LEAD
Fotbal internațional

„Der Klassiker und die Krise”: Borussia Dortmund o găzduieşte pe Bayern, într-un meci care ar putea decide deja ce fel de sezon vom avea în Bundesliga

3 noiembrie 2017
Danny Coposescu
0 comentarii

Titulatura de „clasic“ e una disputată în Germania, când vine vorba de derby-ul dintre Dortmund şi Bayern. Unii reproşează artificialitatea unei rivalităţi care n-are nimic de-a face cu raţiuni locale, ideologice sau istorice – ci, pur şi simplu, cu forţa celor două cluburi. Dacă e să facem o comparaţie cu atracţiile principale din celălalte mari campionate ale Europei, argumentul are într-adevăr ceva legitimitate.

Pe de altă parte, însă, nu poţi să te uiţi la întâlnirea de mâine seară, pe „Westfalenstadion”, şi să spui că ăsta nu e de departe cel mai important meci pe care-l are de oferit Bundesliga. În sensul ăsta, „Der Klassiker“ e un spectacol pur sportiv, şi asta nu-i un dezavantaj. Tuns de multe din complicaţiile contextuale ale unui Real – Barcelona sau United – Liverpool, ce ni se pune în faţă e pur şi simplu o luptă pentru locul 1, la figurat şi la propriu, pe scena fotbalistică a ţării.

Paradoxal, asta face lucrurile mult mai dificile pentru Dortmund. Aici nu există victorii morale sau decuplări de la realitatea rece a clasamentului; doar succesul sau eşecul pe teren şi criteriul nemilos al trofeului naţional acordat în mai.

O singură opţiune – victoria

Atmosfera din jurul jocului e uşor bizară. Pe de-o parte, trecutul recent în care Borussia începea ca din tun, cu o ploaie de goluri şi o defensivă de fier, pare departe, ca într-o altă eră. De atunci, 4 puncte din patru meciuri de Bundesliga, 10 goluri primite şi o secetă personală pentru Aubameyang au setat clubul pe modul de „crisis management“. Asta fără să discutăm de ruşinea din Champions League, unde Dortmund se bate pentru locul 3 cu APOEL Nicosia.

E de înţeles de ce cuvântul „criză“ e tabu în Ruhrgebiet. Preşedintele Watzke şi Peter Bosz trebuie să investească cel puţin la fel de mult timp în managementul mediei cât în cel al echipei. Când lui Schmelzer i-a scăpat miercuri termenul ce nu trebuie rostit într-un interviu, căpitanul s-a corectat rapid cu eufemismul „situaţie grea“. Antrenorul e şi el atent să ţină linia optimismului şi să pareze orice sugestii că strategial lui de joc poartă o parte din vină pentru colapsul alarmant. Mereu e vorba de greşeli individuale, niciodată de probleme sistemice.

Analistul rezident de la „11 Freunde”, Christoph Biermann, îi dă cumva dreptate, când atrage atenţia asupra efectului catastrofal al pierderilor de posesie pentru o formaţie care face un pressing ultra-agresiv. O singură pasă greşită scoate deobicei din joc jumătate din oamenii Borussiei, motiv pentru care recuperările şi contrele adversarilor sunt „kriptonită“ pură pentru „galben-negri”.

Grav e că, în timp ce startul bun al lui Dortmund pare îndepărtat, Bayern a dat ceasul înapoi cu vreo 4 ani. Heynckes a câştigat tripla în 2013 cu un stil aparte, care combină controlul mingii cu abilitatea de a contra direct şi simplu, cum a aflat atunci Barcelona pe pielea ei. Şase victorii din şase de la revinirea lui Jupp au pus în pericol orice speranţă că, măcar sezonul ăsta, campionatul poate fi cu adevărat competitiv.

De asta avem de-a face cu un derby uriaş. Raţiunea clasicului german e bătălia dintre doi titani, dar imaginea asta nu mai poate rezista mult dacă unul dintre ei nu se prea ridică la înălţime. O victorie pentru Bayern înseamnă un avans de 6 puncte şi, spre deosebire de Borussia, bavarezii nu obişnuiesc să irosească asemenea avantaje.

Lewandowski e din nou fit şi vrea să-şi bântuie din nou fosta echipă: are deja 8 goluri în 12 meciuri contra ei. Hummels a fost odihnit la mijlocul săptămânii, deci e şi el gata să revină pe „Westfalenstadion”. Poate că meciul ăsta nu vine tocmai „la momentul perfect“, aşa cum a spus-o Bosz ieri.

De cealaltă parte, Heynckes se aşteaptă la „un joc în care să se vadă toate ingredientele fotbalului modern“. Deşi nu se referea la asta, e greu să nu observi că reţeta asta funcţionează de obicei în favoarea campioanei. Dacă e să avem o cursă de Bundesliga în toată regula, Dortmund trebuie cumva să servească altceva.

Leipzig îşi vrea înapoi locul de pretendentă

Toate aşteptările de dinaintea actului secund al duelului Bayern – Leipzig s-au risipit în ghinionistul minut 13 pe „Allianz Arena”, săptămâna trecută. Willy Orban a luat roşu şi, în cuvintele lui Ralph Hasenhüttl, „arbitrul putea liniştit să fluiere sfârşitul la pauză“. Victoria cu 2-0 a bavarezilor e greu de evaluat, de vreme ce RB pare incapabilă să păstreze 11 oameni pe teren când joacă împotriva lui Bayern, aşa încât să putem vedea şi noi exact cum arată balanţa de puteri dintre cele două. Jucătorii est-germanilor sunt şi ei iritaţi de obiceiul ăsta masochist.

Totuşi, dacă Leipzig poate să treacă de marea surpriză Hannover sâmbătă, are numai de câştigat de pe urma întâlnirii dintre primele două clasate. În cel mai rău caz, vor trece pe locul secund. În cel mai bun caz, se pot apropia din nou la un singur punct de mult râvnitul vârf.

Acel „dacă“ e unul destul de mare, însă – Hannover vine după un 4-2 suveran cu Dortmund şi RB are vulnerabilităţi asemănătoare. Etapa se poate termina şi cu nou-promovata pe urmele liderului. Măcar în sensul ăsta, Bundesliga ştie cum să compenseze pentru previzibilitatea care ameninţă din nou destinaţia titlului.

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design