Echipa națională de rugby câștigă în Belgia, își apropie calificarea la Cupa Mondială din Japonia! Urmează acum marea petrecere cu Georgia de la Bucureşti

Vlad Pîrvu 11 martie 2017

Pe un teren mic, pe o vreme rece şi mohorâtă și-n fața unui adversar fără experiență, dar incomod și arțăgos, „Stejarii” și-au făcut treaba până la capăt: 33-17 pentru naționala României, care se poate gândi frumos la Cupa Mondială din Japonia.

Stadionul Roi Baudouin din Bruxelles i-a găzduit pe rugbyștii antrenați de Lynn Howells în a patra etapă din Rugby Europe Championship. Dacă misiunea dinaintea meciului a fost clară – toate cele cinci puncte, nimic mai puțin – alte câteva lucruri importante și-au făcut loc pe foaia de joc. Printre ele și reușita lui Florin Vlaicu, care a atins selecţia cu numărul 100 în tricoul primei reprezentative, dar şi apariția lui Jack Cobden, jucătorul lui CSM Bucureşti, care astăzi şi-a făcut debutul pentru România.

Meciul

După câteva minute mai degrabă indecise, „Stejarii” au reuşit să treacă repede în avantaj, în urma unei faze de atac realizate chiar Vlaicu şi Cobden. După o deschidere foarte frumoasă a lui Vlaicu, balonul a ajuns în margine la aripa de origine engleză, care nu a mai putut fi oprit de defensiva belgienilor până în terenul de ţintă. A transformat acelaşi Florin Vlaicu, iar „Stejarii” s-au văzut cu 7-0 pe tabelă încă din minutul șapte.

Partida de la Bruxelles nu a arătat cine ştie ce realizări în primele 20 de minute. Multe întreruperi şi greşeli de partea ambelor formaţii şi o încleştare aprigă din punct de vedere fizic. Toate acestea s-au transformat până la urmă în dublarea avantajului de pe tabelă, prin acelaşi tandem al celor doi eroi despre care am vorbit mai sus: debutantul Jack Cobden – eseu, „șutarul” Florin Vlaicu – transformare. „C’est n’est pas possible!” a strigat comentatorul belgian la 14-0, iar punctul bonus ofensiv părea foarte aproape.

Meciul s-a desfăşurat după aceleaşi coordonate precise şi puţin spectaculoase până la finalul reprizei. După pauză, însă, Belgia a reuşit surprinzător primul eseu, strângând scorul la 14-7 pentru ai noştri. „Stejarii” nu au rămas nici ei datori, astfel că, doar câteva minute mai târziu, al treilea eseu al nostru a venit din partea jucătorului Ştiinţei Baia Mare, Johan Van Heerden. 21-7 în minutul 50, dar…

Pe cât de previzibilă şi lipsită de strălucire a fost prima repriză, pe atât de nebună a fost evoluţia scorului în cea de-a doua. „Stejarii” s-au văzut din nou puşi în situaţia de a începe de la centru în minutul 55, când Belgia a reuşit al doilea eseu transformat al meciului şi a făcut tabela să arate 21-14 pentru galbeni.

Cu un sfert de oră înainte de final, belgienii au punctat în urma unei lovituri de pedeapsă şi au reuşit să se apropie la numai patru lungimi în spatele tricolorilor, transformând gluma în ceva cât se poate de serios.

Apatia din defensivă şi lipsa de concentrare a băieţilor lui Lynn Howells nu a trecut neobservată, dar „Stejarii” s-au trezit la timp. S-a făcut 28-17 după cinci minute, în urma unui eseu colectiv al băieţilor, iar sărbătoritul Florin Vlaicu a reuşit să culce şi el balonul în terenul de ţintă belgian cu doar câteva secvențe înainte de final.

Final de meci. Romania castiga cu 33-17 si obtine si bonusul ofensiv. La selectia cu numarul 100, Florin Vlaicu marcheaza si eseu pentru #RugbyRomania (Foto: Daniel Nechita)

Posted by romanian rugby federation on Samstag, 11. März 2017

Meciul s-a terminat 33-17 pentru România, care a reușit astfel să obţină, nu fără emoţii, cele cinci pucte propuse la începutul meciului (patru pentru victorie şi un punct bonus ofensiv). „Stejarii” au lăsat senzaţia unei echipe care nu a vrut să forţeze, perfect conştientă de diferenţa de valoare faţă de un adversar care își dorește zilele astea mai multe decât poate face. A fost un meci incomod, mai greu decât se aşteptau mulţi, și singurul care a anticipat acest lucru a fost galezul Lynn Howells, care a declarat chiar înaintea meciului că „nu va fi atât de uşor precum tind să creadă unii.”

Ce urmează

România ajunge la 15 puncte şi, cel puţin până duminică, când Georgia va întâlni naţionala Rusiei pe teren propriu, trece pe prima poziţie a clasamentului.

Săptâmâna viitoare, duminică, pe Stadionul Arcul de Triumf va sosi naţionala Georgiei, pentru o cionire pe care n-ai vrea s-o ratezi.

România va fi prezentă în Japonia, la Cupa Mondială din 2019, dacă îndeplineşte una dintre cerinţele de mai jos:

– câştigă Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018);
– ocupă locul doi în Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018), după Georgia, care este calificată direct la turneul final;
– ocupă locul trei în Cupa Europeană a Naţiunilor (după Georgia şi încă o echipă) şi se impune în barajul cu ocupanta locului trei în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa şi Tonga).

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.