LEAD
Cupa Mondială

Începe Cupa Mondială! Iată patru povești care-ți vor face poftă de fotbal

14 iunie 2018
Danny Coposescu
40 comentarii

Parcă niciodată n-a fost mai ușor să ignori cel mai mare festival sportiv de pe pământ. La noi, mulți intră în plină maturitate fără să fi trăit o participare românească la petrecere asta. Lipsește și romantismul din Brazilia de acum patru ani, înlocuit de răfuiri geo-politice și întrebări morale. Și nu-ți prea vine să-ți iei liber de la muncă pentru a gusta spectacolul unei meci de deschidere între Rusia și Arabia Saudită (azi, ora 18.00). Pe scurt, trebuie să scormonești serios pentru a găsi ceva de care să te bucuri.

Nu-i nimic, de asta suntem aici. În ciuda tuturor obstacolelor și deziluziilor, Cupa Mondială își păstrează puterea de a lega culturi disparate sub o pasiune comună -„fotbalul, acest joc nebun inventat de nebuni și iubit tot de ei”, cum spunea marele Galeano. Dacă te păstrezi disponibil, bucuria acestui joc poate fi contagioasă: câteva națiuni se ocupă de răspândirea ei.

Minutul 87

Un gol venit târziu, foarte târziu, care a îngenuncheat o țară întreagă – Panama a trebuit să simtă asta pe propria piele întâi. În 2013, Luis Tejada își întindea fiecare tendon din piciorul drept pentru a împinge mingea în poartă și a dezlănțui isteria pe Estadio Rommel Fernandez. Tocmai făcuse 2-1 pentru Panama, în minutul 83, împotriva Statelor Unite. Biletele pentru Brazilia erau rezervate. Numai că după prelungiri, scorul arăta 2-3.

„După ce ne-au bătut și nu ne-am calificat, i-am spus mamei mele că aș da la schimb toate titlurile pe care le-am câștigat dacă Dumnezeu ne-ar mai da o șansă,‟ spune Tejada, într-o conversație cu jurnalistul Jose Dominguez. Când te gândești că patru ani mai târziu, Panama avea să-i lase acasă pe americani cu un gol marcat în minutul 87, chiar începe să sune a intervenție divină.

Meciul ireal dintre selecționata lui Hernan Dario Gomez și Costa Rica, care a inclus și un gol-fantomă și l-a prezentat lumii pe cel mai dedicat copil de mingi din fotbal, s-a încheiat cu prima participare la un Mondial pentru panamezi. Ajunge să menționezi că data de 11 octombrie a fost declarată sărbătoare națională de către președinte ca să-ți dai seama ce înseamnă asta pentru ei. La fel și imaginea marcatorului Roman Torres, îmbrățișat de fani și forțe de ordine. „Fratele meu a sărit gardul și a fugit spre el. Amândoi plângeau, la fel și polițistul care i-a prins din urmă,‟ își amintește Ivan Reynolds în 11Freunde. 

E un triumf remarcabil pentru un lot peripatetic care trăia, până recent, pe altă planetă fotbalistică decât adversarii pe care-i va întâlni în grupa G. Și care a trebuit să treacă prin încercări grele. Necazul din 2013 nu se compară cu suferința suferită acum nici măcar un an, când colegul lor Amilcar Henriquez a fost asasinat de traficanți, ziua în amiaza mare. „Oriunde ar fi, sunt sigur că ne urmărește și ne trimite energia sa pozitivă,‟ spune Edgar Carvajal pentru The Guardian.

Asta le-ar prinde bine în confruntările cu Anglia, Belgia și Tunisia. „Aș da toate golurile pe care le-am marcat pentru unul singur în Rusia,‟ adaugă Tejada. După ce s-a întâmplat ultima oară când atacantul a folosit condiționalul-optativ, n-ai paria împotriva lui.

Un dentist și un regizor în Russia

Dacă vrei să înțelegi ascensiunea meteorică a fotbalului islandez, trebuie doar să urmărești cariera lui Aron Gunnarsson. La 29 de ani, mijlocașul e unul dintre jucătorii naționalei care-și mai aduce aminte cum arătau lucrurile înainte ca toată țara să fie împânzită de terenuri acoperite și antrenori licențiați.

