LEAD
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri.

Păcat de efortul irlandezilor şi de peisajul din Rusia, care va fi puţin mai sărac fără festivalul verde adus de suporterii lor. În schimb, măcar vom avea plăcerea să vedem pe marea scenă unul dintre cele mai strălucite talente ale fotbalului european: Christian Eriksen.

Irlanda 1-5 Danemarca

Că nu vom avea din nou o bătălie abrazivă între două echipe sufocate de miză a fost clar după şase minute, când Duffy a dezlănţuit publicul de pe Aviva Stadium. Şi totodată, capacităţile considerabile ale danezilor.

Nu e ca şi cum ne aşteptam la altceva decât multă posesie pentru oaspeţi, în faţa unei baricade, mai ales la scorul de 1-0. Dar modul în care golul a dezmeticit-o şi concentrat-o pe Danemarca e chiar impresionant. Nu un şir infinit de pase de-a latul terenului, ci un fotbal incisiv şi direct a fost consecinţa; un joc pe măsura unor jucători ca Sisco, Jorgensen şi mai ales Eriksen.

Autogolul tragic din partea lui Christie a fost doar preludiul unei prestaţii solo din partea playmaker-ului de la Tottenham. Au urmat un șut calibrat la milimetru, care a devastat echipa lui Martin O’Neill înainte de pauză,un interior minunat, care a pus capăt discuţiilor despre calificare devreme în a doua repriză, și apoi o bombă, după greşeala teribilă a lui Ward, care a pus sare pe rană. Un hat-trick de pus în ramă pentru Eriksen, aflat într-o formă şi la vârsta ideală pentru a domina un turneu final. Acolo o aşteaptă adversare mult mai bune, care nu-i vor oferi hectare întregi de spaţiu, dar scena mare par să scoată tot ce-i mai bun din mjlocaşul de 25 de ani.

În 1985, Danemarca venea la Dublin şi se califica la Mondial cu un 4-1 la fel de clar ca victoria de marți seară, iar impresia pe care au lăsat-o Laudrup, Morten Olsen şi Preben Elkjaer la turneul din Mexic are ecouri şi astăzi. Tricoul purtat atunci se vinde în continuare ca pâinea caldă, un accesoriu esenţial pentru hipsterul microbist. Cu Eriksen în frunte, ce urmă va lăsa naţionala nordică la competiţia de anul viitor?

Ce urmează

Habemus contingentul european! Elveţia, Suedia, Croaţia şi Danemarca se alătură celor nouă câştigătoare de grupe. Mai sunt doar două locuri libere pentru Cupa Mondială, pentru care se luptă Australia şi Honduras, respectiv Peru şi Noua Zeelandă.

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay, Elveția și, dacă se califică, Peru.

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design