Halterofilii revin cu 30 medalii după Europene, Robert Glință îmbunătățește recordul național, handbalistele luptă cu toate forțele

Lead.ro 12 decembrie 2016

Trecem în viteză prin cele mai importante evenimente sportive din ultimele zile.

Handbal

Fetele naționalei luptă mai aprig ca niciodată! După un meci bun cu Norvegia și victorii excelente cu Rusia și Croația, fetele au pornit fantastic în Grupa Principală, învingând clar Ungaria. În plus, au avut parcă și o motivație aparte, cu care i-a cucerit (sau i-a speriat) pe suporterii neutri. S-a terminat 29-21 pentru jucătoarele lui Ambros Martin, iar România și-a arătat toate intențiile: vrea să rămână în Suedia până în weekendul final!

Despre tot ce se întâmplă cu Naționala României la Euro găsiți, cu lux de informații, pe tag-ul nostru, Suedia 2016. Urmăriți-ne și în zilele următoare, mai avem!

*

Dacă ești abia la început când vine vorba de urmărit handbal, îți explicăm tot ce-i de știut pentru un începător într-un proiect special.

*

În tabăra băieților, vin întăriri internaționale pentru lotul care va participa la turneul programat între 18-23 decembrie la Barcelona. Interul dreapta spaniol Javier Humet Gaminde, care așteaptă primirea cetățeniei române, a fost convocat de selecționerul echipei naționale de handbal masculin, Xavier Pascual. Gaminde are 26 ani și joacă la CSM București, după două sezoane anterioare la HCM Constanța. O altă noutate a lotului național este pivotul Vladimir Carali (Dunărea Călărași), originar din Republica Moldova.

Haltere

A plouat cu 30 medalii în delegația română de haltere, la Campionatul European de Juniori și Tineret (U23) de la Eilat (Israel). Bilanțul final a arătat 9 medalii de aur, 11 de argint și 10 de bronz.

*

Se dau 30 medalii europene, se retrage, oficial, una olimpică: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a confirmat descalificarea lui Gabriel Sîncrăian de la Jocurile Olimpice de la Rio și, implicit, retragerea medaliei de bronz pe care acesta o câștigase. Sportivul fost depistat pozitiv într-un control antidoping făcut în timpul competiției.

Hochei

Noua generație de hocheiști nu a reușit să treacă de Croația în Grupa A a Diviziei a II-a a Campionatului Mondial de hochei pe gheață Under-20. Băieții au fost opriți, după șuturile de departajare, cu 4-3.

Altfel, în liga internă de hochei, clasamentul e condus de ASC Corona Brașov, cu 50 puncte; apoi Miercurea Ciuc, 38 puncte și Progym Gheorgheni, 38 puncte.

La capitolul vești bune, avem acum recent inauguratul patinoar ridicat în Otopeni la inițiativa lui Ion Țiriac. Patinoarul a fost construit în trei luni și a costat 3,6 milioane de euro, fonduri proprii.

Copiii de la cluburile de hochei și patinaj artistic din București vor avea acces gratuit la patinoar pentru antrenamente, având asigurat și transportul cu un autocar. Următorii pași sunt organizarea de concursuri de hochei și patinaj artistic pentru copiii între 5-8 ani, în cadrul unei școli dedicate. În prima parte a lui 2017 va avea acces și publicul larg.

Arena este doar „o mică picătură” în sportul românesc, spunea Țiriac, „nu este sofisticat – pe locul acestui patinoar erau cartofi și varză, deci era câmp arabil. În mai puțin de trei luni am construit patinoarul și în mai puțin de trei săptămâni am găsit partenerii pentru ca el să funcționeze în viitor. Costurile anuale de folosință, ținând cont că am dorit ca accesul tuturor copiilor să fie gratuit, nu sunt deloc de neglijat. Iar acești parteneri au sărit în ajutorul nostru.”

Înot

Robert Glință a încheiat pe locul opt în finala probei de 200 metri spate, la Campionatele Mondiale în bazin scurt (25 metri), din Windsor (Canada). Timpul său, 1 min 53 sec 71 sutimi, este un nou record național.

Înotătorul român mai corectase de două ori, în serii și semifinale, recordul național în proba de 50 m spate.

În semifinale, sportivul antrenat de Adrian Gherghel a înregistrat 23 sec 64 sutimi, cu 6 sutimi mai puțin decât precedentul recordul național, însă a ratat calificarea în finală și a terminat pe locul 11.

De asemenea, Glință a îmbunătățit și recordul național la 100 de metri spate.

La competiție a participat și Norbert Trandafir la 50 metri liber (locul 41)

Fotbal

Real a bătut pe La Coruna grație aceluiași Sergio Ramos (avem articol dedicat aici), iar în Anglia pachetul fruntaș s-a mai răsfirat; primele șase echipe sunt înșirate pe un spațiu de 13 puncte; sinteza Premier League e în articolul de aici. Între timp, avem și tragerile la sorți din Champions League și din Europa League, unde Astra, singura echipă din România rămasă în cursă, a picat cu Genk. Tot aici e și recapitularea ultimelor evenimente din Liga 1, unde aceeași Astra își continuă momentumul bun, trecând de Steaua.

*

Apropo de Astra. „Un succes cu gust amărui – aidoma celebrei beri cehești de la Plzen, orașul care i-a deschis Astrei drumul spre primăvară” – scriam, imediat după meci, despre calificarea campioanei în “16-mile” Europa League.

O analiză despre prima calificare în primăvara europeană a Astrei Giurgiu; pentru cine l-a ratat, iată și un dosar detaliat despre echipa care a reușit să câștige titlul de două ori în același an, semnate de Ciprian Rus.