„Puteam să joc doar vara. Vezi tu, iarna, terenurile erau acoperite de…ai ghicit, zăpadă! Câțiva metri de zăpadă. Patru sau cinci ore de lumină pe zi. Când gheața se topea în sfârșit, nu jucam pe iarbă. Luxul ăsta era rezervat pentru seniori. Așa că trebuia să joc pe pietriș.‟

De la fiorduri arctice la cea mai mare scenă din fotbal, Gunnarsson și colegii săi au reușit să cucerească o lume întreagă. Fără să-și piardă în vreun moment capul în nori, cum ne arată și atacantul Alfred Finnbogasson: „Secretul nostru e familia. Dimineața ne antrenăm, apoi mâncăm împreună și ne petrecem restul zilei acasă cu ai noștri.‟ Aceleași fețe pe care cei mai mulți dintre ei le vor recunoaște în tribunele din Rusia: „La European (Franța 2016), mă uitam la suporteri și mi-am dat seama că aproape toți cunoscuții mei sunt acolo.‟

După ce 10% din populație s-a deplasat în Franța, acum doi ani, faimosul „viking clap‟ va răsuna și în zilele următoare, când Islanda va încerca să depășească faza grupelor. „Dacă mergem mai departe, nu ne vom teme de nimeni, pentru că vom fi eliminat deja Argentina, Croația sau Nigeria,‟ spune antrenorul-dentist Heimir Hallgrimsson, care a rămas singur la cârmă după plecarea suedezului Lars Lagerbäck.

Cât timp sentimentul exprimat de Hanes Halldorsson, portarul care continuă să regizeze filme și documentare în timpul liber, ghidează tot ce face echipa asta, adversarii au toate motivele să se teamă: „Doar eu am crezut că o pot face și singura opțiune a fost să iau lucrurile în mâinile mele.‟

Tigrul și războinicul

Oare ce-a simțit Paolo Guerrero la ultimul fluier? Sau când compatrioții săi au blocat străzile, dansând și cântând în extaz? Cel mai bun marcator din istoria lui Peru a trebuit să urmărească de departe barajul cu Noua Zeelandă care i-a adus naționala la primul Mondial din 1982 încoace.

Cu câteva luni în urmă, Guerrero băuse un ceai dubios înaintea unui meci cu Argentina. Testul de doping a depistat urmele unei substanțe înrudite cu cocaina și lumea i sa întors pe dos. Dar fostul jucător de la Bayern e un războinic, cum o spune și numele său. La sfârșitul lui mai, a câștigat lupta: un tribunal elvețian i-a ridicat suspendarea pe perioada turneului și Guerrero are șansa să calce pe urmele idolului său, legendarul Teofilo Cubillas.

E cireașa de pe tortul peruan, după atâtea decenii dezamăgitoare. Sub selecționerul Ricardo Garreca, poreclit „El Tigre‟, echipa asta are potențialul să entuziasmeze și dincolo de granițele statului sud-american. Doar Brazilia și Uruguay au marcat mai mult în calificări și mulți prezic că Peru va fi marea surpriză a turneului. Locul 10 din clasamentul FIFA e oricum un motiv suficient pentru Franța, Danemarca și Australia să-i ia în serios pe băieții lui Garreca.

În sfârșit, joga bonito

It has to get worse before it gets better. O să spui că nu se poate mai rău decât 1-7 într-o semifinală de Cupă Mondială pe teren propriu. Ce poate fi mai rău decât a face un stadion întreg să bocească nevrotic, în timp ce adversarul demontează în direct și cu sânge rece mitul pe care ți-ai clădit identitatea?

Răspunsul e: să nu înveți nimic din asta. Când federația a reacționat la momentul „Mineirazo‟ cu numirea lui Dunga, Brazilia a ajuns cu adevărat în cel mai josnic punct. Mohorât și retrograd, fostul închizător a fost prezentat ca omul care va întoarce echipa spre vremurile ei cele mai bune. Nu a făcut-o el, ci omul căruia îi suflase de sub nas postul de selecționer.

„Când am aflat că nu voi primi postul, recunosc că am fost foarte trist și iritat.‟ Un fel de preot cool, în cuvintele lui Tim Vickery de la BBC, actualul selecționer Tite a ajuns pe ruta ocolitoare la destinația de azi. Întâi ca jucător, cu o carieră care s-a oprit abrupt la 27 de ani, apoi ca antrenor, lucrurile au luat mereu o întorsătură neașteptată pentru el.

