LEAD
GIMNASTICĂ

Cum arată drumul gimnaștilor români între Europenele de la Cluj și Mondialele de la Montreal

Mihaela Bobar / SportPictures
18 septembrie 2017
Andreea Giuclea
3 comentarii

Gimnaștii români au intrat în linie dreaptă spre a 47-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastică Artistică, găzduite de Montreal între 2 și 8 octombrie, una specială nu doar pentru că Nadia Comăneci e purtătoarea de cuvânt. Competiția găzduită de Montreal are o însemnătate specială pentru fiecare dintre sportivii români cu șanse la podium.

Într-un an post-olimpic în care americanca Simone Biles lipsește din competițiile internaționale, ochii specialiștilor se îndreaptă spre Larisa Iordache (21 de ani), pe care o consideră una dintre principalele favorite la titlul de individual compus, unde ceremonia de premiere va fi oficiată chiar de Nadia, idolul Larisei. Una din puținele gimnaste românce care poate concura solid la toate aparatele, Iordache are în palmares patru medalii mondiale: două de argint și două de bronz, dar niciun aur. La Cluj, în aprilie, a câștigat bronzul la bârnă, după o ezitare la aterizare.

Medalia mondială de aur e singura care îi lipsește și veteranei Cătălina Ponor (30 de ani), care a revenit în gimnastica de performanță la 28 de ani, cu gândul la Jocurile Olimpice de la Rio. După locul 7 ocupat în finala olimpică de la bârnă, Ponor a continuat să se antreneze, iar la Europenele de la Cluj a obținut un nou titlu european la bârnă. E aparatul în care Ponor își pune cele mai mari speranțe și pentru Montreal, alături de sol.

Tot pentru Jocurile Olimpice de la Rio a revenit în sala de antrenamente și Marian Drăgulescu (36 de ani), un alt star al gimnasticii românești și internaționale, deținător a opt medalii mondiale de aur. Dar și pentru el, ediția din 2016 s-a terminat cu un gust amar: a fost aproape de podium, la egalitate de puncte cu ocupantul locului trei, dar cu o notă mai mică la execuție. Nici Drăgulescu n-a renunțat după vara olimpică. La Cluj, și-a adăugat în palmares două medalii europene – aur la sol și argint sărituri -, iar acum privește spre Mondiale cu încredere – are șanse să urce din nou pe podium.

Drumul spre Montreal

Campionatele Mondiale din Canada erau în gândurile gimnaștilor români de cum au coborât de pe podiumul ultimului concurs important, Europenele de la Cluj. Imediat după ce și-au adăugat în palmares medalii importante, câștigate chiar acasă, în fața suporterilor români, Marian Drăgulescu, Cătălina Ponor sau Larisa Iordache au privit spre viitor, reamintindu-și și lor, și jurnaliștilor că nu au mult timp pentru sărbătorit: întotdeauna se îndreaptă spre o altă competiție importantă.

A urmat o vară de antrenamente, repetări și pus la punct detalii care să le îmbunătățească exercițiile, pentru că cei mai importanți gimnaști români ai momentului țintesc podiumul în orașul în care Nadia Comăneci a obținut, în 1976, prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice.

După luni de antrenamente, au început concursurile de verificare. Primii intrați în scenă au fost Larisa Iordache și Andrei Muntean, care au participat (între 19 și 23 august) la Universiada de vară din Taipei, unde au câștigat împreună patru medalii. Larisa, care a fost și purtătoarea drapelului delegației României, a luat titlul mondial universitar la individual compus și la sol, și bronz la bârnă, în timp ce Andrei, care a ratat Europenele de la Cluj din cauza unei accidentări, a câștigat bronzul la sărituri.

Imediat după întoarcerea din Taipei au urmat Campionatele Naționale (1-3 septembrie, Ploiești), unde întrecerea feminină a fost dominată din nou de Larisa Iordache, la fel ca în anii precedenți. Gimnasta care a fost la Jocurile Olimpice de la Rio ca rezervă a câștigat titlul național la individual compus (urmată pe podium de junioara Denisa Golgotă și de Ioana Crișan), și alte trei medalii de aur în finalele pe aparate: bârnă (unde a fost urmată de Cătălina Ponor și Ioana Stănciulescu), sol (urmată de Ponor și Denisa Golgotă) și paralele (urmată de Carmen Ghichiuc și Maria Holbură). Aurul la sărituri a mers la Denisa Golgotă, urmată de Ioana Crișan și Silvia Sfiringu.

La masculin, titlul de la invidivual compus a fost câștigat de Cristian Bățagă (urmat de Vlad Cotună și Andrei Ursache), în timp ce Vlad Cotună a dominat finalele pe aparate, cucerind aurul la sol (înaintea lui Marian Drăgulescu și a lui Robert Ghiuzan), la paralele (urmat de Andrei Ursache și Andrei Groza) și la inele (în fața lui Cristian Bățagă și a lui Ovidiu Prichindel). Marian Drăgulescu a câștigat aurul la sărituri, Andrei Ursache la cal cu mânere, iar Cristian Bățagă la bară fixă. Rezultatele complete de la concursul național se găsesc aici.

Gimnaștii români au participat apoi la două concursuri internaționale, ultima etapă a verificării: Cupa Mondială de la Szombathely, Ungaria (9-10 septembrie), și Cupa Mondială de la Paris (16-17 septembrie).

La concursul din Ungaria, unde Larisa Iordache nu a participat, Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu au câștigat împreună patru medalii. Ponor și-a adjudecat aurul la bârnă, aparatul ei preferat, și argintul la sol, în timp ce Marian Drăgulescu a câștigat aurul la sărituri și argintul la sol. Ponor, care în calificări a căzut de două ori, a primit însă note destul de mici din partea arbitrelor (13.933 la bârnă și 13.566 la sol), și va avea nevoie de punctaje mai mari pentru a spera la o medalie la Montreal.

