LEAD
TENIS

Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep: „Simona e mai puternică decât știe. Anul acesta a învățat multe despre ea.”

Fotografie: Jimmie48Photography
19 iulie 2017
Adrian Țoca
0 comentarii

Darren Cahill a răspuns, pentru cititorii 30-0, la câteva dintre cele mai importante subiecte inspirate de evenimentele recente din cariera Simonei Halep: finala de la Roland Garros, cursa pentru locul 1, gestionarea unor momente dificile, abordarea riscului în momentele importante, schimbările din jocul Simonei și planul pe termen lung în ce-o privește.

**

30-0: Să încep cu o întrebare stupidă ? Dacă ați putea să schimbați un singur lucru din acest sezon – poate o fază de joc, poate o decizie – care ar fi aceea?

Darren Cahill: Da, nu e o întrebare grozavă de început. Steve Jobs spunea cândva că “Nu poți analiza ce nu s-a întâmplat încă, poți face corelații doar după ce lucrurile se întâmplă” (Citat original: „You can’t connect the dots looking forward, you can only connect the dots looking backwards”). Așa că, da, să privești retrospectiv lucrurile e un lucru frumos. Învățăm tot timpul din experiențe și încercăm să tragem concluzii ca să devenim mai buni. Dar aceste conversații sunt între mine, Simona și membrii echipei. Mesajul public este mereu că nu există regrete, nu există nici scuze, dar există încrederea că facem tot ce este posibil să continuăm să ne îmbunătățim. Simona continuă să se îmbunătățească de ceva timp, deja.

O știați bine pe Simona înainte de a-i deveni antrenor full-time. Care a fost factorul declanșator care v-a făcut să acceptați oferta de a lucra cu ea? Și ce v-a surprins cel mai mult la ea după ce ați lucrat și ați petrecut timp cu ea în ultimul an și jumătate?

Ce a declanșat totul a fost abilitatea ei de a pune întrebări, apoi de a asculta și a fi atentă la orice răspuns și la orice discuție ca și cum ar fi fost cel mai important lucru din viața ei la acel moment. Asta m-a surprins cel mai mult și m-a făcut să dau un pic înapoi: cuvintele chiar însemnau ceva pentru ea. Știam de la echipa ei că, destul de des, reflecta noaptea la conversațiile noastre și-și nota idei și concluzii despre ele. Nu sunt sigur dacă încă mai face asta, pentru că acum mă cunoaște mult mai bine, așa că probabil s-a lămurit deja că-s un pic entuziast și că mă înșel adesea!

Ați făcut adesea referiri la “focul din măruntaie” pe care-l are Simona. Știm că e perfecționistă. Cum vedeți partea asta a ei? Poate să fie o armă cu două tăișuri, nu?

Cu siguranță că poate să fie o armă cu două tăișuri, că poate fi un lucru bun sau un lucru rău, depinde de cum o controlezi. Partea grea pentru orice sportiv e să controlezi perfecționismul și să-l direcționezi, să-l transformi în ceva pozitiv, în acel spirit de luptător pe care să-l scoți la iveală când ești cu spatele la zid. Aici este partea în care Simo s-a îmbunătățit cel mai mult și va continua să se îmbunătățească. Ea a fost foarte obișnuită cu acest rollercoaster emoțional de-a lungul carierei ei și, în multe feluri, asta a ajutat-o să câștige împotriva tuturor sorților, în drumul ei spre vârfurile clasamentului. Dar acum sorții sunt diferiți, în sensul că sunt de partea ei, nu împotrivă. E o sportivă nemaipomenită, o jucătoare grozavă și o competitoare extraordinară, care este la vârful tenisului de ani buni deja, așa că nu mai e nici cazul, nici timpul să-și consume energia cu acel rollercoaster emoțional.

Vorbiți mai mereu despre “imaginea de ansablu”, despre “The Big Picture”, atunci când încercați să o scoateți din presiunea momentului. Apropo de asta, cred că ați scris la un moment dat că “totul este despre a stabili potențialul maxim și limita de creștere viitoare la jucătorul tău”. Întrebarea ar fi: care este “imaginea de ansamblu” pe care o vizualizați pentru Simona?

Sunt două direcții în ce privește “The Big Picture”.

Întâi, pe termen scurt. Muncește pe fiecare zi cu un scop, cu un plan, cu intensitatea și ardoarea de a deveni mai bun. Leagă suficiente astfel de zile de muncă pe parcursul unui an, iar rezultatele și clasamentul vor veni de la sine.

Apoi, pe termen lung. Să câștige cele mai mari turnee din lume, turnee de Slam, și să dețină locul 1 în lume. Trebuie să visezi departe, să visezi în culori, altfel vei ajunge să-ți trăiești viața în alb și negru. Visează, declară, asumă-ți, apoi pune mâna și urmărește-ți visul.

