LEAD
La Liga

Isco și Asensio strălucesc pentru Real, dar Ronaldo rămâne sub lupa critică. Barça şi Valencia îşi continuă nestingherite marşul

Ai fi zis că o victorie clară, 3-0 în faţa lui Las Palmas, e exact tonicul de care avea nevoie Zidane. Și că, după meciurile mizerabile cu Girona şi Tottenham, o seară liniştită e acel minim necesar pentru ca presiunea să se mai risipească şi Realul să poată intra în pauza internaţională într-o notă pozitivă. Strict obiectiv, cele trei puncte de duminică seară au mai atenuat din atmosfera de criză şi sunt vitale pentru a păstra vie măcar scânteia speranţei că madrilenii pot participa la cursa din La Liga. Dar la Real Madrid nu-i vorba niciodată doar de lucruri obiective. Acolo, aparenţele contează cel puţin la fel de mult ca faptele. Şi o secetă fără precedent pentru Cristiano Ronaldo arată cât se poate de rău pentru un club al cărui succes colectiv s-a confundat cu cel individual al atacantului portughez.

Refrenul răsună din nou

Poate că Zidane a semnat un contract de sponsorizare cu solistul Kevin Roldan. Asta ar explica de ce cuvântul „Tranquilo“ e mantra preferată a antrenorului francez de la începutul sezonului. Tranquilo când trec săptămâni până când Santiago Bernabeu vede o victorie din partea favoriţilor, când Barcelona o ia la fugă cu titlul şi, acum, când ofensiva a intrat într-un impas îngrijorător.

Nu că Zidane şi-ar face griji, cum ne tot repetă, dar jurnaliştii au fost mai interesaţi de asta decât de victoria de rutină cu Las Palmas. Casemiro şi Isco au marcat din nou, Marco Asensio a bubuit un voleu de generic, dar ştirea mai atractivă e tot chinul lui Ronaldo. N-are cum să fie altfel: când ai ridicat bara atât de sus, un singur gol în campionatul ăsta va fi un punct de atracţie pentru întreaga presă sportivă. Detalii ca pasa perfectă oferită lui Isco vor trece neobservate.

Zidane şi Ronaldo se declară calmi, iar cel din urmă e chiar iritiat de faptul că „voi [presa] vă uitaţi numai la goluri, goluri, goluri“. Însă problema nu e doar că numele lui Ronaldo pur şi simplu înseamnă goluri. Chiar portughezul a încurajat mereu percepţia asta, mai ales de când s-a reinventat ca marcator pur-sânge. În ultimii ani, tot jocul său s-a orientat spre a marca, departe de începuturile sale ca aripă sau playmaker. Dacă golurile nu mai vin, prezenţa lui pe teren e diminuată considerabil.

Aşa e viaţa când te numeşti Cristiano Ronaldo şi joci pentru Real Madrid. Chiar dacă ai 414 goluri în 407 jocuri, chiar dacă ai deja şase reuşite în Champions League, orice pas greşit sau încetinire va ajunge pe prima pagină – povara celor mari.

MSA – Alcacer e eroul Barçei cu Sevilla, Valencia ţine pasul

Una dintre marile nemulţumiri ale suporterilor de pe Camp Nou faţă de conducerea clubului e politica de transferuri. În ultimele două sezoane, s-au aruncat bani mulţi pe jucători care încălzesc banca. Vara trecută, Barcelona i-a umplut cuferele Valenciei cu vreo 90 de milioane de euro pentru perechea Andre Gomes – Paco Alcacer. Primul a devenit, între timp, un fel de ţap ispăşitor pentru tot ce a mers rău la echipă în ultimele 12 luni şi a ajuns să fie huiduit ca un inamic. Cel din urmă dă tot mai multe semne că a meritat banii.

În meciul cu numărul 600 pentru Messi în tricoul roş-albastru, Alcacer e cel care a furat lumina reflectoarelor în victoria cu Sevilla. Dubla spaniolului a stabilit scorul final de 2-1 şi a păstrat-o pe Barça confortabil în fruntea clasamentului. N-a fost tocmai o prestaţie „extraterestră“ din partea catalanilor, dar asta face cu atât mai importantă intervenţia lui Alcacer, care s-a simţit ca acasă în tripla ofensivă trimisă de Valverde pe teren. Barcelona pare să facă exact ce a făcut rivala de la Madrid sezonul trecut: câştigă şi când e departe de turaţia maximă şi găseşte opţiuni în tot lotul, nu doar într-un prin 11 consacrat.

Între timp, fosta echipa a lui Alcacer continuă să bombardeze porțile adverse cu goluri. Valencia a marcat la fel de mult (30 de goluri) ca liderul din La Liga, după un derbi local lejer cu Leganes. „Liliecii“ ameninţă de peste tot – când Zaza nu marchează, Rodrigo sau Santi Mina sunt acolo să rezolve meciul, cum au făcut-o în victoria cu 3-0 de pe Mestalla.

Valencia se menţine, deci, pe locul secund, la patru puncte de Barça. Urmează două săptămâni de pregătire pentru două meciuri titanice cu regiunea catalană. În următoarele două etape, echipa lui Marcelino o înfruntă pe Espanyol în deplasare şi pe Barcelona acasă. Dacă trece şi de examenele astea, s-ar putem să avem o luptă serioasă pentru titlu chiar şi fără contribuţia Realului.

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design