Weekendul trecut a venit rândul Larisei Iordache să-și testeze forțele pe plan internațional, la Cupa Mondială de la Paris. Calificată în finala de la bârnă cu cea mai mare notă din calificări (15.000), Larisa a avut o ezitare în finală, fiind depunctată la 14.200. A fost totuși suficient pentru medalia de aur, românca fiind urmată pe podium de franțuzoaica Marine Boyer și Claudia Fragapene (Italia), pe care iubitorii gimnasticii le-au văzut și la Cluj în aprilie. Iordache a mai cucerit un argint la sol și s-a clasat pe locul 4 la paralele. În concursul masculin, Marian Drăgulescu a obținut medalia de bronz la sol și locul 4 la sărituri.

????❤️ Bârna de #Aur a Larisei Iordache, in cadrul Cupei Mondiale de Gimnastică Artistică de la Paris.

Felicitări Larisa Iordache si mult succes la Campionatele Mondiale de la Montreal.

Posted by Suntem CU VOI on Sunday, September 17, 2017

Delegația României pentru Campionatele Mondiale e alcătuită din Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Groza, Andrei Ursache, Vlad Cotuna, Larisa Iordache, Cătălina Ponor și Ioana Crișan.

Sportivii vor fi însoțiți de antrenorii lor: Adrian Căpățână, Ioan Suciu, Ionuț Corlaci, Cristian Moldovan, Lucian Sandu, Liliana Cosma. (Lista sportivilor care vor participa la Campionatele Mondiale de la Montreal poate suferi modificări până la termenul final prevăzut de Federația Internațională de Gimnastică.)

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Am condus tot meciul, dar linia se trage după 60 de minute. Poate că ne-am dorit prea mult.” Ce spun jucătoarele după înfrângerea cu Cehia

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Cehia, pierdut în ultima secundă, jucătoarele României au izbucnit în lacrimi. Unele s-au prăbușit în scaune, ascuzându-și lacrimile în spatele tricourilor galbene. Altele au rămas cu ochii pironiți în parchet, nevenindu-le să creadă. În tribune, Mădălina Zamfirescu, rezervă în ultimele două meciuri, plângea în hohote. Puține au găsit puterea să aplaude suporterii, […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

România este învinsă în ultima secundă de curajoasa echipă a Cehiei. Mondialul de handbal se termină (prea) brusc

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Lead.ro

La un turneu final în care s-a remarcat mai mult prin puterea de luptă decât prin orice altceva – câștigând toate meciurile importante pe final, după câteva reveniri speciale – România a pierdut acum cu armele ei un meci care ne lasă cu senzația că lucrurile se termină prea devreme: 28-27 pentru o cechipă a […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu și încrederea în echipă. „Se poate mai mult decât credem noi că se poate. Ăsta e un lucru important pe care l-am învățat la echipa națională”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Angola din grupele Campionatului Mondial, Cristina Neagu a strâns echipa într-un cerc la mijlocul terenului, cum face după fiecare meci. Jucătoarele s-au prins de brațe și s-au aplecat în față, iar căpitanul României le-a privit în ochi și le-a spus: „Va trebui să dăm mult mai mult decât am dat azi, […]

Citeşte articolul
 • Iuli@

  ah, s-ar fi putut mai mult un pic decât niște statistici, mai ales ca avem favorita in concurs la Montreal. Plus ca sunt si niște confuzii in articol. Ar fi fost interesant sa aflam mai multe despre exercitiile fetelor, in special. Cum e Cătălina, de exemplu, pentru că pare cam ieșită din formă. Sau de ce-au fost diferențe atât de mari între notele Larisei de la Naționale si cele de la Paris. A avut acolo alte exerciții? Unde e de fapt? La 58 de puncte la individual, ca la Naționale ori la 56, ca la Paris? Si iar o întrebare care se pune ar fi, de ce trimit la Montreal numai 3 gimnaste? N-au bani de drum si de cazare pentru măcar inca una?

 • Quiss

  O mică observație despre Marian: la Cluj a câștigat aurul la sol, dar la sărituri a luat argint, după rusul Dalaloyan.

  Altfel, nu înțeleg nici eu de ce trimitem numai 3 fete la Montreal. Ne plângem că nu mai avem campioane, dar nici că vom avea dacă fetele astea nu apucă să ia pulsul unei competiții de asemenea dimensiuni. Eu aș fi trimis minim o debutantă, ce se putea întâmpla atât de rău? Să rateze maxim. Dar măcar se obișnuia cu aerul rarefiat al Mondialelor, vedea și ea de la fața locului nivelul celorlalte sportive și tot era un câștig. Că doar din sală de la Deva e greu să te motivezi. Așa, le trimitem direct la concursurile preolimpice sau când ne ajunge cuțitul la os și se pierd cu firea pe acolo una după alta, la 18-19 de ani… iar apoi nu prind vreo finală nici măcar pe la cupele de la Doha. În fine.

 • Vasile Dondos

  Un articol plin de clasamente si rezultate. Pe care, daca nu le stiam deja, le-am fi căulat oriunde in altă parte, numai aici nu.

  Iordache, Ponor, Drăgulescu. Trecutul. Pentru că incă avem in cap numai medalii si Nadia Comăneci. Dar viitor mai vrem să mai avem ? Chiar nici una dintre copilele alea de 12, 13, 14 ani nu a atras atentia ? Nici una nu merita promovată ?

  Si chiar nici pe voi nu vă interesează de ce nu merge Nicolae Forminte la Montreal ?

© 2017 Lead
Design: Live Design