CSM București nu mai face cadouri, trece de Esjberg, campioana Danemarcei, se gândește de-acum la meciul decisiv cu Larvik

Lead.ro 12 februarie 2017

Fără să fie nevoite să-și suflece mânecile, handbalistele lui CSM câștigă clar cu Esjberg, 33-25, și își asigură, în bună măsură, calificarea în sferturile de finală ale Champions League. Urmează acum duelul decisiv cu Larvik, care a obținut un egal surprinzător (27-27) cu Gyor – echipa selecționerului Ambros Martin -, complicând și mai tare calculele Grupei 2.

*

Pentru o echipă de valoarea lui CSM București – campioana en-titre a Champions League -, meciul cu Esjberg nu putea aduce altceva decât două puncte. Așa că partida aceasta nu ne va spune prea multe nici despre argumentele, nici despre slăbiciunile din jocul CSM-ului. În schimb, Esjberg a fost prilejul unui bun joc-test și, în același timp, ultima repetiție europeană pentru deplasarea din Norvegia, unde duelul cu Larvik va decide clasamentul final al Grupei 2.

Așadar, fără să-și pună prea serios problema punctelor, Aurelia Roșca a oferit câteva minute fetelor tinere, odihnindu-și pe cât posibil jucătoarele de a căror prospețime și experiență va depinde meciul cu Larvik. Or, într-o competiție de uzură, așa cum este Liga Campionilor, picioarele sprintele și mintea limpede se văd exact atunci când meciurile stau să alunece într-o direcție sau alta. Din punctul ăsta de vedere, jocul cu Esberg a căzut bine, la doar patru zile după derbiul cu Dunărea Brăila (33-21 pentru CSM) și la alte patru zile înaintea duelului cu Craiova, echipa de pe locul trei în campionatul intern.

Apoi, întâlnirea cu Esberg mai aduce și bucuria că CSM, campioana României, joacă un handbal mult mai puternic decât campioana Danemarcei. E un sentiment plăcut. Însă eventuala împăunare care-i încearcă pe unii trebuie pusă în context: în campionatul danez (și e valabil pentru tot handbalul nordic), echipele reușesc să-și susțină operațiunile din resurse proprii. Mai precis, bugetele sunt asigurate prin fonduri atrase dintr-un mediu privat îndrăgostit până peste cap de popularitatea unui fenomen handbalistic atât de bine înșurubat în cultura și societatea daneză încât copiii încep să joace chiar și la doi-trei ani.

Așa că orice întâlnire cu handbalul nordic trebuie să ne reamintească că victoriile din cea mai notorie competiție europeană nu sunt totul. La fel de important ar fi să vedem săli pline pentru orice meci din campionatul intern, să vedem relansate competițiile orășenești și județene, ori, spus altfel, să jucăm și să privim mai mult handbal.

Și totuși.

Dacă handbalul românesc poate arde câteva etape spre o mai mare popularitate, atunci victoriile lui CSM sunt esențiale. Mai ales când se petrec în fața unor tribune pline, așa cum au fost în Sala Dinamo (în Polivalentă s-a jucat tenis de Fed Cup), cu Esjberg.

Meciul

Dacă rezultatul final nu a părut niciun moment în pericol, diferența de pe tabelă a fost puternic influențată de reușitele sau derapajele din jocul lui CSM. Perioadele de concentrare, în care defensiva agresivă a recuperat multe mingi și a reușit să lanseze atacul rapid, pe faza a doua, s-au văzut imediat pe tabelă, unde bucureștencele au stat liniștite la trei-patru goluri distanță; de partea cealaltă, perioadele de relaxare ale CSM-ului i-au permis lui Esberg (care a deplasat la București doar 12 jucătoare, fără rezervă de portar) să țină aproape până la jumătatea reprizei secunde. De aici încolo, elevele lui Roșca au apăsat accelerația cu mai mare convingere și s-au făcut pierdute la șase, șapte și chiar opt goluri în final.

Jocul cu extremele, dar și contraatacurile au funcționat bine, dovadă că Martin și Mehmedovic au marcat șapte, respectiv trei goluri, iar angajările pe șase metri, pentru Manea (trei goluri) și Lobach (patru) au fost și ele foarte eficiente.

 

Ce urmează

Cu șapte puncte în cont, CSM urcă acum pe locul patru în grupa principală, înaintea lui Krim (șase puncte) și Esjberg (două puncte), dar în urma lui Midtjylland (opt), Larvik (opt) și Gyor (11).

Primele patru clasate vor ajunge în sferturile de finală. Pentru CSM e importantă nu doar calificarea, dar și clasamentul final. Bucureștencele încearcă să evite ciocnirea cu Vardar sau Buducnost, favoritele Grupei 1, dar și Ferencvaros arată foarte bine. Unguroaicele tocmai au învins pe Buducnost (pentru care Neagu a marcat trei goluri) și au mari șanse să termine grupa pe doi, în spatele lui Vardar.

Pentru CSM București urmează o deplasare grea în Norvegia, pentru meciul decisiv cu Larvik (25 februarie), apoi un joc mai simplu, la București, cu Krim Ljubliana (3 martie). În fine, ultima etapă va fi returul din Danemarca cu Esjberg (12 martie).

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.