LEAD
Liga 1

FCSB și Dinamo readuc spectacolul în Liga 1: „roș-albaștrii” câștigă un derbi peste așteptări, sunt la doar un punct de lider

Harlem-Eddy Gnohere ratează o ocazie mare în meciul cu foștii săi colegi de la Dinamo. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
24 septembrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

Acum doar câteva zile, derbiul de clasament de la Cluj ne-a oferit mai multă încrâncenare decât fotbal. Duminică seara, derbiul istoric al fotbalului nostru ne-a oferit, surprinzător, mai puțină încrâncenare pentru o astfel de rivalitate și mai mult spectacol decât ne-am fi așteptat.

Jucat în fața a aproape 30.000 de spectatori și a două galerii compacte și bine pregătite pentru marele meci, FCSB – Dinamo a oferit de toate: reușite tehnice peste medie, un joc mai cursiv decât ce vedem de obicei în România, ocazii mari la ambele porți, interveții de calitate ale celor doi portari, o bară, un penalti ratat și câteva faze controversate fără de care un derbi nu e derbi.

Un gol – marcat de Momcilovic împotriva jocului, după o fază fixă și o eroare copilărească de marcaj a lui Steliano Filip – e prea puțin pentru ce s-a jucat pe „Arena Națională”. Ar fi putut fi, cu siguranță, mai multe, dacă nu ar fi dezamăgit tocmai jucătorii de la care se aștepta cel mai mult, Denis Alibec și Constantin Budescu la FCSB, Filip, Hanca sau Bokila la Dinamo.

Folosit ca armă de atac împotriva fostului selecționer, Christoph Daum, căpitanul „roș-albaștrilor” a fost de nerecunoscut contra lui Dinamo și a fost schimbat la pauză, după ce nu reușise, în 45 de minute, mai mult de o torpilă pripită dintr-o poziție bună. Au trecut deja 12 etape, iar atacantul văzut de contestatarii lui Daum drept soluția salvatoare a Naționalei nu are nici un gol marcat în campionat.

„Cine are atitudine cu mine are întotdeauna poarta deschisă la echipa naţională. Cine nu poate să facă lucrul ăsta nu va mai veni. Am nevoie de jucători cu atitudine, de jucători care vor să se sacrifice în unele momente ale jocului. Dacă Alibec şi Budescu înţeleg asta, au poarta deschisă la echipa naţională.”
– Cosmin Contra, noul selecționer al echipei naționale de fotbal

Harlem Gnohere, înlocuitorul lui Alibec în a doua parte a meciului, a arătat tuturor câte poate face un vârf de careu bine servit. Atacantul a ratat două mari ocazii și a reușit să echilibreze imaginea unei partide în care Dinamo, cu o bară a lui Mahlangu și cu ocazii mari semnate de Nemec și Hanca, merita mai mult.

Cu trioul Mahlangu – Nascimento – Salomao în bună dispoziție de joc, Dinamo s-a stins după minutul 65, când oamenii care au dus greul jocului au obosit și au fost schimbați. Trădat de banca moștenită de la noul selecționer Cosmin Contra, cu un Bokila care mai mult a încurcat jocul „alb-roșilor”, Vasile Miriuță ratează un rezultat pozitiv la debutul la Dinamo.

FCSB pare să se fi inspirat din pragmatismul clujenilor de la CFR de etapa precedentă și dă un nou semnal de forță, câștigând chiar fără să se bazeze pe sclipirile marilor sale vedete. Băieții lui Nicolae Dică vin la un punct în spatele CFR-ului, care are meci greu luni pe terenul Astrei.

Plusuri și minusuri

Marele plus al meciului de ieri și un mare merit al câștigătoarei este faptul că a început meciul cu nu mai puțin de trei jucători eligibili pentru Naționala U21 – Man (autorul pasei de gol de ieri și autorul pasei de gol de la derbiul cu CFR Cluj), Coman și Nedelcu. Dincolo, și Dinamo a jucat cu un titlular de la U21, Nedelcearu, care a făcut un joc impecabil în fața lui Alibec. Tot la Dinamo a intrat, după pauză, și tânărul de doar 18 ani Ion Gheorghe.

Minusurile derbiului țin nu doar de meciul în sine, ci și de echipa națională. Asta pentru că Alibec, Budescu, Hanca și Filip, jucători aflați în vederile primei reprezentative, au făcut un joc discret duminică.

Și Benzar, titularul postului de fundaș dreapta de la Națională a avut un meci cu lumini și umbre: bun pe atac, unde a pus centrări de mare calitate, dar depășit în defensivă de Salomao, merita un cartonaș roșu la finalul primei părți după un atac dur la Nascimento.

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design