LEAD
Handbal masculin

„Grazie mille!” România își vede de treabă cu Insulele Feroe, profită de cadoul Italiei și e cu un pas mai aproape de Campionatul Mondial

© FOTO Emil Vasilescu/SPORT PICTURES
12 ianuarie 2018
Lead.ro
0 comentarii

Și uite așa arată o zi bună pentru echipa națională de handbal masculin: mai întâi, băieții și-au făcut treaba (și nimic mai mult) în victoria logică cu Insulele Feroe, 28-20, mai apoi Italia, bătută zdravăn de România vineri, a ținut neapărat să ne ofere o surpriză plăcută, 29-28 contra Ucrainei, victorie care simplifică lucrurile în acest turneu de precalificare de la Bolzano, în nordul Italiei.

Scor final 28-20 și România câștigă și meciul cu reprezentativa Insulelor Feroe. Urmează meciul decisiv, cu Ucraina, mâ…

Posted by FRH – Federația Română de Handbal Official on Freitag, 12. Januar 2018

 

Dacă țara gazdă va bate și Insulele Feroe, meciul României cu Ucraina – care trebuia să fie un soi de finală pentru locul unu – se va înclina chiar înainte să înceapă în favoarea echipei antrenate de Xavier Pascual. De ce? Pentru că-i greu de crezut că Popescu, Șimicu, Racoțea și colegii lor pot pierde la mai mult de cinci goluri în fața unei adversare pe care o domină oricum în toate calculele hârtiei (inutile, desigur).

Altfel spus, naționala României e foarte aproape să câștige turneul de precalificare și să se așeze la un singur pas de Mondialul de anul viitor: play-off-ul în dublă manșă cu una dintre echipele care participă la Campionatul European început și el sâmbătă seară (nu fără surprize) în Croația.

Surprize au reușit și tinerii handbaliști din Insulele Feroe, care au ținut destul de aproape (10-9) de România până la jumătatea primei reprize, când Popescu s-a decis să închidă poarta, și câteva goluri rapide marcate de Csepreghi (care a terminat meciul cu opt reușite) au lămurit tot ce putea fi lămurit în jocul acesta.

Clasamentul și programul ultimei zile

După primele două zile, România are patru puncte și un golaveraj de +18, Italia e pe doi, Ucraina are două puncte și +7, Italia tot două puncte, dar -9 la golaveraj, iar Insulele Feroe, o echipă ambițioasă, dar fără experiență, va căuta primele puncte în ultimul meci al turneului.

România – Ucraina, de la 19.15

Italia – Insulele Feroe, de la 20.45

Scurt context

Acest turneu de la Bolzano – cel mai important oraș din Tirolul de Sud, o bogată regiune autonomă de la granița cu Austria – e un pas obligatoriu spre Mondialul de anul viitor. Și, cu gândul la sarcina următoare, nimeni nu vrea să-și amintească că din ultimele 10 turnee finale mondiale, România a prins doar două. Ultimul, în 2011 (Suedia), s-a terminat cu un loc cinci într-o grupă de șase din care s-au calificat mai departe Danemarca, Croația și Serbia.

În schimb, suporterii se vor gândi că echipa asta a pornit, de mai bine de un an, pe un drum nou și ambițios, iar câteva motive de optimism există deja. Primul – cel mai important – ține de proiectul propus și de jocul arătat. De când a fost preluată de Xavier Pascual, cunoscutul antrenor de pe banca Barcelonei, naționala asta arată (mult) mai bine și, cu excepția unui meci pierdut clar în fața Belarusului, a reușit să joace un handbal convingător în celelalte cinci jocuri oficiale de până acum. E drept că victoriile din noiembrie 2016, contra Belarusului și a Poloniei, au fost anulate de cele patru înfrângeri din prima parte a anului trecut, dar poate că acea grupă de calificare la Euro 2018 (12-28 ianuarie, în Croația) a venit puțin prea repede.

Acum, Pascual își cunoaște mai bine echipa, jucătorii au înțeles mai precis ce li se cere: atitudine bună și mult curaj, disciplină tactică și asumarea fără rest a obiectivului final: calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020. O ispravă ca asta s-ar traduce (ca o consecință) în reașezarea naționalei masculine în plutonul echipelor bune ale handbalui masculin, un contact pierdut pe la jumătatea anilor ’90. (De la ultima medalie internațională, un bronz mondial câștigat în Cehoslovacia, au trecut 28 de ani).

Așa cum știi, acest drum înapoi – pe care mulți suporteri încă îl văd ca pe o întoarcere acasă – e lung și e complicat de ratările ultimilor ani, când România a căzut în anticamera sportului pe care l-a dominat în anii ’60 și ’70. Cele patru medalii de aur obținute la campionatele mondiale din 1961, 1964, 1970 și 1974 sunt amintiri prețioase, nimic mai mult; la fel și cele patru medalii olimpice, ultima câștigată la Los Angeles, în 1984. Și totuși.

Chiar dacă destinația e departe, iar la vârful  handbalului masculin european s-au instalat, după investiții serioase și bine planificate, Franța, Spania, Germania, Danemarca și alte colege nordice (dar și câteva țări din Europa Centrală și de Est, precum Croația sau Ungaria), putem spune că alunecarea a fost oprită și progresul – început.

Lotul României pentru turneul din Italia:

Portari: Mihai Popescu și Ionuţ Iancu

Extreme stânga: Nicuşor Negru și Chike Onyejekwe

Interi stânga: Alexandru Şimicu, Dan Racoţea și Ionuţ Ramba

Coordonatori: Alexandru Csepreghi și Cristi Fenici

Pivoţi: Ionuţ Rotaru și Dragoş Soare

Interi dreapta: Demis Grigoraş și Javi Humet

Extreme dreapta: Marius Sadoveac, Gabriel Bujor și Roland Thalmaier

Apărători: Marius Militaru și Viorel Fotache

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design