Atletism

Vești de pe frontul pistelor de alergare: Ancuța Bobocel s-a clasat pe locul patru în cursa senioarelor din Campionatul European de cros din Chia (Italia), iar la echipe sportivele au terminat pe al treilea loc.

Bobocel a parcurs cei 8 km în 25 min 27s ec. La cursă au mai participat: Roxana Bârcă (locul 11), Cristina Negru (locul 27), Paula Todoran (locul 37), Andreea Alina Piscu (locul 41), Monica Mădălina Florea (locul 67).

Rugby

În a treia etapă a grupelor Challenge Cup (cea de-a doua competiție valorică europeană inter-cluburi), campioana României la rugby, Timișoara Saracens, a pierdut meciul de acasă, în fața Harlequins, cu de 3-42 (3-21).

Oaspeții au atacat mult și au profitat de spațiile largi din atacul timișorenilor, forțându-i să stea în propria jumătate mai mult și să-și apere liniile. A doua repriză a început dezastruos pentru gazde, care au primit trei eseuri de la Harlequins în primele 10 minute, de două ori prin Charlie Walker (desemnat, de altfel, și jucătorul meciului), și o dată prin Joe Marchant, toate transformate de Ruaridh Jackson. În minutul 51 scorul era 42-3 pentru Harlequins, de altfel, scorul final.

Partida retur va avea loc peste o săptămână, pe Twickenham Stoop Stadium din Londra.

Schi alpin

Schioarea americană Mikaela Shiffrin, 21 ani, se încăpățânează și rămâne în topul slalomului, după cea de-a 11-a victorie consecutivă la proba asta, din cadrul Cupei Mondiale feminine de schi alpin, de la Sestriere (Italia). Shiffrin își face fort nu doar pentru primul loc al categoriei, cât și pentru cel din clasamentul general al Cupei Mondiale.

Shiffrin, crescută în Colorado, cu ambii părinți foști schiori de performanță, a debutat în Cupa Mondială în martie 2011, în Cehia. La câteva luni mai târziu, după ce abia împlinise 16 ani, câștiga în State titlul de slalom al campionatului național din Parcul Iernii, din Colorado și devenea cea mai tânără schioare americană care reușea asta. Shiffrin a fost de neoprit dintotdeauna – la mai puțin de 19 ani devenea și cea mai tânără campioană olimpică la slalom.

Usually I internalize it all but sometimes, just sometimes, I let it out. —————————————————- ?: @agencezoom http://www.zoom-agence.fr/ —————————————————- #weareskiing #givesyouwings #liveyours @atomicski @barillaus @redbull @oakleyskiing @lekiusa @reusch_brand

A photo posted by Mikaela Shiffrin (@mikaelashiffrin) on

Polo

CSM Digi Oradea s-a calificat în semifinalele LEN Euro Cup, după ce a învins echipa italiană Canottieri Napoli cu scorul de 8-5, în manșa a doua a sferturilor de finală. Au marcat câte două goluri doi dintre membrii lotului național – Tiberiu Negrean și Mihnea Gheorghe  – dar și Andrei Prioteasa, Boris Pavlovic, Ramiro Georgescu și Max Costa, câte unul. În tur, CSM Digi Oradea s-a impus cu 11-7. CSM Digi ajunge în semifinale alături de Ferencvaros (Ungaria), SM Verona (Italia) și Jadran Herceg Novi (Muntenegru).

Într-un context mai larg, polo-ul românesc trece prin schimbări de lungă durată – schimbul de generații de la națională nu este și nici nu va fi ușor, însă antrenorul Dejan Stanojevic explică cum le cere băieților să lupte pentru locul lor în echipă și să joace la turație maximă, chiar dacă pentru două sau 20 minute.

Jocurile Olimpice

Cele 254 de eșantioane urinare strânse de la sportivii ruși în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014  vor fi reanalizate. Aceste reanalizări sunt cerute după publicarea raportului final al juristului canadian Richard McLaren care a dezvăluit probe ale unui dopaj instituționalizat între 2011 și 2015 în Rusia și care au vizat mai mult de 30 de sporturi.

Cele 63 de eșantioane sanguine ale sportivilor ruși colectate în timpul JO de la Soci au fost deja reanalizate și s-au dovedit negative, precizează CIO, însă potrivit raportului lui McLaren, peste 1.000 de sportivi ruși care au concurat în discipline de vară, iarnă și paralimpice, au fost implicați sau au fost ajutați să ascundă teste antidoping pozitive, între 2011 și 2015.

Raportul arată și existența unei tehnici de schimbare a eșantioanelor de urină la Soci, o practică regulată la laboratorul de la Moscova, cel care s-a ocupat de sportivii de top. În același document se explică și că există dovezi privind manipularea probelor de urină în cazul a 12 medaliați ruși de la JO 2014.

„O conspirație instituțională a fost pusă în aplicare atât pentru sporturile de iarnă cât și pentru cele de vară, cu participarea Ministerului Sportului și a unor servicii precum Agenția rusă antidoping (RUSADA), a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete) pentru manipularea controalelor antidoping”, a spus juristul canadian.

Scrimă

Antalya a găzduit peste week-end o etapă satelit de Cupă Mondială la floretă seniori, individual. Floretista Maria Boldor, legitimată la CSA Steaua, a trecut în finală de Mălina Călugăreanu, colega ei de club și a câștigat concursul cu scorul 15-5.

Între timp, Grand Prix Doha, spadă, un loc șase pentru campioana olimpică:

PS: nu uitați că Ana Maria e în plină campanie de promovare a sportului românesc. În ultimul episod a fost în vizită la voleibaliști:

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.