Dramă în două acte: Leipzig şi Bayern se duelează pe mai multe fronturi, Dortmund caută să profite

Danny Coposescu 27 octombrie 2017

„Un meci cât o finală“. Titlurile s-au scris singure pentru presa germană după 120 de minute şi lovituri de departajare între RB şi Bayern în DFB Pokal. Cuvintele celor de la „Süddeutsche Zeitung” exprimă şi regretul că o asemenea epopee a avut loc atât de devreme, în runda a doua a competiţiei. Seara turbulentă de pe Red Bull Arena, care a avut tot ce ţi-ai putea dori de la un meci de fotbal, s-a încheiat cu o tragedie personală pentru Timo Werner şi cea mai grea victorie pentru Jupp Heynckes de la revenire.

Ce bine, atunci, că urmează imediat episodul doi, în Bavaria, sâmbătă seară. Pentru că jocul de cupă n-a făcut decât să ne alimenteze apetitul pentru rivalitatea asta.

Penaltiuri şi telefoane

Toată lumea se aştepta miercuri la un spectacol de mare calitate. Leipzig începuse prost sezonul, dar revenise vertiginos, mai ales în victoria nebună acasă la Borussia Dortmund. Bayern îşi recuperase şi ea, odată cu Heynckes, ceva din aura de campioană a ultimilor 5 ani. Un moment bun, deci, pentru a pune faţă în faţă pretendenta ambiţioasă şi forţa dominantă a fotbalului german.

O asemenea agitaţie, însă, era greu de prevăzut. Începutul furtunos al gazdelor a luat-o prin surprindere pe Bayern, care a fost redusă la contre – cel puţin atunci când a reuşit să facă faţă pressing-ului care intra automat în acţiune dacă RB pierde mingea. Antrenorul Ralph Hasenhüttl compară jocul echipei sale cu a treia mişcare a „Sonetei Lunii“ – dinamic şi impulsiv. Aşa s-au şi prezentat băieţii pe teren, muşcând tot ce au prins şi atacând fără niciun fel de frică.

În tot vârtejul ăsta a fost prins şi arbitrul Felix Zwayer, unul dintre actorii principali ai dramei. Ai zice că, dată fiind viteza desfăşurării, asistentul video e o unealtă indispensabilă pentru omul de la centru. Dar, contrar oricăror stereotipuri despre pragmatismul nemţilor, s-a decis, inexplicabil, ca tocmai ajutorul ăsta să intre în vigoare doar în optimile cupei. După ce s-a întâmplat în minutul 34, federaţia are de dat nişte răspunsuri.

Emil Forseberg s-a trezit forfecat de Arturo Vidal la marginea careului, şi instinctul lui Zwayer a spus penalti pentru Leipzig. Doar că, în lipsa altor opţiuni şi nesigur dacă infracţiunea a avut loc în afara suprafeţei de pedeapsă, arbitrul a trebuit să se consulte cu asistentul lui. Şi din toata parlamentarea asta a ieşit, până la urmă, doar o lovitură liberă.

Decizia n-a fost corectă, iar directorul sportiv Ralf Rangnick a vrut neapărat să-i informeze pe oficiali. Imediat ce s-a flueirat pauza, a galopat pe teren cu telefonul în mână, ca un copil la vânătoare de Pokemoni. Matts Hummels şi-a făcut rolul de fundaş şi l-a blocat pe Rangnick, care încerca să-i fluture reluările în faţă lui Zwayer.

„Nu-mi pot imagina că aşa ceva poate fi permis. I-am spus că e nesportiv şi că nu trebuie să facă aşa ceva“, a zis jucătorul lui Bayern la final. Până și lui lui Hasenhüttl, intervenţia i s-a părut „nu tocmai optimală.“

Leipzig şi-a primit până la urma penaltiul, în repriza secundă – şi în zece oameni. Naby Keita fusese deja eliminat pentru a treia oară în şapte meciuri când Boateng şi Poulsen s-au ciocnit. Zwayer n-a mai ezitat. „Mama tuturor deciziilor cocesionale“, a numit-o Hummels. Forsberg a marcat şi, în inferioritate, RB o conducea pe Bayern.

Până să egaleze Thiago, oaspeţii au ratat îndeajuns de multe şanse încât lui Heynckes să-i sângereze nasul – la propriu. A fost genul de seară care să provoace palpitaţii tuturor, mai ales că Leipzig a rezistat cumva până la finalul prelungirilor.

La loviturile de departajare, totul a fost cât se poate de german: execuţii perfecte, în vinclu sau în colţ, cât se le dea englezilor coşmaruri. Asta până la al zecelea responsabil – tânărul Timo Werner. La 21 de ani, nimeni nu-l va învinovăţi prea mult pentru emoţiile evidente, care l-au făcut să tragă slab şi aproape de Ulreich.

„O luptă eroică“ a văzut Hasenhüttl din partea băieţilor săi, şi Heynckes a recunoscut un adversar „care joacă un fotbal foarte bun“. Pe „Allianz Arena”, mâine, Leipzig nu are doar şansa să-şi ia revanşa, ci chiar să urce pe primul loc, peste Bayern şi Dortmund. Noi, restul, ne-am mulţumi cu un „sequel“ cel puţin la fel de captivant.

Dormund încetineşte în cursa pentru titlu

Noroc cu Magdeburg în cupă. Aşa, echipa lui Bosz şi-a mai refăcut din încredere, cu un 5-0 sec, doar a doua victorie în ultimele şase partide pentru pentru Borussia. Etapa trecută, „galben-negrii” au pierdut şi ultimul dintre cele 5 puncte pe care le aveau la un moment dat peste Bayern în Bundesliga.

Un 2-0 liniştit la Frankfurt s-a evaporat în patru minute. Totul a pornit de la încă o gafă a portarului Bürki, în minutul 64, şi propoziţia asta devine îngrijorător de familiară. Nu prea mai trece meci fără ca tânărul de 26 de ani, care tocmai ce a semnat o prelungire de contract, să-şi pună apărarea în pericol. Nici fără ca Dortmund să piardă controlul, cum s-a întâmplat şi cu Leipzig acum două săptămâni.

Deplasarea de sâmbătă, contra lui Hannover, e una grea – nou-promovata a pierdut un singur meci acasă de la revenirea în prima ligă şi stă bine-mersi, pe 6, în clasament. În ciuda conflictului deschis dintre suporteri şi conducere, clubul din Saxonia Inferioară e la un singur punct de locurile de Champions League. Șansa lui Bosz e că lotul se întregeşte încet-încet, după ce Raphael Guerreiro şi Andre Schürrle şi-au făcut revenirea cu Magdeburg. E clar că Dortmund va avea nevoie de toate forţele pentru a se menţine pe primul loc în Bundesliga.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.