LEAD
Liga 1

FCSB și Dinamo readuc spectacolul în Liga 1: „roș-albaștrii” câștigă un derbi peste așteptări, sunt la doar un punct de lider

Harlem-Eddy Gnohere ratează o ocazie mare în meciul cu foștii săi colegi de la Dinamo. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
24 septembrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

Acum doar câteva zile, derbiul de clasament de la Cluj ne-a oferit mai multă încrâncenare decât fotbal. Duminică seara, derbiul istoric al fotbalului nostru ne-a oferit, surprinzător, mai puțină încrâncenare pentru o astfel de rivalitate și mai mult spectacol decât ne-am fi așteptat.

Jucat în fața a aproape 30.000 de spectatori și a două galerii compacte și bine pregătite pentru marele meci, FCSB – Dinamo a oferit de toate: reușite tehnice peste medie, un joc mai cursiv decât ce vedem de obicei în România, ocazii mari la ambele porți, interveții de calitate ale celor doi portari, o bară, un penalti ratat și câteva faze controversate fără de care un derbi nu e derbi.

Un gol – marcat de Momcilovic împotriva jocului, după o fază fixă și o eroare copilărească de marcaj a lui Steliano Filip – e prea puțin pentru ce s-a jucat pe „Arena Națională”. Ar fi putut fi, cu siguranță, mai multe, dacă nu ar fi dezamăgit tocmai jucătorii de la care se aștepta cel mai mult, Denis Alibec și Constantin Budescu la FCSB, Filip, Hanca sau Bokila la Dinamo.

Folosit ca armă de atac împotriva fostului selecționer, Christoph Daum, căpitanul „roș-albaștrilor” a fost de nerecunoscut contra lui Dinamo și a fost schimbat la pauză, după ce nu reușise, în 45 de minute, mai mult de o torpilă pripită dintr-o poziție bună. Au trecut deja 12 etape, iar atacantul văzut de contestatarii lui Daum drept soluția salvatoare a Naționalei nu are nici un gol marcat în campionat.

„Cine are atitudine cu mine are întotdeauna poarta deschisă la echipa naţională. Cine nu poate să facă lucrul ăsta nu va mai veni. Am nevoie de jucători cu atitudine, de jucători care vor să se sacrifice în unele momente ale jocului. Dacă Alibec şi Budescu înţeleg asta, au poarta deschisă la echipa naţională.”
– Cosmin Contra, noul selecționer al echipei naționale de fotbal

Harlem Gnohere, înlocuitorul lui Alibec în a doua parte a meciului, a arătat tuturor câte poate face un vârf de careu bine servit. Atacantul a ratat două mari ocazii și a reușit să echilibreze imaginea unei partide în care Dinamo, cu o bară a lui Mahlangu și cu ocazii mari semnate de Nemec și Hanca, merita mai mult.

Cu trioul Mahlangu – Nascimento – Salomao în bună dispoziție de joc, Dinamo s-a stins după minutul 65, când oamenii care au dus greul jocului au obosit și au fost schimbați. Trădat de banca moștenită de la noul selecționer Cosmin Contra, cu un Bokila care mai mult a încurcat jocul „alb-roșilor”, Vasile Miriuță ratează un rezultat pozitiv la debutul la Dinamo.

FCSB pare să se fi inspirat din pragmatismul clujenilor de la CFR de etapa precedentă și dă un nou semnal de forță, câștigând chiar fără să se bazeze pe sclipirile marilor sale vedete. Băieții lui Nicolae Dică vin la un punct în spatele CFR-ului, care are meci greu luni pe terenul Astrei.

Plusuri și minusuri

Marele plus al meciului de ieri și un mare merit al câștigătoarei este faptul că a început meciul cu nu mai puțin de trei jucători eligibili pentru Naționala U21 – Man (autorul pasei de gol de ieri și autorul pasei de gol de la derbiul cu CFR Cluj), Coman și Nedelcu. Dincolo, și Dinamo a jucat cu un titlular de la U21, Nedelcearu, care a făcut un joc impecabil în fața lui Alibec. Tot la Dinamo a intrat, după pauză, și tânărul de doar 18 ani Ion Gheorghe.

Minusurile derbiului țin nu doar de meciul în sine, ci și de echipa națională. Asta pentru că Alibec, Budescu, Hanca și Filip, jucători aflați în vederile primei reprezentative, au făcut un joc discret duminică.

Și Benzar, titularul postului de fundaș dreapta de la Națională a avut un meci cu lumini și umbre: bun pe atac, unde a pus centrări de mare calitate, dar depășit în defensivă de Salomao, merita un cartonaș roșu la finalul primei părți după un atac dur la Nascimento.

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Am condus tot meciul, dar linia se trage după 60 de minute. Poate că ne-am dorit prea mult.” Ce spun jucătoarele după înfrângerea cu Cehia

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Cehia, pierdut în ultima secundă, jucătoarele României au izbucnit în lacrimi. Unele s-au prăbușit în scaune, ascuzându-și lacrimile în spatele tricourilor galbene. Altele au rămas cu ochii pironiți în parchet, nevenindu-le să creadă. În tribune, Mădălina Zamfirescu, rezervă în ultimele două meciuri, plângea în hohote. Puține au găsit puterea să aplaude suporterii, […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

România este învinsă în ultima secundă de curajoasa echipă a Cehiei. Mondialul de handbal se termină (prea) brusc

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Lead.ro

La un turneu final în care s-a remarcat mai mult prin puterea de luptă decât prin orice altceva – câștigând toate meciurile importante pe final, după câteva reveniri speciale – România a pierdut acum cu armele ei un meci care ne lasă cu senzația că lucrurile se termină prea devreme: 28-27 pentru o cechipă a […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu și încrederea în echipă. „Se poate mai mult decât credem noi că se poate. Ăsta e un lucru important pe care l-am învățat la echipa națională”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Angola din grupele Campionatului Mondial, Cristina Neagu a strâns echipa într-un cerc la mijlocul terenului, cum face după fiecare meci. Jucătoarele s-au prins de brațe și s-au aplecat în față, iar căpitanul României le-a privit în ochi și le-a spus: „Va trebui să dăm mult mai mult decât am dat azi, […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design