Ea este Top 5 de aproape trei ani întregi, iar după Wimbledon a devenit jucătoarea cu cele mai multe săptămâni consecutive în Top 10. Totuși, frumusețea este că încă mai are mult loc de îmbunătățiri în jocul ei. Care-s aceste lucruri punctuale pe care ați încercat să le îmbunătățiți în jocul ei având în vedere un impact pe termen lung?

Nu există limite aici. Roger Federer încă își mai îmbunătățește părți ale jocului său și are 35 de ani. În pregătire, Simo va continua să abordeze toate aspectele jocului. Jocul ei de tranziție între apărare și atac, serviciul, greutatea și impactul mingilor ei – toate astea vor deveni mai bune. Cred cu tărie că va fi o jucătoare și mai bună în 2018 decât este în 2017. Dacă stai pe loc, de fapt, rămâi în urmă. Așa că este o permanentă căutare pentru îmbunătățiri.

Momentul “Miami” a fost îndelung discutat, analizat, interpretat. Cât impact credeți că a avut asupra a ce s-a întâmplat după aceea cu sezonul Simonei?

Genul acela de zile nu sunt într-atât de neobișnuite când un antrenor și un jucător își împing amândoi limitele și sunt onești unul cu celălalt. Simona a reacționat în modul în care aș fi sperat să o facă. A luat mai mult controlul carierei ei, și-a asumat-o mai mult, a decis ce vrea să facă cu ea. A început să ia mai multe decizii care au avut un impact direct asupra ei. Și-a ridicat ștacheta, nivelul. Așa că recentul ei succes este cu totul al ei, pentru că ea a fost la timonă, ea a decis în ce direcție s-o apuce cariera ei.

Citește continuarea interviului pe 30-0: cum a trăit Darren Cahill finala de la Roland Garros,  ce zice de apropierea Simonei de locul 1 în clasament și de nevoia de a fi mai agresivă și de a-și asuma riscuri.

Comentează articolul
Champions League

The Mourinho Way: United ne adoarme la Sevilla, scapă cu un egal. Șahtiorul merge la Roma cu un avantaj șubred în bagaj

22 februarie 2018
Danny Coposescu

Un discurs despre reglementarea importurilor de fructe citrice; un episod din „Tânăr și neliniștit‟; varul uscându-se pe perete. Toate sunt recomandări bune pentru a-ți crește astăzi pulsul, după inerția televizată dintre Sevilla și Man Utd. Undeva, o companie farmaceutică și-a abandonat brusc cercetările: tocmai a găsit cel mai potent somnifer. Cel puțin pentru cei care […]

Citeşte articolul
Champions League

Chelsea o testează serios pe Barça, dar Messi rupe blestemul și scoate un egal prețios. Bayern risipește speranțele lui Beșiktaș

21 februarie 2018
Danny Coposescu

Nu multă lume își aduce aminte că rivalitatea curioasă dintre Chelsea și Barcelona n-a răsărit odată cu Mourinho și veninul lui față de catalani. În aprilie 2000, cele două făceau cunoștință pentru prima dată în Champions League și începeau o serie definitorie pentru fotbalul secolului 21. Dincolo de scenariul obișnuit al clubului nobil contra celui […]

Citeşte articolul
Europa League

Pregătiți de „notti magiche”: FCSB e gata pentru adevăratul Lazio, speră să facă fericiți miile de români care s-au anunțat la Roma

Apărarea imediată a FCSB-ului a avut serios de lucru la București împotriva lui Dusan Basta și a colegilor săi de la Lazio. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
20 februarie 2018
Ciprian Rus

Ce va fi pe „Olimpico”, în returul FCSB-ului cu Lazio Roma, nu putem ști. Tot ce știm e că Lazio nu va arăta ca în turul de la București, după cum nici FCSB nu va arăta ca în derbiul recent cu Dinamo de pe „Arena Națională”. Și atunci, la ce să ne-așteptăm? * Doar trei […]

Citeşte articolul
David și Goliat

Will Grigg’s on fire, Guardiola’s terrified: Wigan e din nou „bau-bau‟ pentru Man City în FA Cup. Și ce poveste!

20 februarie 2018
Danny Coposescu

Repede: ce echipă se poate lăuda că a câștigat trei din ultimele patru meciuri cu Manchester City? Ce au Roberto Mancini, Manuel Pellegrini și Pep Guardiola în comun? Și cine e cel mai bun marcator din sezonul actual de FA Cup? Cine știe răspunsurile la aceste trei întrebări s-a uitat aseară la „miracolul‟ de pe […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design