LEAD
La Liga

Isco și Asensio strălucesc pentru Real, dar Ronaldo rămâne sub lupa critică. Barça şi Valencia îşi continuă nestingherite marşul

Ai fi zis că o victorie clară, 3-0 în faţa lui Las Palmas, e exact tonicul de care avea nevoie Zidane. Și că, după meciurile mizerabile cu Girona şi Tottenham, o seară liniştită e acel minim necesar pentru ca presiunea să se mai risipească şi Realul să poată intra în pauza internaţională într-o notă pozitivă. Strict obiectiv, cele trei puncte de duminică seară au mai atenuat din atmosfera de criză şi sunt vitale pentru a păstra vie măcar scânteia speranţei că madrilenii pot participa la cursa din La Liga. Dar la Real Madrid nu-i vorba niciodată doar de lucruri obiective. Acolo, aparenţele contează cel puţin la fel de mult ca faptele. Şi o secetă fără precedent pentru Cristiano Ronaldo arată cât se poate de rău pentru un club al cărui succes colectiv s-a confundat cu cel individual al atacantului portughez.

Refrenul răsună din nou

Poate că Zidane a semnat un contract de sponsorizare cu solistul Kevin Roldan. Asta ar explica de ce cuvântul „Tranquilo“ e mantra preferată a antrenorului francez de la începutul sezonului. Tranquilo când trec săptămâni până când Santiago Bernabeu vede o victorie din partea favoriţilor, când Barcelona o ia la fugă cu titlul şi, acum, când ofensiva a intrat într-un impas îngrijorător.

Nu că Zidane şi-ar face griji, cum ne tot repetă, dar jurnaliştii au fost mai interesaţi de asta decât de victoria de rutină cu Las Palmas. Casemiro şi Isco au marcat din nou, Marco Asensio a bubuit un voleu de generic, dar ştirea mai atractivă e tot chinul lui Ronaldo. N-are cum să fie altfel: când ai ridicat bara atât de sus, un singur gol în campionatul ăsta va fi un punct de atracţie pentru întreaga presă sportivă. Detalii ca pasa perfectă oferită lui Isco vor trece neobservate.

Zidane şi Ronaldo se declară calmi, iar cel din urmă e chiar iritiat de faptul că „voi [presa] vă uitaţi numai la goluri, goluri, goluri“. Însă problema nu e doar că numele lui Ronaldo pur şi simplu înseamnă goluri. Chiar portughezul a încurajat mereu percepţia asta, mai ales de când s-a reinventat ca marcator pur-sânge. În ultimii ani, tot jocul său s-a orientat spre a marca, departe de începuturile sale ca aripă sau playmaker. Dacă golurile nu mai vin, prezenţa lui pe teren e diminuată considerabil.

Aşa e viaţa când te numeşti Cristiano Ronaldo şi joci pentru Real Madrid. Chiar dacă ai 414 goluri în 407 jocuri, chiar dacă ai deja şase reuşite în Champions League, orice pas greşit sau încetinire va ajunge pe prima pagină – povara celor mari.

MSA – Alcacer e eroul Barçei cu Sevilla, Valencia ţine pasul

Una dintre marile nemulţumiri ale suporterilor de pe Camp Nou faţă de conducerea clubului e politica de transferuri. În ultimele două sezoane, s-au aruncat bani mulţi pe jucători care încălzesc banca. Vara trecută, Barcelona i-a umplut cuferele Valenciei cu vreo 90 de milioane de euro pentru perechea Andre Gomes – Paco Alcacer. Primul a devenit, între timp, un fel de ţap ispăşitor pentru tot ce a mers rău la echipă în ultimele 12 luni şi a ajuns să fie huiduit ca un inamic. Cel din urmă dă tot mai multe semne că a meritat banii.

În meciul cu numărul 600 pentru Messi în tricoul roş-albastru, Alcacer e cel care a furat lumina reflectoarelor în victoria cu Sevilla. Dubla spaniolului a stabilit scorul final de 2-1 şi a păstrat-o pe Barça confortabil în fruntea clasamentului. N-a fost tocmai o prestaţie „extraterestră“ din partea catalanilor, dar asta face cu atât mai importantă intervenţia lui Alcacer, care s-a simţit ca acasă în tripla ofensivă trimisă de Valverde pe teren. Barcelona pare să facă exact ce a făcut rivala de la Madrid sezonul trecut: câştigă şi când e departe de turaţia maximă şi găseşte opţiuni în tot lotul, nu doar într-un prin 11 consacrat.

Între timp, fosta echipa a lui Alcacer continuă să bombardeze porțile adverse cu goluri. Valencia a marcat la fel de mult (30 de goluri) ca liderul din La Liga, după un derbi local lejer cu Leganes. „Liliecii“ ameninţă de peste tot – când Zaza nu marchează, Rodrigo sau Santi Mina sunt acolo să rezolve meciul, cum au făcut-o în victoria cu 3-0 de pe Mestalla.

Valencia se menţine, deci, pe locul secund, la patru puncte de Barça. Urmează două săptămâni de pregătire pentru două meciuri titanice cu regiunea catalană. În următoarele două etape, echipa lui Marcelino o înfruntă pe Espanyol în deplasare şi pe Barcelona acasă. Dacă trece şi de examenele astea, s-ar putem să avem o luptă serioasă pentru titlu chiar şi fără contribuţia Realului.

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design