Echipa națională are un culoar bun până în semifinale. Abia acolo ar putea juca cu Norvegia sau Rusia

Lead.ro 9 decembrie 2017

Cu ceva întârziere, organizatorii au reușit anunțe programul optimilor de finală  ale Campionatului Mondial de handbal. Și, măcar la prima strigare, așteptarea a meritat: România va juca luni (ora 18.30) cu Cehia și, dacă trece mai departe, va întâlni Olanda sau surprinzătoarea Japonie pentru un loc în semifinalele de la Hamburg.

Dacă ținem cont că Olanda, vicecampioana mondială și europeană, a ajuns în Germania cu mai multe accidentări, atunci avem măcar câteva motive de optimism. Dacă ne uităm însă la meciul câștigat de Olanda cu Germania, vineri seară, atunci semnele nu sunt tocmai bune: jucătoarele Hellei Thomsen – antrenoarea lui CSM București – au arătat foarte bine și dau semne că sunt în creștere de viteză după înfrângerea din debut cu Coreea de Sud și egalul cu Serbia, câștigătoarea grupei C.

Mai departe de sferturile de finală, însă, ar fi nevoie de ceva cu totul special. Din moment ce Norvegia a ales să se odihnească contra Suediei (pierzând cu 28-31), campioana en-titre a ajuns tot pe partea României. Asta e o veste proastă mai ales pentru Spania, care s-a zbătut din greu să treacă de Slovenia, în ultimul meci de la Trier, tocmai pentru a ieși de pe traiectoria Norvegiei. Dar nu e o veste grozavă nici pentru Rusia, nici pentru România sau Olanda, dacă cele două ajung la meciul direct.

Pe partea cealaltă de tablou, e greu de spus cine-și va face drum spre weekend-ul final de la Hamburg. Nimeni nu a impresionat în mod deosebit, chiar dacă Suedia și Serbia au câștigat grupele în fața Norvegiei și Olandei, iar Franța poate oricând să facă un meci teribil în apărare.

Programul optimilor de finală

România – Cehia

Japonia – Olanda

Spania – Norvegia

Rusia – Koreea de Sud

Serbia – Muntenegru

Danemarca – Germania

Ungaria – Franța

Suedia – Slovenia

Despre Cehia

Ambros Martin privește, ca și Cristina Neagu, doar spre optimea de finală cu Cehia. „Asta e frumusețea competiției. Urmează etapa knock-out unde va fi importantă și puterea mentală a echipei. Va fi interesant, toate meciurile vor fi interesante, nu sunt favorite clare, cum am văzut și în grupele acestul Campionat Mondial.”

„Cehia s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, anul trecut au jucat foarte bine la European, țin minte meciul de anul trecut, n-a fost deloc ușor, am câștigat pe final. Dar acum e un alt meci, trebuie să ne concentrăm asupra noastră. Întâi să ne recuperăm jucătoarele și să ne golim mintea, în sensul că prima etapă a fost fantastică, dar acum începe una nouă, diferită, și nimic nu mai contează. Toate meciurile fantastice de până acum nu mai contează. Nici punctele acumulate. Doar sentimentul că am făcut o treabă bună, că echipa e pregătită să joace bine cu adversari foarte puternici. Și orice se poate întâmpla, din primul până în ultimul moment.”

„E foarte important când jucăm, pentru că avem un drum, un meci greu azi, unele jucătoare au mici probleme. E important să ne pregătim bine pentru Cehia, să le analizăm bine.”

„Ca antrenor, îmi plac meciurile eliminatorii, e interesant. Îmi plac diferitele tipuri de competiții, mă provoacă și provoacă și echipa. Cu punctele de acum, la European eram probabil în semifinale. Dar acum, nu avem nimic.”

Cu multe jucătoare din propriul campionat, echipa Cehiei are avantajul că vine din umbră: nimeni nu o cunoaște prea bine și, dacă i-ai urmărit doar parcursul din grupa B, concluziile sunt puține: învinsă la aproape 20 de goluri de Norvegia, bătută clar și de Suedia, Cehia și-a câștigat biletele pentru optimi cu Polonia, căreia nu i-a dat nicio șansă în meciul secund. Dacă ar fi bătut Ungaria în ultimul joc, cehoaicele ar fi putut urca până pe locul trei. N-au făcut-o, dar nici prea departe n-au fost (29-30, cu o revenire puternică pe final).

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.