LEAD
CM de Handbal 2017

Echipa națională are un culoar bun până în semifinale. Abia acolo ar putea juca cu Norvegia sau Rusia

FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

Cu ceva întârziere, organizatorii au reușit anunțe programul optimilor de finală  ale Campionatului Mondial de handbal. Și, măcar la prima strigare, așteptarea a meritat: România va juca luni (ora 18.30) cu Cehia și, dacă trece mai departe, va întâlni Olanda sau surprinzătoarea Japonie pentru un loc în semifinalele de la Hamburg.

Dacă ținem cont că Olanda, vicecampioana mondială și europeană, a ajuns în Germania cu mai multe accidentări, atunci avem măcar câteva motive de optimism. Dacă ne uităm însă la meciul câștigat de Olanda cu Germania, vineri seară, atunci semnele nu sunt tocmai bune: jucătoarele Hellei Thomsen – antrenoarea lui CSM București – au arătat foarte bine și dau semne că sunt în creștere de viteză după înfrângerea din debut cu Coreea de Sud și egalul cu Serbia, câștigătoarea grupei C.

Mai departe de sferturile de finală, însă, ar fi nevoie de ceva cu totul special. Din moment ce Norvegia a ales să se odihnească contra Suediei (pierzând cu 28-31), campioana en-titre a ajuns tot pe partea României. Asta e o veste proastă mai ales pentru Spania, care s-a zbătut din greu să treacă de Slovenia, în ultimul meci de la Trier, tocmai pentru a ieși de pe traiectoria Norvegiei. Dar nu e o veste grozavă nici pentru Rusia, nici pentru România sau Olanda, dacă cele două ajung la meciul direct.

Pe partea cealaltă de tablou, e greu de spus cine-și va face drum spre weekend-ul final de la Hamburg. Nimeni nu a impresionat în mod deosebit, chiar dacă Suedia și Serbia au câștigat grupele în fața Norvegiei și Olandei, iar Franța poate oricând să facă un meci teribil în apărare.

Programul optimilor de finală

România – Cehia

Japonia – Olanda

Spania – Norvegia

Rusia – Koreea de Sud

Serbia – Muntenegru

Danemarca – Germania

Ungaria – Franța

Suedia – Slovenia

Despre Cehia

Ambros Martin privește, ca și Cristina Neagu, doar spre optimea de finală cu Cehia. „Asta e frumusețea competiției. Urmează etapa knock-out unde va fi importantă și puterea mentală a echipei. Va fi interesant, toate meciurile vor fi interesante, nu sunt favorite clare, cum am văzut și în grupele acestul Campionat Mondial.”

„Cehia s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, anul trecut au jucat foarte bine la European, țin minte meciul de anul trecut, n-a fost deloc ușor, am câștigat pe final. Dar acum e un alt meci, trebuie să ne concentrăm asupra noastră. Întâi să ne recuperăm jucătoarele și să ne golim mintea, în sensul că prima etapă a fost fantastică, dar acum începe una nouă, diferită, și nimic nu mai contează. Toate meciurile fantastice de până acum nu mai contează. Nici punctele acumulate. Doar sentimentul că am făcut o treabă bună, că echipa e pregătită să joace bine cu adversari foarte puternici. Și orice se poate întâmpla, din primul până în ultimul moment.”

„E foarte important când jucăm, pentru că avem un drum, un meci greu azi, unele jucătoare au mici probleme. E important să ne pregătim bine pentru Cehia, să le analizăm bine.”

„Ca antrenor, îmi plac meciurile eliminatorii, e interesant. Îmi plac diferitele tipuri de competiții, mă provoacă și provoacă și echipa. Cu punctele de acum, la European eram probabil în semifinale. Dar acum, nu avem nimic.”

Cu multe jucătoare din propriul campionat, echipa Cehiei are avantajul că vine din umbră: nimeni nu o cunoaște prea bine și, dacă i-ai urmărit doar parcursul din grupa B, concluziile sunt puține: învinsă la aproape 20 de goluri de Norvegia, bătută clar și de Suedia, Cehia și-a câștigat biletele pentru optimi cu Polonia, căreia nu i-a dat nicio șansă în meciul secund. Dacă ar fi bătut Ungaria în ultimul joc, cehoaicele ar fi putut urca până pe locul trei. N-au făcut-o, dar nici prea departe n-au fost (29-30, cu o revenire puternică pe final).

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
 • Laur0707

  Cehia are cateva jucatoare foarte bune, asa cum spunea si Crina Pintea (colega cu extrema stanga Mala la Paris) la flash-interviul de dupa meciul cu Franta. Se remarca in special Luzumova, lidera in clasamentul combinat al golurilor si assisturilor:

  Rank Name Team Goals +Assists Goals Assists
  1 LUZUMOVA Iveta CZE 57 30 27
  2 GULLDEN Isabelle SWE 56 29 27
  3 OFTEDAL Stine Bredal NOR 53 23 30
  4 GROS Ana SLO 52 39 13
  5 KUDLACZ-GLOC Karolina POL 50 31 19
  6 MORK Nora NOR 49 31 18
  7 ACHRUK Kinga POL 47 26 21
  7 SUNAMI Yui JPN 47 20 27
  9 TALESKA Eduarda BRA 44 27 17
  10 CHEBBAH Mouna TUN 43 30 13
  10 JORGENSEN Stine DEN 43 24 19
  10 NEAGU Cristina-Georgiana ROU 43 29 14

  Tin minte ca anul trecut la Euro am trecut greu pe final de meci de ele, fetele sunt deja avizate de ce le asteapta.

© 2018 Lead
Design: Live Design