LEAD
GIMNASTICĂ

Cum arată drumul gimnaștilor români între Europenele de la Cluj și Mondialele de la Montreal

Mihaela Bobar / SportPictures
18 septembrie 2017
Andreea Giuclea
3 comentarii

Gimnaștii români au intrat în linie dreaptă spre a 47-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastică Artistică, găzduite de Montreal între 2 și 8 octombrie, una specială nu doar pentru că Nadia Comăneci e purtătoarea de cuvânt. Competiția găzduită de Montreal are o însemnătate specială pentru fiecare dintre sportivii români cu șanse la podium.

Într-un an post-olimpic în care americanca Simone Biles lipsește din competițiile internaționale, ochii specialiștilor se îndreaptă spre Larisa Iordache (21 de ani), pe care o consideră una dintre principalele favorite la titlul de individual compus, unde ceremonia de premiere va fi oficiată chiar de Nadia, idolul Larisei. Una din puținele gimnaste românce care poate concura solid la toate aparatele, Iordache are în palmares patru medalii mondiale: două de argint și două de bronz, dar niciun aur. La Cluj, în aprilie, a câștigat bronzul la bârnă, după o ezitare la aterizare.

Medalia mondială de aur e singura care îi lipsește și veteranei Cătălina Ponor (30 de ani), care a revenit în gimnastica de performanță la 28 de ani, cu gândul la Jocurile Olimpice de la Rio. După locul 7 ocupat în finala olimpică de la bârnă, Ponor a continuat să se antreneze, iar la Europenele de la Cluj a obținut un nou titlu european la bârnă. E aparatul în care Ponor își pune cele mai mari speranțe și pentru Montreal, alături de sol.

Tot pentru Jocurile Olimpice de la Rio a revenit în sala de antrenamente și Marian Drăgulescu (36 de ani), un alt star al gimnasticii românești și internaționale, deținător a opt medalii mondiale de aur. Dar și pentru el, ediția din 2016 s-a terminat cu un gust amar: a fost aproape de podium, la egalitate de puncte cu ocupantul locului trei, dar cu o notă mai mică la execuție. Nici Drăgulescu n-a renunțat după vara olimpică. La Cluj, și-a adăugat în palmares două medalii europene – aur la sol și argint sărituri -, iar acum privește spre Mondiale cu încredere – are șanse să urce din nou pe podium.

Drumul spre Montreal

Campionatele Mondiale din Canada erau în gândurile gimnaștilor români de cum au coborât de pe podiumul ultimului concurs important, Europenele de la Cluj. Imediat după ce și-au adăugat în palmares medalii importante, câștigate chiar acasă, în fața suporterilor români, Marian Drăgulescu, Cătălina Ponor sau Larisa Iordache au privit spre viitor, reamintindu-și și lor, și jurnaliștilor că nu au mult timp pentru sărbătorit: întotdeauna se îndreaptă spre o altă competiție importantă.

A urmat o vară de antrenamente, repetări și pus la punct detalii care să le îmbunătățească exercițiile, pentru că cei mai importanți gimnaști români ai momentului țintesc podiumul în orașul în care Nadia Comăneci a obținut, în 1976, prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice.

După luni de antrenamente, au început concursurile de verificare. Primii intrați în scenă au fost Larisa Iordache și Andrei Muntean, care au participat (între 19 și 23 august) la Universiada de vară din Taipei, unde au câștigat împreună patru medalii. Larisa, care a fost și purtătoarea drapelului delegației României, a luat titlul mondial universitar la individual compus și la sol, și bronz la bârnă, în timp ce Andrei, care a ratat Europenele de la Cluj din cauza unei accidentări, a câștigat bronzul la sărituri.

Imediat după întoarcerea din Taipei au urmat Campionatele Naționale (1-3 septembrie, Ploiești), unde întrecerea feminină a fost dominată din nou de Larisa Iordache, la fel ca în anii precedenți. Gimnasta care a fost la Jocurile Olimpice de la Rio ca rezervă a câștigat titlul național la individual compus (urmată pe podium de junioara Denisa Golgotă și de Ioana Crișan), și alte trei medalii de aur în finalele pe aparate: bârnă (unde a fost urmată de Cătălina Ponor și Ioana Stănciulescu), sol (urmată de Ponor și Denisa Golgotă) și paralele (urmată de Carmen Ghichiuc și Maria Holbură). Aurul la sărituri a mers la Denisa Golgotă, urmată de Ioana Crișan și Silvia Sfiringu.

La masculin, titlul de la invidivual compus a fost câștigat de Cristian Bățagă (urmat de Vlad Cotună și Andrei Ursache), în timp ce Vlad Cotună a dominat finalele pe aparate, cucerind aurul la sol (înaintea lui Marian Drăgulescu și a lui Robert Ghiuzan), la paralele (urmat de Andrei Ursache și Andrei Groza) și la inele (în fața lui Cristian Bățagă și a lui Ovidiu Prichindel). Marian Drăgulescu a câștigat aurul la sărituri, Andrei Ursache la cal cu mânere, iar Cristian Bățagă la bară fixă. Rezultatele complete de la concursul național se găsesc aici.

