bagajul cu care jucătoarele se vor întoarce la echipele de club după Campionatul Mondial din Germania. Până acolo, nu ne rămâne decât să observăm că echipa lui Thomsen este mai bine legată, că traseele de joc încep să apară tot mai clar, că grupa aceasta inițială a fost întrebuințată așa cum s-a putut: un antrenament pentru ce va urma și o bună poziționare (cele șase puncte) pentru sferturile de finală.

CSM va ajunge cu siguranță în sferturi, căci echipa asta nu poate să rateze primele patru locuri în grupa principală. Dar pe lângă această calificare, va conta la fel de mult locul în clasamentul final. Locurile unu și doi vor juca cu locurile patru și trei în cealaltă grupă de șase echipe, unde Vardar, Ferencvaros și chiar Metz arată cu adevărat bine. Spus direct, CSM tocmai și-a încheiat antrenamentele și se pregătește acum de lucrurile serioase.

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
  • Matadorul Tenisului

    Sper sa apara in curand si articolele despre mondialul de handbal feminin, e cam ultima competitie sportiva majora din acest an, dupa aceea voi putea astepta si eu revelionul 😀

© 2017 Lead
Design: Live Design