LEAD
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri.

Păcat de efortul irlandezilor şi de peisajul din Rusia, care va fi puţin mai sărac fără festivalul verde adus de suporterii lor. În schimb, măcar vom avea plăcerea să vedem pe marea scenă unul dintre cele mai strălucite talente ale fotbalului european: Christian Eriksen.

Irlanda 1-5 Danemarca

Că nu vom avea din nou o bătălie abrazivă între două echipe sufocate de miză a fost clar după şase minute, când Duffy a dezlănţuit publicul de pe Aviva Stadium. Şi totodată, capacităţile considerabile ale danezilor.

Nu e ca şi cum ne aşteptam la altceva decât multă posesie pentru oaspeţi, în faţa unei baricade, mai ales la scorul de 1-0. Dar modul în care golul a dezmeticit-o şi concentrat-o pe Danemarca e chiar impresionant. Nu un şir infinit de pase de-a latul terenului, ci un fotbal incisiv şi direct a fost consecinţa; un joc pe măsura unor jucători ca Sisco, Jorgensen şi mai ales Eriksen.

Autogolul tragic din partea lui Christie a fost doar preludiul unei prestaţii solo din partea playmaker-ului de la Tottenham. Au urmat un șut calibrat la milimetru, care a devastat echipa lui Martin O’Neill înainte de pauză,un interior minunat, care a pus capăt discuţiilor despre calificare devreme în a doua repriză, și apoi o bombă, după greşeala teribilă a lui Ward, care a pus sare pe rană. Un hat-trick de pus în ramă pentru Eriksen, aflat într-o formă şi la vârsta ideală pentru a domina un turneu final. Acolo o aşteaptă adversare mult mai bune, care nu-i vor oferi hectare întregi de spaţiu, dar scena mare par să scoată tot ce-i mai bun din mjlocaşul de 25 de ani.

În 1985, Danemarca venea la Dublin şi se califica la Mondial cu un 4-1 la fel de clar ca victoria de marți seară, iar impresia pe care au lăsat-o Laudrup, Morten Olsen şi Preben Elkjaer la turneul din Mexic are ecouri şi astăzi. Tricoul purtat atunci se vinde în continuare ca pâinea caldă, un accesoriu esenţial pentru hipsterul microbist. Cu Eriksen în frunte, ce urmă va lăsa naţionala nordică la competiţia de anul viitor?

Ce urmează

Habemus contingentul european! Elveţia, Suedia, Croaţia şi Danemarca se alătură celor nouă câştigătoare de grupe. Mai sunt doar două locuri libere pentru Cupa Mondială, pentru care se luptă Australia şi Honduras, respectiv Peru şi Noua Zeelandă.

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay, Elveția și, dacă se califică, Peru.

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design