LEAD
ECHIPA NAȚIONALĂ DE HANDBAL

„E un vis din copilărie să joc la un Campionat Mondial.” Ce spun două dintre debutantele României despre primul lor turneu final

FOTO: Bogdan Danescu / Sport Pictures

„Nu vreau să pun presiune pe fete”, a spus de mai multe ori căpitanul României, Cristina Neagu, înainte de plecarea spre Campionatul Mondial din Germania. „E un Campionat Mondial la început de ciclu olimpic, cu o echipă naţională în reconstrucţie, cu foarte multe jucătoare poate nu neapărat tinere, dar lipsite de experienţă la acest nivel.”

La ultima întâlnire cu presa a naționalei de handbal, înainte de plecarea spre Germania, s-a vorbit mult despre lotul tânăr cu care abordează România a 23-a ediție a Campionatului Mondial, și mai ales de lipsa de experiență a acestuia. Dincolo de media scăzută de vârstă – în jur de 25 de ani –, multe jucătoare participă pentru prima oară la un turneu final de anvergură, chiar dacă nu toate au 20 de ani.

Două dintre ele sunt Cynthia Tomescu și Timea Tătar, ambele pentru prima oară în lotul României la un turneu final, ambele luptând pentru postul de pivot, unde titulară e Crina Pintea. Înainte să plece spre Germania, ne-au vorbit despre ce-au simțit când au aflat că merg la turneu, ce așteptări au și ce învață din colaborarea cu Ambros Martin.

Cynthia și Timea au multe lucruri în comun. Joacă pe același post, s-au născut și au crescut la Baia Mare, cu care au câștigat campionatul în 2014, iar acum sunt colege la Corona Brașov. Și merg împreună pentru prima oară la un turneu final, la 26, respectiv 28 de ani.

„E adevărat ce scrie în presă?”, au întrebat-o pe Cynthia familia și prietenii după încheierea Trofeului Carpați, când selecționerul a anunțat lotul final. „Toată lumea mă întreba, unii prieteni mi-au scris chiar la 7 dimineața. Cu mama am vorbit prima oară, cu ea vorbesc mereu, și le-am zis că da, e adevărat.”

„Cu acest gând am venit la Trofeul Carpați, îmi doream foarte mult să ajung (la Campionatul Mondial n.a). Sper să joc și să fie o experiență frumoasă.”

Deși e în fața primului turneu final, nu simte încă emoțiile debutului, ajutată și de faptul că se simte bine în mijlocul fetelor, alături de care a mai jucat la echipele de club. „Probabil că emoțiile vor fi mai mari când ajung acolo. Pot să spun că sunt norocoasă pentru că am jucat cu majoritatea fetelor la cluburile din țară la care am mai fost, și chiar mă simt bine.”

Cum simte presiunea de care vorbea Cristina Neagu? „Cred că fiecare fată percepe presiunea într-un mod diferit. Pentru mine probabil e altfel fiind la prima competiție de acest fel. Da, e o anumită presiune, dar noi ne dorim să fie cât mai bine acolo.”

Îi place să lucreze cu Ambros, îi place cum pregătește fiecare meci, și îi place mai ales că simte că antrenorul are încredere în ea. „Și când am mai purtat anumite discuții cu el, simt că are încredere în fiecare jucătoare.”

Celălalt pivot debutant, Timea Tătar, conștientizează mai mult importanța momentului: „Am emoții, îți dai seama, fiind primul campionat mondial pentru mine, și primul turneu final de asemenea anvergură. Am fost foarte bucuroasă când am aflat, e un vis din copilarie să ajung la un turneu final și să fiu alături de cele mai bune jucătoare din lume. E ceva de vis. Mă bucur că am reușit să ajung aici, am muncit mult pentru asta și sper să fie ok.”

Despre așteptările pe care le au mereu românii de la echipa de handbal, Timea spune că le simte. „Cred că într-un fel se simte presiunea, fără să te gândești la ea. E greu, pentru că oamenii au așteptări mari de la noi, însă noi sperăm, și chiar o vom face, să dăm totul pe teren și să mulțumim pe toată lumea. Ne propunem să ne clasăm cât mai sus. Dar, cum s-a zis și la conferință, o să ne pregătim pentru fiecare meci în parte și vrem să ieșim mulțumite de pe teren la fiecare meci.”

Cum văd punctele puternice ale echipei României? Unitatea grupului și apărarea, sunt de acord. „Se lucrează destul de mult pe apărare, spune Timea. Ambros pune accent foarte mult. În meci cred că apărarea ar trebui să fie punctul forte, să dăm goluri cât mai ușoare pe contraatac și pe faza a doua, asta cred că ne-ar ajuta foarte mult.”

„Ambros e un antrenor foarte bun, un om foarte răbdător, îți explică, te ia deoparte, îți spune ce să faci, ce nu faci bine. Mi-am dorit să lucrez cu el de când jucam la Baia Mare și aveam meciuri în Champions League și el era antrenorul Gyorului. Îmi plăcea mult. Am învățat de la el să dau mai mult de la mine, să-mi concentrez toată atenția asupra echipei, asupra lucrurilor pe care le fac în acel moment.”

*

Campionatul Mondial din Germania începe pe 1 decembrie. România va debuta cu Paraguay (pe 2 decembrie, la ora 15.00), într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se califică în sferturi, unde locul unu din grupa României joacă cu locul patru dintr-o grupă B foarte puternică, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design