LEAD
Handbal - Champions League

CSM București câștigă cu Vistal Gdynia, închide anul cum se cuvine. Lucrurile grele abia acum urmează

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
19 noiembrie 2017
Lead.ro
1 comentariu

În ultimul joc al sezonului, CSM a trecut fără emoții, 34-22, de Vistal, o adversară rămasă fără puncte într-o grupă A pe care campioana României a încheiat-o pe primul loc, cu cinci victorii și o enervantă (sau necesară, depinde de unde privești) înfrângere.

Previzibilul succes cu polonezele de la Gdynia n-a avut altă miză decât antrenamentul și, dacă ținem cont că Sala Dinamo a fost plină, spectacolul sportiv. La final, ambele obiective au fost bifate: antrenoarea Helle Thomsen a mai șurubărit la planurile de joc, a mai testat ba una, ba alta, iar suporterii au văzut, măcar din când în când, câteva execuții speciale. Bella Gullden a inventat două-trei pase marcă proprie, Cristina Neagu a aruncat câteva trasoare direct din tavan, iar Amanda Kurtovic, de pe celălalt inter, a echilibrat atacul în partea lui dreaptă (înainte să fie înlocuită de Line Jorgensen, care-și continuă așteptata revenire).

Chiar și așa, CSM n-a atins și probabil nici nu și-a propus să atingă intensitatea maximă cu Gdynia. Multe jucătoare se gândesc deja la Mondialul care stă să înceapă în Germania (startul se dă pe 1 decembrie, România joacă primul meci pe 2 decembrie, cu Paraguay) și la grupa principală a Ligii Campionilor, care va debuta în luna februarie.

Ce urmează

În „Main Round”, CSM va încerca să-și asigure unul din primele două locuri și să evite astfel un sfert de finală complicat, cu Vardar sau Ferencvaros. Or, chiar dacă CSM va începe grupa cu șase puncte, sarcina nu e tocmai simplă. Și asta pentru că-n grupa româncelor vor ajunge (pe lângă Nykøbing și Krim, cu care socotelile sunt deja închiate) Győr, campioana Europei, tot cu șase puncte, rusoaicele de la Rostov și danezele lui Midtjylland, cu patru, respectiv două puncte la startul grupei principale.

Urmează deci alte șase meciuri, iar acestea vor fi mult mai complicate decât cele jucate de CSM în grupa inițială.

Din cinci întâlniri cu Győr, campioana Ungariei, CSM are o singură victorie, dar ea a venit chiar în finala Ligii Campionilor de acum doi ani. Midtjylland, la rândul ei, este o echipă în plin avânt, iar Rostov se poate măsura, într-o zi bună, cu aproape oricine.

Pentru dezbatere

Rămâne CSM București una dintre favoritele Champions League, așa cum era considerată înainte ca prima minge să fie aruncată spre poartă în această ediție? Este Final 4-ul aproape? E greu de răspuns doar pe baza celor văzute în primele șase meciuri din această grupă ușoară, complicată doar de înfrângerea cu Nykøbing – considerată și ea un simplu derapaj.

Altfel spus, e greu să oferi verdicte când reperele – echipele cu care te măsori – nu sunt cele mai potrivite. Din punctul ăsta de vedere, primele răspunsuri precise ne vor fi oferite în februarie, când Liga Campionilor se reia cu grupele principale de șase echipe (din care primele patru vor merge în sferturile de finală).

Până acolo, multe discuții vor fi purtate (și în continuare) în jurul valorii acestui lot de jucătoare cu care, măcar în teorie, CSM poate ataca mini-turneul Final 4 (semifinale și finală) de la Budapesta. Nimeni nu va spune că acestui grup de jucătoare nu îi stă în putere să joace pentru supremație cu Győr, Rostov, Vardar sau Ferencvaros. Spuneam, chiar în preview-ul acestei competiții, că pentru prima dată de când participă în cea mai importantă competiție europeană, CSM dă senzația că e, măcar pe hârtie, exact la același nivel cu Györ, principala favorită și deținătoarea titlului. Nu a fost așa nici în 2016, când campioana României a câștigat (dramatic și neașteptat) trofeul european chiar la prima încercare, nici anul trecut, când CSM a pierdut (clar) în semifinale cu Vardar. Și dacă primul sezon s-a transformat în povestea de succes a unei echipe care și-a întrecut așteptările profitând și de lipsa presiunii, al doilea sezon a fost marcat, de la început la final, de o presiunea sufocantă. Abia acum, la a treia apariție în Ligă, lucrurile apar într-un echilibru matur: între valoarea grupului și așteptările experților nu mai este niciun decalaj.

Și totuși, nimeni nu oferă garanții. Multe vor depinde de forma sportivă din primăvara viitoare, iar forma aceasta va depinde la rându-i și de bagajul cu care jucătoarele se vor întoarce la echipele de club după Campionatul Mondial din Germania. Până acolo, nu ne rămâne decât să observăm că echipa lui Thomsen este mai bine legată, că traseele de joc încep să apară tot mai clar, că grupa aceasta inițială a fost întrebuințată așa cum s-a putut: un antrenament pentru ce va urma și o bună poziționare (cele șase puncte) pentru sferturile de finală.

CSM va ajunge cu siguranță în sferturi, căci echipa asta nu poate să rateze primele patru locuri în grupa principală. Dar pe lângă această calificare, va conta la fel de mult locul în clasamentul final. Locurile unu și doi vor juca cu locurile patru și trei în cealaltă grupă de șase echipe, unde Vardar, Ferencvaros și chiar Metz arată cu adevărat bine. Spus direct, CSM tocmai și-a încheiat antrenamentele și se pregătește acum de lucrurile serioase.

Comentează articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
Liga 1

Victoria muncii grele: CFR este noua campioană a României! Clujenii câștigă al patrulea titlu în ultimii 10 ani, FCSB pierde al treilea campionat la rând

© FOTO: Mircea Rosca / Sport Pictures
20 mai 2018
Ciprian Rus

Ștafeta a fost predată: Viitorul lui Gică Hagi a înmânat-o chiar ea, la Cluj, noilor campioni de la CFR.  În fața unor oameni emoționați și nerăbdători care au venit la stadion cu o misiune clară – să vadă cu ochii lor al patrulea titlu din istoria lui CFR Cluj – echipa lui Dan Petrescu și-a […]

Citeşte articolul
  • Matadorul Tenisului

    Sper sa apara in curand si articolele despre mondialul de handbal feminin, e cam ultima competitie sportiva majora din acest an, dupa aceea voi putea astepta si eu revelionul 😀

© 2018 Lead
Design: Live Design