Eden Hazard pune capăt speranţelor lui Guardiola la titlu, o păstrează pe Chelsea în control. Doar Tottenham a rămas pe urmele liderului

Danny Coposescu 6 aprilie 2017

Înainte şi după meciul dintre Chelsea şi Man City de pe Stamford Bridge, antrenorii celor două echipe au purtat un dans aparte pentru Premier League. Guardiola şi Conte s-au lăudat reciproc, arătând spre celălalt drept cel mai bun manager din lume. Catalanul a pornit schimbul de amabilităţi, zicând că adversarul de miercuri seară l-a învăţat multe, încă de pe vremurile când conducea pe Juventus şi apoi naţionala Italiei.

La capătul victoriei lui Chelsea (2-1), care ne arată că înfrângerea din weekend contra lui Palace rămâne doar o scăpare și nu prevestește un colaps, Conte nu a întors doar complimentul, ci a făcut şi declaraţia curioasă că băieţii săi tocmai au învins „cea mai bună echipă din campionat“.

E straniu să vezi astfel de schimburi într-o ligă care ne-a dat războaie verbale între mai toţi antrenorii care s-au bătut pentru titlu. De la Ferguson vs Wenger, la Mourinho vs Benitez, plus cam toate permutările posibile în careul ăsta, tensiunea din fruntea clasamentului nu prea lasă loc pentru politeţuri.

Poate faptul că Chelsea e atât de evident liderul merituos ajută la calmul ăsta. Superioritatea gazdelor s-a văzut clar şi miercuri seară, personificată de un jucător care va avea din nou pretenţii la titlul de MVP, ca şi acum doi ani. Eden Hazard pare mai liber ca niciodată şi marchează din orice situaţie. Şi nu-i vorba doar de opere de artă.

Pot să fie şi goluri mai banale, cum a fost prima reuşită contra lui City, când s-a strecurat în careu pentru a aplica latul şi a privit cum mingea ricoşează din Vincent Kompany – probabil cel mai ghinionist om din Anglia, dacă pui la socoteală şi toate accidentările – direct în plasă. Sau poate să fie penaltiul transformat în doi timpi, după ce Caballero a ghicit bine în primă fază, însă nu a reuşit să îndepărteze suficient mingea.

Între cele două intervenţii ale belgianului, compatriotul său din poarta lui Chelsea s-a hotărât să facă lucrurile ceva mai interesante şi i-a făcut cadou mingea lui David Silva. Spaniolul a şutat, mingea a ajuns în gheata lui Aguero şi City a dat pentru scurt timp impresia că va pleca de pe Stamford Bridge cu ceva în mână.

Numai că penaltiul lui Hazard a tăiat rapid avântul lui City, iar restul meciului a fost un care-pe-care din care doar londonezii puteau avea de câştigat. John Stones a avut cea mai serioasă ocazie de a egala din nou, târziu în meci, dar a şutat exact cum te-ai aştepta de la un fundaş central. Ceea ce rămâne pentru Guardiola e să tragă încet-încet linie după un sezon neaşteptat de dificil, în care slăbiciunile lui City au fost mereu evidente.

Asta dacă nu cumva se întâmplă dezastrul de a pierde ultimul loc de Champions League. Man City are patru puncte în faţa lui Arsenal și United, dar şi un joc în plus. Londonezii au dat-o la o parte cu uşurinţă pe West Ham, 3-0, şi par că şi-au mai revenit după maladia care i-a cuprins în ultimele luni.

Faptul că Bournemouth a smuls in-extremis un punct din deplasarea de pe Anfield e încă o veste bună pentru Chelsea. Joshua King a marcat golul cu numărul nouă în 10 meciuri, la aproape ultima fază a jocului, şi a stabilit scorul final de 2-2. Nici Liverpool nu e tocmai sigură de un loc în Champions League. Klopp ştie asta şi pare cu atât mai îngrijorat de tendinţa echipei sale de a irosi avantaje şi a pierde controlul în meciurile contra cluburilor din a doua jumătate a clasamentului. „E responsabilitatea mea, o să găsesc o soluţie“, a spus după meci germanul.

Exemplul pentru soluţia de care are nevoie Klopp s-a ivit pe Liberty Stadium, unde Tottenham a fost de nerecunoscut timp de 88 de minute contra lui Swansea. Galezii au condus din minutul 11 şi i-au împiedicat pe Spurs să joace în ritmul obişnuit. Paul Clement, al treilea antrenor al sezonului pentru Swansea, a reuşit să mai sufle viaţă în încercarea echipei de a evita retrogradarea. Totul se îndrepta spre trei puncte vitale pentru gazde şi, fără îndoială, sfârşitul oricărei pretenţii la o luptă serioasă pentru titlu.

Dar în ultimele şase minute, Spurs au întors meciul pe dos. Alli, Son Heung-min şi Eriksen au lovit devastator, de nicăieri, şi au reuşit cel mai puţin „Spursy“ lucru cu putinţă, cum spunea Phil McNulty de la BBC: să smulgă victoria din ghearele înfrângerii, în loc de vice-versa, cum se întâmplă de obicei. Băieţii lui Mauricio Pochettino rămân astfel la şapte puncte de Chelsea şi mai pot spera încă la primul titlu din 1961 încoace. Sau măcar la evitarea tradiţionalei „St. Totteringham’s Day“ cu o clasare peste Arsenal.

Mult mai interesantă rămâne lupta pentru locurile trei și patru, care duc în Champions League. Liverpool, City, Arsenal și United au șanse similare (și griji serioase), dar echipa lui Mourinho își poate obține biletul pentru Ligă și din Europa League, cu condiția să câștige competiția.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.