LEAD
CM de Handbal 2017

Încă o dată! Naționala de handbal lasă totul pe teren, bate Spania și trece la conducerea grupei!

FOTO: Mihaela Bobar / www.SportPictures.eu

România muncește din nou pentru o victorie „in extremis”, învinge Spania cu armele ei și se instalează la conducerea grupei! A fost meciul apărării, a fost meciul Yuliyei Dumanska și poate fi meciul descătușării.

Meciul acesta cu Spania a început cu mult înaintea primei pase, când, din micuța Trier Arena, cunoscutul strigăt de încurajare al României – acel Pentru cine luptăm noi – pentru noi! – s-a auzit până în parcare și a fost acoperit doar de răspunsul imediat al tribunei galbene, semn că toată lumea a dat Spaniei o atenție aparte.

Acum doi ani, tot în al treilea meci din grupele Mondialului, aceeași națională iberică – cu apărarea ei zgârcită și stilul ei incomod, atipic, cu multe dueluri unu la unu – a bătut România și a oferit altor echipe un bun model: iată cum o poți încurca pe Cristina Neagu, uite cum poți sugruma atacul României! Danemarca, la Campionatul European din 2016, a copiat rețeta, cu rezultate dureroase: doar 17 goluri a reușit România într-un sfert de finală pe care-l pornise ca favorită.

Așa că noul test cu Spania a venit să ne arate – între altele – dacă echipa lui Ambros Martin a găsit leac pentru apărările acestea șase-zero agresive. Poate că nu l-a găsit nici acum, dar a reușit (măcar pentru o repriză) să fure rețetarul și să frustreze Spania cu propriile-i arme: după 30 de minute în care a primit doar șapte goluri de la Pena, Barbosa și colegele lor, România l-a făcut (în sfârșit!) fericit pe Ambros Martin. Spaniolul, care pornește orice discuție despre handbal de la defensivă – apărarea înainte de toate – mai avea puțin și le săruta pe obraji și pe Dumanska (50% procentajul primei reprize), și pe Pintea sau Florianu, care au ținut excelent centrul apărării (aproape 10 minute au trecut între golul șase și golul șapte al Spaniei).

Ambele defensive au fost mai permisive în a doua parte, când ba o echipă, ba cealaltă au trecut înainte, dar România a găsit ceva în plus exact când a contat. Poate că tribuna asta galbenă a reușit, cu puterea voinței, să împartă victoria; poate că Dumanska, când a scos (de pe semicerc) o aruncare cu care Spania putea să fugă la 15-12, a împărțit-o ea, căci trei secunde mai târziu, Eliza Buceschi a reușit și golul, dar și eliminarea unei adversare; sau poate că Neagu și Ana-Maria Dragut, cu câte o dublă de final fiecare, au împărțit-o ele. Contează mai puțin acum: la sfârșit, după un 19-17 impresionant, apărarea României a fost omul meciului!

Ce urmează

După o nouă zi de pauză, echipa României va avea, joi seară, ocazia revanșei cu Angola, chiar înainte să întâlnească Franța, în cel mai interesant meci din faza grupelor. Așa cum știi, primele patru clasate se vor califica pentru optimile de finală, unde vor întâlni, după regula tabloului inversat (locul unu contra locului patru, locul doi contra locului trei), cele patru echipe calificate dintr-o grupă B foarte echilibrată: în spatele Norvegiei, principala favorită a turneului, Cehia, Suedia, Ungaria și Polonia se bat pe doar trei scaune.

Cu șase puncte din trei meciuri, România conduce grupa A. Franța, Spania și Slovenia au toate câte patru puncte.

Ultimele două meciuri din grupe

România – Angola, 7 decembrie, ora 19.00

România – Franța, 8 decembrie, ora 19.00

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
 • argo

  victorie muncita, dar e de remarcat ca Martin Ambros a ramas dator, a fost o partida in care desi am avut dificultati evidente in atac, nu a incercat deloc sa atace pe extreme, si nici kocul cu pivotul nu prea a fost incercat…s-a bazat doar pe aruncari de la distanta si patrunderi individuale, stil de joc care a scos si mai mult in evidenta dependenta de Cristina Neagu…in perspectiva creeri unei echipe pentru Tokio, nu pare totusi prea incurajator ca nu putem schimba usor tactica de atac in timpul meciului, si aici e responsbailitatea in primul rand a antrenorului

  • Liviu

   comentariul tau era foarte pertinent cu o conditie…sa fi pierdut meciul. Dar daca-l castigi in fata celei mai incomode echipe din grupa, se cheama ca ai gasit formula castigatoare. Eu chiar nu cred ca nationala nostra e dependenta de Cristina. Da, Cristina e plusul care te ajuta sa castigi meciurile mari, e foarte normal sa fie asa si ar trebui sa ne bucuram ca o avem. In nici un caz nu e un lucru negativ ca o ai pe Neagu in teren. Ce ar fi Norvegia fara Nora Mork ? Jumatate din ce poate acum. La fel e si cu Romania. In loc sa ne bucuram ca avem o Cristina Neagu in ECHIPA, ne lamentam ca n-am fi nimic fara ea.

  • Florin78

   eu nu prea stiu ca Spania sa fie batuta usor de pe extreme, sa nu ne imaginam basme. Spania e o forta defensiva si pentru ca inchide bine extremele si poate doar de pe centru sa fie batuta, pentru ca nu are interi de valoare precum avem noi sau Norvegia de exemplu. Singura tactica valabila cu echipe precum Spania sau Franta e sa faci o aparare mai buna decat ele si azi poarta a mers perfect si apararea la fel. Si inca un plus azi pivotul nostru, acolo pe centru s-a jucat meciul, cu pivotul si cu Cristina.

© 2017 Lead
Design: Live Design