Din 1990 până azi, Tite a schimbat serviciul de 17 ori. Rar i s-a întâmplat să stea într-un loc mai mult de doi ani, și mai rar să câștige trofee răsunătoare. Până de curând, când a cucerit cam tot ce era disponibil în Brazilia, alături de Corinthians. Asta pentru că, la 50 de ani, Adenor Leonardo Bacchi (cum e trecut în buletin) nu s-a ferit să facă ucenicie în Europa și Argentina. „Am învățat multe de la doi oameni: domnul Ancelotti și domnul Bianchi,‟ scrie Tite în The Player’s Tribune.

Când mai marii federației s-au dezmeticit într-un final și l-au adus la națională, în locul lui Dunga, Brazilia era în pericol să rateze calificarea. Doi ani și o singură înfrângere mai târziu, eechipa lui Tite e printre favoritele din Rusia. Mai important e că, poate pentru prima dată în secolul ăsta, ce arată pe teren seamănă din nou cu așteptările inevitabile pe care le produce faimosul tricou galben.

Neymar s-a refăcut la timp înainte de primul meci, contra Elveției. Dar faptul că posibila sa lipsă n-a declanșat psihoze, priveghiuri și șepci inscripționate spune totul despre schimbarea fundamentală din lot, care nu mai e de mult doar „22 + 1‟. Dincolo de sofisticarea tactică și selecția inteligentă, abordarea intimă și respectuoasă a lui Tite a făcut cea mai mare diferență.

„Când a preluat postul, m-a sunat. Asta a însemnat totul pentru mine. A fost prima dată când am primit un telefon de la un antrenor al naționalei, și joc în echipă de 11 ani. Aș muri pentru Tite, voi face tot posibilul pentru a pune trofeul de aur în cabinetul bunicului meu,‟ scrie Marcelo (într-un text care-ți va face poftă de fotbal), care visează de mic să fluture steagul brazilian din avion, așa cum a făcut-o Romario, în 1994. Alături de el, peste 200 de milioane de compatrioți pot visa și ei din nou la joga bonito.

 

Comentează articolul
Cupa Mondială

Echipa de vis a Belgiei ne arată de ce e printre favorite la Cupa Mondială

Foto: Nina Zotina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Danny Coposescu

De cel puțin patru ani, toată lumea știe pe cine să aleagă când vine vorba de categoria „dark horse‟ la un turneu internațional. Asta sună a oximoron, dar generația de aur a Belgiei e oricum mult prea talentată ca să fie o campioană mondială neașteptată. Și totuși, așa cum îți poate spune și Didier Deschamps, […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Suedia revine la Cupa Mondială cu un succes împotriva Coreei de Sud. Și mulțumește pentru asta sistemului VAR

Foto: Alexander Vilf / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Danny Coposescu

După 12 ani de urmărit turnee finale din fața televizorului, e de înțeles că suedezii vor să trăiască din plin experiența asta. Nerăbdarea entuziasmată l-a copleșit pe asistentul Lars  Jacobsson: „Am făcut o călătorie lungă cu mașina până în munți, unde am găsit o casă numai bună pentru a observa antrenamentul echipei sud-coreene.‟ Însă curiozitatea […]

Citeşte articolul
CUPA MONDIALA

Cupa Mondială Recap: Ce a fost și ce-o să vină. Au început echipele mari să se plictisească să câștige?

Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Codruț Baciu

Nici n-am văzut-o venind! Despre ziua de ieri e vorba. Meciurile din grupele E și F ne-au amintit încă o dată că fotbalul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Practic, singura constantă rămasă este absența României de la Campionatele Mondiale. Germania – Mexic: 0-1 ”Gemany totally deserved the defeat”, a spus Jose Mourinho după […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Ziua surprizelor la Cupa Mondială: scânteia Braziliei se stinge repede contra Elveției. Hărnicia mai adună un punct

Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
17 iunie 2018
Danny Coposescu

Porecla „îmblânzitorul de șerpi‟ îți spune tot ce trebuie să știi despre imaginea mistică pe care o are selecționerul Tite la el acasă. Aproape un deceniu de presiune populară a dat roade acum doi ani, iar de atunci Brazilia e pe o pantă ascendentă, la capătul căreia mulți văd finala de luna viitoare. „Câteodată, e […]

Citeşte articolul
 • Floare

  Slabut rau meciul pana acum meciul de debut (min 30). Am impresia ca Romania lui Contra s-ar descurca mai bine ca rusii..

  • Sorin Sor

   Da.Nu fac rusii multi purici la CM.

