LEAD
CM de Handbal 2017

Încă o dată! Naționala de handbal lasă totul pe teren, bate Spania și trece la conducerea grupei!

FOTO: Mihaela Bobar / www.SportPictures.eu

România muncește din nou pentru o victorie „in extremis”, învinge Spania cu armele ei și se instalează la conducerea grupei! A fost meciul apărării, a fost meciul Yuliyei Dumanska și poate fi meciul descătușării.

Meciul acesta cu Spania a început cu mult înaintea primei pase, când, din micuța Trier Arena, cunoscutul strigăt de încurajare al României – acel Pentru cine luptăm noi – pentru noi! – s-a auzit până în parcare și a fost acoperit doar de răspunsul imediat al tribunei galbene, semn că toată lumea a dat Spaniei o atenție aparte.

Acum doi ani, tot în al treilea meci din grupele Mondialului, aceeași națională iberică – cu apărarea ei zgârcită și stilul ei incomod, atipic, cu multe dueluri unu la unu – a bătut România și a oferit altor echipe un bun model: iată cum o poți încurca pe Cristina Neagu, uite cum poți sugruma atacul României! Danemarca, la Campionatul European din 2016, a copiat rețeta, cu rezultate dureroase: doar 17 goluri a reușit România într-un sfert de finală pe care-l pornise ca favorită.

Așa că noul test cu Spania a venit să ne arate – între altele – dacă echipa lui Ambros Martin a găsit leac pentru apărările acestea șase-zero agresive. Poate că nu l-a găsit nici acum, dar a reușit (măcar pentru o repriză) să fure rețetarul și să frustreze Spania cu propriile-i arme: după 30 de minute în care a primit doar șapte goluri de la Pena, Barbosa și colegele lor, România l-a făcut (în sfârșit!) fericit pe Ambros Martin. Spaniolul, care pornește orice discuție despre handbal de la defensivă – apărarea înainte de toate – mai avea puțin și le săruta pe obraji și pe Dumanska (50% procentajul primei reprize), și pe Pintea sau Florianu, care au ținut excelent centrul apărării (aproape 10 minute au trecut între golul șase și golul șapte al Spaniei).

Ambele defensive au fost mai permisive în a doua parte, când ba o echipă, ba cealaltă au trecut înainte, dar România a găsit ceva în plus exact când a contat. Poate că tribuna asta galbenă a reușit, cu puterea voinței, să împartă victoria; poate că Dumanska, când a scos (de pe semicerc) o aruncare cu care Spania putea să fugă la 15-12, a împărțit-o ea, căci trei secunde mai târziu, Eliza Buceschi a reușit și golul, dar și eliminarea unei adversare; sau poate că Neagu și Ana-Maria Dragut, cu câte o dublă de final fiecare, au împărțit-o ele. Contează mai puțin acum: la sfârșit, după un 19-17 impresionant, apărarea României a fost omul meciului!

Ce urmează

După o nouă zi de pauză, echipa României va avea, joi seară, ocazia revanșei cu Angola, chiar înainte să întâlnească Franța, în cel mai interesant meci din faza grupelor. Așa cum știi, primele patru clasate se vor califica pentru optimile de finală, unde vor întâlni, după regula tabloului inversat (locul unu contra locului patru, locul doi contra locului trei), cele patru echipe calificate dintr-o grupă B foarte echilibrată: în spatele Norvegiei, principala favorită a turneului, Cehia, Suedia, Ungaria și Polonia se bat pe doar trei scaune.

Cu șase puncte din trei meciuri, România conduce grupa A. Franța, Spania și Slovenia au toate câte patru puncte.

Ultimele două meciuri din grupe

România – Angola, 7 decembrie, ora 19.00

România – Franța, 8 decembrie, ora 19.00

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
 • argo

  victorie muncita, dar e de remarcat ca Martin Ambros a ramas dator, a fost o partida in care desi am avut dificultati evidente in atac, nu a incercat deloc sa atace pe extreme, si nici kocul cu pivotul nu prea a fost incercat…s-a bazat doar pe aruncari de la distanta si patrunderi individuale, stil de joc care a scos si mai mult in evidenta dependenta de Cristina Neagu…in perspectiva creeri unei echipe pentru Tokio, nu pare totusi prea incurajator ca nu putem schimba usor tactica de atac in timpul meciului, si aici e responsbailitatea in primul rand a antrenorului

  • Liviu

   comentariul tau era foarte pertinent cu o conditie…sa fi pierdut meciul. Dar daca-l castigi in fata celei mai incomode echipe din grupa, se cheama ca ai gasit formula castigatoare. Eu chiar nu cred ca nationala nostra e dependenta de Cristina. Da, Cristina e plusul care te ajuta sa castigi meciurile mari, e foarte normal sa fie asa si ar trebui sa ne bucuram ca o avem. In nici un caz nu e un lucru negativ ca o ai pe Neagu in teren. Ce ar fi Norvegia fara Nora Mork ? Jumatate din ce poate acum. La fel e si cu Romania. In loc sa ne bucuram ca avem o Cristina Neagu in ECHIPA, ne lamentam ca n-am fi nimic fara ea.

  • Florin78

   eu nu prea stiu ca Spania sa fie batuta usor de pe extreme, sa nu ne imaginam basme. Spania e o forta defensiva si pentru ca inchide bine extremele si poate doar de pe centru sa fie batuta, pentru ca nu are interi de valoare precum avem noi sau Norvegia de exemplu. Singura tactica valabila cu echipe precum Spania sau Franta e sa faci o aparare mai buna decat ele si azi poarta a mers perfect si apararea la fel. Si inca un plus azi pivotul nostru, acolo pe centru s-a jucat meciul, cu pivotul si cu Cristina.

© 2018 Lead
Design: Live Design