LEAD
Snooker

După o pauză de zece ani, Mark Selby și John Higgins se reîntâlnesc în finala Campionatului Mondial

30 aprilie 2017
Vlad Pîrvu
0 comentarii

Finala Campionatului Mondial de Snooker începe azi (ora 16.00) şi ni-i oferă – spre dezamăgirea lui Ronnie, care voia un campion mondial chinez -, pe Mark Selby, campionul mondial în exerciţiu, şi pe scoțianul John Higgins, cvatruplu câştigător al trofeului. În urmă cu 10 ani, cei doi s-au întâlnit în același Teatru Crucible, în aceeași finală. A câştigat Higgins, ajutat de experiența mai bogată. Acum, însă, experiența singură nu-l va trece linia de sosire.

Englezul Selby vine după un sezon fabulos, în care a câştigat International Championship, China Open (ambele în China) şi UK Championship, consolidându-şi astfel poziţia de lider al clasamentului mondial. De partea cealaltă, John Higgins a câştigat trei turnee minore, fără implicaţii în clasament. Anul trecut, la Crucible, scoţianul s-a oprit în sferturi.

Traseul de anul acesta de la Campionatul Mondial a părut, la prima vedere, unul fără mari emoţii pentru niciunul dintre cei doi candidaţi la titlul suprem. Încoronatul de anul trecut, Selby, a trecut, pe rând, de Fergal O’Brian (10-2), Xiao Gudong (13-6), Marco Fu (13-3) şi Ding Junhui, în urma, probabil, a celui mai bun meci de la această ediţie a turneului (17-15). De partea cealaltă, veteranul Higgins s-a calificat în ultimul act după ce a câştigat meciurile cu Martin Gould (10-6), Mark Allen (13-9), Kary Wilson (13-6) şi Barry Hawkins (17-8).

Deja campion mondial de două ori, “Bufonul” din Leicester este considerat mare favorit la ridicarea trofeului şi în acest an. După semifinala fantastică pe care a disputat-o contra lui Ding Junhui, Selby a avut un moment de descătuşare, toate emoţiile şi toată tensiunea explodându-i în gesturi largi de bucurie. Se simte mai pregătit ca niciodată să fie din nou campion mondial, iar jocul arătat în acest sezon şi în aceste două săptămâni la Shefield este de partea lui.

După victoria cu Ding, Mark a declarat: “Sunt mai mult eliberat decât orice altceva. Abia aştept să înceapă finala. Sper să mă odihnesc bine şi să mă întorc aici proaspăt pentru ultimul meci”.

Dacă îşi propune, Selby poate fi de neîntrecut. Cu o putere de concentrare cu totul ieșită din comun, Selby nu se joacă la masa de snooker. El emană siguranţă, forţă, inteligenţă şi sclipire, iar în zilele bun este aproape imposibil de învins. John Higgins, Ronnie O’Sullivan şi alții ca ei au aflat asta în ultimii ani. Dacă va reuşi să îşi adjudece cel de-al treilea trofeu de campion mondial, Mark Selby va intra în clubul select al jucătorilor care au reuşit să îşi apere trofeul, alături de Steve Davis, Stephen Hendry şi Ronnie O’Sullivan.

Dincolo, scoţianul John Higgins a fost considerat de mulţi “prea bătrân” pentru a mai face ceva notabil în cochetul teatru de la Crucible. Dar dacă John ne-a învăţat ceva până acum, este că niciodată, dar absolut niciodată nu ai voie să îl subestimezi când vine vorba de snooker, indiferent de aparenţe şi de context. Cu un joc de vulpoi bătrân, cu tot arsenalul de lovituri la îndemână şi cu o dorinţă fantastică de a demonstra tuturor că încă nu este un jucător terminat, Higgins este gata să se ia la luptă cu cel mai bun.