   • Floare

    Daca nu apar erori flagrante de arbitraj, din grupa asta ii vad mai departe pe Uruguay si Egipt..

    • Sorin Sor

     Da.Si eu mi-as dori Egipt pt Salah 🙂

  • Quiss

   Bambilici până acum :))

  • Menumorut

   Slăbuți și în teren, și in tribuna. Era atmosfera mai faina la evenimentul Simonei, unde erau 20 de mii, nu 80.

 • Ygrek

  Sper ca-s ferit de Rose pe aici :)).. glumesc

 • Sorin Sor

  Care va sunt favoritele la CM? Incep eu:Spania si Brazilia.

  • Quiss

   Fix la fel. 🙂 Iar pe trei Argentina pentru că Messi. 😀

   • Floare

    Pai e voie sa tii si cu Brazilia si cu Argentina? 😀

    • Quiss

     Țin cu Leo, na. :))
     Spania e my all time favourite oricum. Restul sunt doar secundari. 🙂

     • Floare

      In general si eu tineam cu Argentina, dar acum au iesit de pe lista favoritilor pentru ca nu l-au convocat pe Icardi, unul dintre cei mai buni atacanti din Serie A (eu zic ca si peste Higuain..)

     • Ygrek

      Nu a fost convocat din cauza vietii extrasportive, nu din ratiuni tactice. Vestiarul nu l-a vrut 🙂

     • Floare

      Mai treci si peste astfel de chestii daca vrei sa castigi.. Tocmai de aceea vreau Argentina inca afara din grupe, ca sa-l regrete lumea pe Mauro 😀

  • Floare

   Croatia, Islanda, Columbia, Egipt si Portugalia. 😀

  • Menumorut

   Messi sau Iniesta. Ar fi ultima șansă la un balon de aur pentru spaniol.

   • Floare

    Il ia Salah anul asta 😀

    • Quiss

     N-are niciun trofeu Salah…
     Cam imposibil de crezut că ia CM.

     • Floare

      Parca a luat titlul de golgheter in Premier League.. Tot e ceva 🙂

   • Ygrek

    Argentina fara aparare/portar si Spania in plin scandal, nu prea cred. Germania/Franta/Brazila pornesc cu cele mai mari sanse 🙂

   • Sorin Sor

    Sansa lui Iniesta a fost in 2010.Atunci el trebuia sa il castige Balonul de Aur..acum e greu spre imposibil.

    • Floare

     Chiar il merita atunci..

     • Sorin Sor

      Da.Mi se pare cea mai mare nedreptate facuta unui jucator.Pacat..

     • Floare

      Tot in anul respectiv, cred ca pe locul 2 ar fi trebuit sa iasa Sneijder care realizase tripla istorica cu Inter+ finala CM..

  • Alex23

   Spania și Belgia.

  • Florin78

   Spania mi-a placut dar acum o hateresc maxim atata timp cat il au pe Ramos in lot.

  • Florin78

   Voi sustine Argentina, Anglia si Belgia.

  • mad

   Eu as merge pe Franta. Mi-e teama ca Spania e destabilizata acum; ma mai gandesc dupa diseara.

 • Quiss

  Vai, sunt varză arăboii…

  • Alex23

   Sunt buni de Csa…

 • Ygrek

  Asa e cand te iei dupa amicale.. in amicale zei, in meciuri oficiale praf. Cam ca Romania, asa :))

 • Floare

  Privind meciul de azi si vazand nivelul, sunt speriat in privinta Cupei Mondiale cu 48 de echipe din 2026.. Ce poti sa vezi acolo in grupe?

  • Sorin Sor

   Scoruri de maidan.Dar sunt presiuni din partea multor tari cu bani si nah.Banii vorbesc.

   • Floare

    Eu cred ca vor pierde audienta acolo unde conteaza..

    • Sorin Sor

     Au sacrificat ei altele mai importante.Cine s-ar fi gandit acum 10-15 ca Qatarul va organiza CM?…

 • Sorin Sor
  • Menumorut

   A little finger for The Little :))

 • Menumorut

  Parca-i meci amical, se aude și ce zic jucătorii pe teren 🙂

 • Florin78

  Le-a desfintat zbornaia fotbalul la arabi. In locul arabilor as pune lacat pe federatie.:)

  • Floare

   Nu m-au impresionat rusii, in ciuda scorului..

© 2018 Lead
Design: Live Design