Gimnaștii români au participat apoi la două concursuri internaționale, ultima etapă a verificării: Cupa Mondială de la Szombathely, Ungaria (9-10 septembrie), și Cupa Mondială de la Paris (16-17 septembrie).

La concursul din Ungaria, unde Larisa Iordache nu a participat, Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu au câștigat împreună patru medalii. Ponor și-a adjudecat aurul la bârnă, aparatul ei preferat, și argintul la sol, în timp ce Marian Drăgulescu a câștigat aurul la sărituri și argintul la sol. Ponor, care în calificări a căzut de două ori, a primit însă note destul de mici din partea arbitrelor (13.933 la bârnă și 13.566 la sol), și va avea nevoie de punctaje mai mari pentru a spera la o medalie la Montreal.

Weekendul trecut a venit rândul Larisei Iordache să-și testeze forțele pe plan internațional, la Cupa Mondială de la Paris. Calificată în finala de la bârnă cu cea mai mare notă din calificări (15.000), Larisa a avut o ezitare în finală, fiind depunctată la 14.200. A fost totuși suficient pentru medalia de aur, românca fiind urmată pe podium de franțuzoaica Marine Boyer și Claudia Fragapene (Italia), pe care iubitorii gimnasticii le-au văzut și la Cluj în aprilie. Iordache a mai cucerit un argint la sol și s-a clasat pe locul 4 la paralele. În concursul masculin, Marian Drăgulescu a obținut medalia de bronz la sol și locul 4 la sărituri.

????❤️ Bârna de #Aur a Larisei Iordache, in cadrul Cupei Mondiale de Gimnastică Artistică de la Paris.

Felicitări Larisa Iordache si mult succes la Campionatele Mondiale de la Montreal.

Posted by Suntem CU VOI on Sunday, September 17, 2017

Delegația României pentru Campionatele Mondiale e alcătuită din Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Groza, Andrei Ursache, Vlad Cotuna, Larisa Iordache, Cătălina Ponor și Ioana Crișan.

Sportivii vor fi însoțiți de antrenorii lor: Adrian Căpățână, Ioan Suciu, Ionuț Corlaci, Cristian Moldovan, Lucian Sandu, Liliana Cosma. (Lista sportivilor care vor participa la Campionatele Mondiale de la Montreal poate suferi modificări până la termenul final prevăzut de Federația Internațională de Gimnastică.)

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
 • Iuli@

  ah, s-ar fi putut mai mult un pic decât niște statistici, mai ales ca avem favorita in concurs la Montreal. Plus ca sunt si niște confuzii in articol. Ar fi fost interesant sa aflam mai multe despre exercitiile fetelor, in special. Cum e Cătălina, de exemplu, pentru că pare cam ieșită din formă. Sau de ce-au fost diferențe atât de mari între notele Larisei de la Naționale si cele de la Paris. A avut acolo alte exerciții? Unde e de fapt? La 58 de puncte la individual, ca la Naționale ori la 56, ca la Paris? Si iar o întrebare care se pune ar fi, de ce trimit la Montreal numai 3 gimnaste? N-au bani de drum si de cazare pentru măcar inca una?

 • Quiss

  O mică observație despre Marian: la Cluj a câștigat aurul la sol, dar la sărituri a luat argint, după rusul Dalaloyan.

  Altfel, nu înțeleg nici eu de ce trimitem numai 3 fete la Montreal. Ne plângem că nu mai avem campioane, dar nici că vom avea dacă fetele astea nu apucă să ia pulsul unei competiții de asemenea dimensiuni. Eu aș fi trimis minim o debutantă, ce se putea întâmpla atât de rău? Să rateze maxim. Dar măcar se obișnuia cu aerul rarefiat al Mondialelor, vedea și ea de la fața locului nivelul celorlalte sportive și tot era un câștig. Că doar din sală de la Deva e greu să te motivezi. Așa, le trimitem direct la concursurile preolimpice sau când ne ajunge cuțitul la os și se pierd cu firea pe acolo una după alta, la 18-19 de ani… iar apoi nu prind vreo finală nici măcar pe la cupele de la Doha. În fine.

 • Vasile Dondos

  Un articol plin de clasamente si rezultate. Pe care, daca nu le stiam deja, le-am fi căulat oriunde in altă parte, numai aici nu.

  Iordache, Ponor, Drăgulescu. Trecutul. Pentru că incă avem in cap numai medalii si Nadia Comăneci. Dar viitor mai vrem să mai avem ? Chiar nici una dintre copilele alea de 12, 13, 14 ani nu a atras atentia ? Nici una nu merita promovată ?

  Si chiar nici pe voi nu vă interesează de ce nu merge Nicolae Forminte la Montreal ?

© 2018 Lead
Design: Live Design