„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Ciprian Rus 21 mai 2018

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să o salveze Paszkany Arpad, și după ce a trecut cu bine – și cu demnitate – printr-un frustrant proces de insolvență, în ultimii ani.

2. La primul sezon după insolvență, cu acționariat nou, cu antrenor nou și cu un lot schimbat din temelii, cu o altă stilistică – deopotrivă sportivă și instituțională – CFR 3.0 face o demonstrație de forță și ia imediat trofeul, ceea ce foarte puțini specialiști ar fi garantat în vara lui 2017.

3. Într-un sezon în care tinerii s-au afirmat mai mult ca oricând în fotbalul românesc, Viitorul, echipa în care majoritatea jucătorilor din teren are sub 21 de ani, a predat trofeul Ligii 1 unei formații în care, în meciul decisiv pentru titlu, majoritatea „vișiniilor” era 30+.

4. Cu doar 6 goluri primite în cele 10 meciuri de „Play-Off” și cu mai puțin de 20 de goluri primite, per total, în 36 de partide, cu tot cu sezonul regulat, Dan Petrescu demonstrează valabilitatea principiului potrivit căruia apărarea câștigă campionate.

5. În ciuda lamentărilor lui Dan Petrescu, ca și ale predecesorilor săi, Gică Hagi și Marius Șumudică, cum că echipa care câștigă sezonul regulat e dezavantajată de noul sistem „Play-Off”, care presupune înjumătățirea punctelor înainte de lupta finală pentru titlul, echipele care s-au impus în sezonul regulat au luat și campionatul de fiecare dată, în toate cele trei ediții de până acum!

6. Cu sau fără legătură cu trecerea la noul sistem, polii de putere din fotbalul nostru au fost total dați peste cap: CFR Cluj este a patra campioană diferită din ultimele patru ediții, după FCSB, Astra și Viitorul.

7. Într-un moment în care finanțatorul FCSB-ului, Gigi Becali, a investit mai mult ca oricând, cumpărând campioni de la Astra, precum Alibec și Budescu, sau Viitorul, Coman și Nedelcu, acționariatul silențios al CFR-ului s-a orientat în premieră (după ani buni de transferuri din străinătate) spre piața locală, cumpărând jucători precum Ioniță sau Costache. O veste bună pentru echipele mai sărace din Liga 1, care n-au mai stat doar în banii lui Becali, în caz de criză. Lor li se adaugă Craiova, care se profilează, la rându-i, drept a treia forță financiară a Ligii 1. Dacă la toate astea adăugăm proiectul lui Gică Hagi de la Ovidiu – care continuă să investească în formarea de jucători – avem motive de optimism pentru un fotbal mai așezat în anii viitori.

8. Principalele două candidate la titlu, CFR Cluj și FCSB, dau la echipa națională nu doar „liderii de orchestră”, Deac și Budescu, ci și jucătorii de bază Under21, Manea și Man.

9. Liga 1 devine, ușor, ușor, ca în Vest, o ligă a antrenorilor. În ultimul sezon în care un antrenor a fost lăsat de FCSB să își vadă de lucru, Costel Gâlcă a făcut tripla în Liga 1. După el, cu antrenori „manevrați” după bunul plac, FCSB nu a mai reușit să se impună în campionat. În schimb, au făcut-o echipe cu antrenori cu mare personalitate, precum Marius Șumudică la Astra, Gică Hagi, „factotum” la Viitorul, iar acum Dan Petrescu, cu al său CFR făcut după chipul și asemănarea lui.

10. Toți cei patru „arbitri” ai luptei pentru titlu dintre CFR Cluj și FCSB au luat puncte în „Play-Off” măcar uneia dintre favorite. Ultima clasată din Top 6, Poli Iași, cea care a luat, dramatic, locul lui Dinamo în „Play-Off”, a luat puncte ambelor combatante și, de fapt, a decis finalul de campionat prin victoria cu 1-0 în fața lui FCSB.

