Ioana Crișan și Olivia Cîmpian prind finala la individual compus la prima lor competiție europeană de senioare. „Trebuie să creadă că pot deveni gimnaste valoroase”

Andreea Giuclea 20 aprilie 2017

Au fost mai mulți spectatori, mai multe steaguri tricolore, mai multă agitație în tribune în a doua zi a Campionatelor Europene de la Cluj, unde azi au intrat în calificări fetele.

În locul unde ieri erau calul cu mânere și inelele la care au concurat băieții, azi a apărut bârna. E primul aparat pe care îl observi când intri în sală, poate și pentru că abia așteptai să-l vezi, după atâtea povești și legende construite de foste gimnaste, după ce l-ai privit atâtea concursuri europene, mondiale și olimpice. Privit de aproape, pare și mai greu de înțeles cum ai putea să-ți ții echilibrul, să te rotești, să sari și să mai și aterizezi înapoi pe o bucată de 10 centimetri lățime. Și e cu atât mai impresionant cum unele gimnaste – ca Ponor sau olandeza Sanne Wevers, campioana olimpică en-titre – reușesc s-o stăpânească, și mai ușor de înțeles cum altora le tremură genunchii și cad de pe ea, intimidate. Au pățit-o multe fete azi, și printre ele Ioana Crișan și Olivia Cîmpian, care au debutat azi la o competiție de senioare.

Ioana Crișan, prima care a intrat în concurs, a avut motive duble de emoții. A debutat la o competiție importantă de senioare chiar acasă, în orașul în care s-a născut, în fața oamenilor care au văzut-o crescând și în fața unei familii cu experiență în gimnastică: mama, fostă gimnastă, e cea care a îndreptat-o spre acest sport, iar sora mai mică îi calcă pe urme, fiind selectată în programul Țară, țară, vrem campioane.

„Îi ținem pumnii, să aibă un debut bun. Clujul o susține și ea simte, și la naționale anul trecut a părut relaxată, dar ambiționată. E foarte curajoasă și conștiincioasă”, spunea cineva din tribună despre gimnasta de 15 ani.

Camerele au surprins-o des cu ochii închiși între exerciții, căutând concentrarea. S-a stăpânit la sărituri și paralele, dar emoțiile au copleșit-o la bârnă, de pe care a căzut de două ori. Publicul a trăit alături de ea fiecare rotire la paralale și fiecare săritură la sol, strigându-i „Hai că poți”, „Stai!”, oftând la ezitări.

Ioana a coborât de pe bârnă cu ochii în lacrimi. Antrenorul ei, Nicolae Forminte, spune însă că, după concurs, regretele nu ajută cu nimic. „Nu au de ce să fie supărate, sper că au înțeles că trebuie să muncești mai mult, că dacă îți cer să faci cinci execuții în sală reușite la rând, au rostul lor, pentru că dacă faci doar trei, iată că nu-ți iese când ai nevoie. Sunt lucruri care țin de încercarea noastră de a recrea un grup de gimnaste capabile să suporte și presiunea, dar și concurența, și care să creadă în visul lor că pot deveni gimnaste valoroase.”

Odată cu Ioana a debutat într-o competiție de senioare și Olivia Cîmpian, o altă gimnastă în care România își pune speranțele pentru viitor. Ambele au făcut parte din echipa care a cucerit bronzul la Campionatele Europene de junioare din 2016.

Și Olivia a căzut de pe bârnă și a avut o ezitare la paralele, dar ambele tinere gimnaste au prins finala la individual compus, de pe locurile 26 (Olivia) și 29 (Ioana).

Acesta a și fost obiectivul, spune Forminte: calificarea în două finale. Antrenorul de la Deva crede că ambele tinere gimnaste pot mai mult decât au arătat azi, dar că trebuie să se obișnuiacă cu presinea. „În sală au demonstrat de multe ori ca sunt capabile, problema e că ele încă nu cred ca pot mai mult. Cred că pentru ele presiune e tot timpul, nu există performanță fără presiune. Trebuie să lucreze la asta în continuare, au nevoie de mai multe concursuri.”

Deși au debutat cu emoții, ambele au trecut de primul test important la senioare, au câștigat încredere și experiență pe care să construiască mai departe, cum ne-a spus Nicolae Forminte înainte de competiție, și cum sublinia și într-un interviu la TVR după antrenamentelele oficiale de marți. „Preocuparea mea majoră e să creez o echipă, iar prima țintă sunt Campionatele Europene de anul viitor, în care vom proba prima garnitură a noii echipe; apoi mondialul pe echipe de anul viitor, unde sper facem o figură frumoasă. Nu vreau să le forțez acum, nu avem gimnaste pe care să le putem pierde. Știu că sunt așteptări mari, și eu mi-aș fi dorit altă situație, dar asta e, trebuie să gestionăm cu mare grijă, pentru că avem nevoie de o echipă și nu poți să construiești o echipă daca pierzi gimnaste. Ele trebuie să capete încredere că sunt capabile să prezinte în competiții elemente pe care le cunosc deja, în condiții de stres.”

 

Corespondențele de la Cluj și celelalte articole dedicate Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom sunt oferite, pe Lead.ro, de OMV Petrom.

Urmărește secțiunea dedicată pe Lead.ro ca să nu ratezi niciunul dintre articole.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.