Francezii lui Bayern opresc PSG-ul, Chelsea ratează primul loc, Juventus îşi ia restanța și merge mai departe

Danny Coposescu 5 decembrie 2017

Jupp Heynckes şi-a petrecut ultimele zile jonglând cu aşteptările din jurul meciului dintre Bayern şi PSG. Iluzoriu şi imposibil au fost cuvintele sale preferate pentru a scoate complet din discuţie victoria la patru goluri necesară pentru a câştiga grupa în faţa francezilor. Pentru el, un 1-0 era obiectivul declarat, pentru a recupera prestigiul ciobit în acea seară de septembrie pe Parc des Princes, când după 0-3 la Paris, Ancelotti a fost îndepărtat.

Aseară, când abia trecuse jumătate de oră şi bavarezii aveau deja 2-0, toată lumea lăsase baltă sfaturile de cumpătare ale lui Heynckes. De ce nu, când echipa lui îi dăduse două palme aproape languroase unei PSG care rămâne una dintre primele trei favorite la titlu. Lewandowski şi Tolisso sunt cei care apar pe lista marcatorilor, dar James Rodriguez şi Kingsley Coman au fost cel puţin la fel de importanţi într-o primă repriză în care PSG a ajuns în jumătatea adversă ca pe un tărâm străin şi ostil. Neymar s-a aventurat cel mai departe, dar fără rezultate.

Doar că Unai Emery le-a dat băieţilor săi o hartă la pauză, aşa că oaspeţii au ieşit de la cabine cu alt simţ al orientării în atac. Lucru care s-a văzut rapid în golul lui Mbappe din minutul 50. Aici au răsunat din nou în urechi cuvintele lui Heynckes – meciul ăsta nu trebuia să fie ca unul eliminatoriu, în care Bayern să se arunce disperată în atac pentru a recupera înfrângerea din tur. Dimpotrivă, replica lui PSG i-a reconcetrat pe jucători asupra faptului care chiar contează: să dea oponentului, şi lumii, un semn al forţei de care te izbeşti în continuare în Bavaria, mai ales de când a revenit Jupp.

Asta au făcut mai departe nemţii, şi au făcut-o bine. La 20 de minute după Mbappe, Tolisso şi-a recâştigat dreptul de a se numi francezul meciului cu o dublă, din pasa unui Coman imposibil de oprit. Tânărul de 23 de ani vorbise în preambul despre importanţa de a demonstra că ce s-a întâmplat la Paris a fost „doar o alunecare“. Revanşa asta, care n-aduce decât recompense abstracte, a fost cât se poate de gândită şi planificată. Mărci ale unei prestaţii „foarte inteligente‟, în cuvintele lui Heynckes, care nu doar că a stins incendiul pornit sub Ancelotti, ci i-a dat din nou lui Bayern încrederea că nimeni nu vrea s-o întâlnească în optimile Champions League din februarie.

În meciul-paranteză al grupei, Anderlecht a reuşit şi ea o mini-răzbunare împotriva lui Celtic. Victoria cu 1-0 din Scoţia n-a fost de ajuns s-o trimită în Europa League, de vreme ce a fost 0-3 în tur, dar măcar belgienii nu-şi iau adio de la competiţie fără niciun punct. De cealaltă parte, Brendan Rodgers are de muncit serios la forma arătată acasă dacă vrea să lasă măcar o urmă în primăvara europeană.

Unde, cine ştie, poate îl aşteaptă Atletico Madrid. Echipa lui Diego Simeone avea şanse cât negru sub unghie să rămână în Champions League. Nici când a deschis scorul pe Stamford Bridge, cu Chelsea, nu a prea contat, de vreme ce era nevoie şi de rezultatul potrivit în celălalt meci al grupei. Oricum, campiona Angliei n-a stat de pomană şi s-a trezit din moleşeală la golul lui Saul.

Parcă amintindu-şi abia atunci că locul întâi aduce anumite beneficii la tragerea la sorţi, londonezii au montat corturile în jumătatea adversă şi Hazard a egalat, cu ajutorul ghetei lui Savic. Doar că ratările s-au ţinut lanţ şi Roma a reuşit şi ea să marcheze cu Qarabag. Aşa că italienii au făcut rocada cu Chelsea şi pot prinde – măcar teoretic – un adversar mai uşor în optimi. Unde, pentru prima dată în ultimii cinci ani, n-o vom vedea pe Atletico.

Avem însă alte feţe familiare, cum ar fi Juventus. Torinezii au tremurat serios pentru calificarea asta, dar un 2-0 la Olympiakos a restabilit ordinea. Şi-aşa, rezervele Barcelonei şi-au făcut treaba cu acelaşi scor împotriva lui Sporting, deci Juve n-a fost vreodată în pericol serios aseară. Barça câştigă deci grupa, cu minim efort.

Nici Man Utd nu s-a strofocat prea mult cu CSKA. Nici când ruşii au deschis scorul, din neant, n-aveai impresia că echipa lui Mourinho se gândeşte la altceva decât derbiul din weekend cu City. Dovada? În doar două minute de efort aplicat, United a întors rezultatul prin Lukaku şi Rashford. A fost o mostră a ceea ce poate face echipa asta, iar potenţialii adversari din optimi „nu vor sări în sus de fericire dacă joacă împotriva noastră‟, cum o spune Mourinho.

Nici Basel nu va fi cel mai confortabil obstacol în fazele superioare. Elveţienii au terminat grupa cu 12 puncte, după un 2-0 la Benfica, şi au marcat doar un gol mai puţin decât United. Încet-încet, forţele se echilibrează şi Champions League nu mai oferă meciuri uşoare de acum încolo.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.