Cele trei secrete ale victoriei

Disciplină, muncă și un dram de noroc”, devoala, la finalul „finalei” din Gruia cu Viitorul, cu româna lui simpatică, Emmanuel Culio secretele noului titlu câștigat de el cu CFR, în primul sezon de la revenirea în România. Cele trei chei oferite de eroul CFR-ului de la Roma explică, până la urmă cel mai bine succesul clujenilor în campionat.

În timp ce disciplina a fost literă de lege în mandatul lui Dan Petrescu  la CFR – Bokila și Nistor au plecat urgent de la echipă după episoade de nemulțumire, iar Omrani a ajuns pe la echipa a doua o vreme – la FCSB disciplina a fost facultativă. Pare să fi funcționat – și prost! – doar în relația dintre antrenorul Nicolae Dică și omul cu banii, Gigi Becali. Tocmai intervențiile patronului au stricat vestiarul, unde Dică nu a reușit să se mai impună în fața unor jucători cu probleme de atitudine, ca Alibec sau Budescu.

„Cine e de vină că am pierdut titlul? Eu, că l-am pus căpitan pe Alibec și apoi am fost lacom la bani. Am zis că poate ne scoatem banii pe el și de-aia am tras de el. Eu sunt responsabil pentru că am permis din cauza lui Alibec să se facă niște lucruri la echipă…” – Gigi Becali, finanțatorul lui FCSB

Însuși Gigi Becali recunoștea, la finalul ultimei etape de „Play-Off”, problemele de vestiar ale echipei sale, ca și influența nefastă asupra promovării jucătorilor la echipă. Câtă vreme la CFR Cluj marea vedetă Balde făcea tușa, în ciuda unui salariu exorbitant, pentru că nu se pregătea suficient de bine, iar Alex Ioniță, om de un milion de euro, stătea pe bancă, pentru că Țucudean, Deac sau Omrani dădeau totul și la antrenamente, și pe teren, la FCSB legea au făcut-o oameni pe care tricoul mulat are burtă, iar jucători precum Gnohere, golgheter al campionatului, alături de Țucudean, au stat să își aștepte rândul după minutul 70.

FCSB s-a salvat, nu o dată, cu execuțiile de excepție ale lui Budescu. Dar munca, exigența supremă a lui Dan Petrescu, nu i-a înșelat pe cei de la CFR. Oameni cu anii, cu talentul și cu situația lui Deac, Culio, Țucudean sau Omrani s-au angajat „zilieri” la proiectul lui Petrescu din Gruia. Iar felul în care au luptat în ultimele etape trebuie să fie o lecție nu doar pentru vedetele lui FCSB, ci și pentru tinerii jucători de la Viitorul sau Craiova.

Cu „apărători” ca Deac, Culio, Țucudean sau Omrani și cu experiența și echilibrul unor jucători ca Hoban, Camora, Vinicius sau Arlauskis, Dan Petrescu a construit o echipă greu de ucis (și nebătută în „play-off”). Supradoza de încredere defensivă i-a costat câteva puncte importante pe clujeni, dar faptul că au învățat din propriile greșeli s-a văzut în ultimele două etape, când adversarul nu s-a mai apropiat de poartă în ultimele 30 de minute.

CFR Cluj a avut „dramul de noroc” de care vorbea Culio și cu Iașiul, în prima etapă de „play-off”, când a câștigat în prelungiri, și cu Craiova, când „Arla” a scos un penalti după minutul 90. A avut și FCSB noroc, nu-i vorbă. Doar că, spre deosebire de FCSB, CFR a mai plusat și cu disciplină, și cu muncă…

„Cu acești jucători, cu acest antrenor, cu această conducere nu aveam cum să pierdem titlul. Am știut din prima zi pentru ce ne batem, chiar dacă nu am spus-o. Știam foarte bine pentru ce luptăm, dar am mers pe ideea <<ciocul mic și cu muncă multă>>.” – Ciprian Deac, CFR Cluj

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.