“Voi încerca să rămân concentrat şi să dau tot ce am mai bun împotriva numărului unu mondial. Probabil că Mark nu o va lăsa deloc mai moale, aşa că sunt nevoit să ridic puţin ştacheta. Pentru a avea o şansă, trebuie să joc în aceeaşi manieră în care am făcut-o cu Mark Allen. Selby este marele favorit, iar eu outsiderul de această dată. Voi avea emoţii mari”.

Referitor la lucrurile pe care le-a reuşit la această ediţie, John Higgins (care peste aproape trei săptămâni va împlini 42 de ani) a devenit nostalgic: “Pe măsură ce îmbătrâneşti, îţi este tot mai greu să îţi ţii emoţiile în frâu, dar sunt sigur că mă pot calma şi că astfel vom oferi tuturor o finală foarte bună. Simt că dacă reuşesc să fac cel mai bun joc al meu îl pot învinge pe Mark. Nu demult am crezut că zilele în care voi juca în finala Campionatului Mondial au rămas în urma mea. Dar iată-mă aici, după două săptămâni excelente. Sunt în cea de-a şasea finală la Crucible şi voi juca pentru al cincilea meu trofeu aici – este un sentiment extraordinar”.

Finala din Teatrul Crucible începe duminică la ora 16:00 şi este transmisă în direct de Eurosport.

 

 

Comentează articolul
Liga 1

Dinamo pierde cu Astra, ratează prezența în „play-off”. Viitorul și surprinzătoarea Poli Iași se strecoară în lupta pentru titlu

Fotbaliștii dinamoviști părăsesc triști terenul după înfrângerea de la Giurgiu © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
23 februarie 2018
Ciprian Rus

UPDATE Ultima etapă a sezonului regulat ne-a confirmat încă o dată că formatul cu „play-off” și „play-out” a adus câteva lucruri bune: avem mai multe derbiuri (de clasament), mai multe emoții și o miză aparte. Pentru Dinamo, însă, și emoțiile, și derbiurile, și ambițiile se opresc deocamdată în peisajul iernatic de la Giurgiu, unde Astra […]

Citeşte articolul
Bundesliga

„Lunea e pentru protest‟: fanii luptă cu mingi de tenis și bannere creative împotriva meciurilor de luni seară în Bundesliga

23 februarie 2018
Danny Coposescu

Felix Zwayer e arbitru de primă ligă încă din 2009. După peste 100 de meciuri în Bundesliga, ai spune că a văzut tot ce e de văzut. Și totuși, natura fotbalului e mai imprevizibilă ca următorul cod fiscal. Lunea trecută, în timp ce le strângea mâinile căpitanilor lui Eintracht Frankfurt și RB Leipzig, Zwayer se […]

Citeşte articolul
Europa League

Coșmarul de la Roma: ajutată de hattrick-ul lui Immobile, Lazio dă de pământ cu speranțele lui FCSB

22 februarie 2018
Andrei Năstase

La Roma, pe un „Stadio Olimpico” împărțit echitabil între suporterii italieni și cei români, vreo 12.000, FSCB a pierdut tot ce putea pierde cu Lazio și a ratat șansa calificării în optimile de finală ale Ligii Europa. La capătul unei seri care putea marca revenirea unei echipe românești în fazele finale ale unei competiții internaționale, […]

Citeşte articolul
Champions League

The Mourinho Way: United ne adoarme la Sevilla, scapă cu un egal. Șahtiorul merge la Roma cu un avantaj șubred în bagaj

22 februarie 2018
Danny Coposescu

Un discurs despre reglementarea importurilor de fructe citrice; un episod din „Tânăr și neliniștit‟; varul uscându-se pe perete. Toate sunt recomandări bune pentru a-ți crește astăzi pulsul, după inerția televizată dintre Sevilla și Man Utd. Undeva, o companie farmaceutică și-a abandonat brusc cercetările: tocmai a găsit cel mai potent somnifer. Cel puțin pentru cei care […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design