Jucătoarele din România sunt tot mai căutate în ligile tari din Europa. Și din urmă vin „absolventele” primei Academii de fotbal feminin de la noi

Ciprian Rus 12 ianuarie 2018

Începutul lui 2018 vine cu vești excelente dinspre fotbalul feminin românesc. Două dintre jucătoarele de bază ale campioanei Olimpia Cluj și ale echipei naționale, Ștefania Vătafu și Adina Giurgiu, tocmai s-au transferat în două dintre ligile puternice ale Europei, în Spania, respectiv Italia.

Ștefania Vătafu și Adina Giurgiu vor juca sub formă de împrumut, până în vară, la UDG Tenerife, respectiv Sassuolo, acolo unde joacă o altă româncă, Laura Rus.

Transferurile celor două fete confirmă un trend vizibil deja în ultimii ani: dacă acum câțiva ani grosul echipei naționale provenea de la campioana Olimpia Cluj, selecționerul Mirel Albon, totodată antrenorul Olimpiei Cluj, ar putea face, din această primăvară, un prim „11” solid doar din jucătoare care evoluează (și o fac bine) în campionate din străinătate.

„Jucătoarele noastre au început să aibă căutare, iar asta e o recunoaștere a faptului că fotbalul feminin românesc este într-un real progres. Este o bucurie că două jucătoare importante din echipa națională au ajuns în două campionate puternice. Sper să fie cel mai potrivit moment, iar fetele să se dezvolte și, când vor veni să joace pentru echipa națională, să o facă la un nivel și mai bun decât până acum”, spune Mirel Albon.

Dacă fostul lor antrenor de la Olimpia Cluj este bucuros, Ștefania și Adina sunt de-a dreptul entuziasmante.

„Am fost foarte fericită când am aflat de transfer, îmi doream să joc în străinătate și știam că toate lucrurile bune vin la timpul lor. Este o provocare pentru mine, deoarece campionatul spaniol este foarte puternic, însă asta mă motivează și mai mult”, ne-a spus, la plecare, Ștefania.

„Tenerife este un loc de vis, condițiile sunt foarte bune, și tot ce-mi doresc este să fac o figură cât mai bună aici și să ajung să joc la echipe de top din fotbalul feminin.” – Ștefania Vătafu

Pentru Adina, „toate lucrurile se întâmplă cu un scop”, de aceea crede că experiența din Italia va fi un pas important pentru cariera sa viitoare. „Mă simt pregătită să joc în afară. În Italia este un nivel foarte bun și îmi doream să simt și eu cum e să joci într-un campionat puternic. Îmi place atmosfera de la echipă, fetele m-au primit super OK, iar de staff-ul tehnic sunt încântată! Ce pot să zic este că la antrenament fetele au determinare, sunt bătăioase, tehnice, puternice și nu se dau în lături de la nici un duel. Îmi place!”.

„Transferul în Italia reprezintă un pas important în cariera mea. E un campionat puternic, un început bun, cu alte oportunități. E datoria mea să dau un curs frumos acestei șanse.” – Adina Giurgiu

„Cum te-a ajutat experiența de la Olimpia ca să ajungi aici? Cu ce amintiri ai plecat de la Cluj?”, am întrebat-o pe Adina. „Am crescut la Olimpia și cu Olimpia, am fost campioană șapte ani la rând, am multe participări în Champions League, bineînțeles că toate aceste meciuri m-au ajutat să fiu mai bună și să acumulez experiență”.

„Cât despre Cluj, întrebarea asta e mai grea decât toate celelalte, sincer. Pentru mine, Clujul e a doua casă, la Cluj am crescut, e ca și cum aș pleca a doua oară de acasă, doar că acum sunt mult mai mare și cu mai multă  experiență. Am amintiri foarte dragi sufletului meu, nu-i ușor să te acomodezi la un alt stil de viață, dar toate au un început și nimic nu este pentru totdeauna. Oricum, nu e ca și cum am plecat și nu mă mai întorc la Cluj”, ne-a povestit, emoționată, Adina.

Plusuri pentru Națională, provocare pentru echipa campioană

Ce înseamnă transferul celor două fete de bază de la Olimpia Cluj pentru campioana României și pentru echipa națională? În dubla sa calitate, de antrenor al Olimpiei și al Naționalei, Mirel Albon e prins, cumva, la mijloc.

– Acum un an și jumătate, portarul Andreea Părăluță prindea un transfer important în Europa, la Atletico Madrid. Acum a venit rândul Ștefaniei și Adinei să facă un pas înainte…

– Era de așteptat. Ambele sunt jucătoare cu mare experiență internațională, sunt jucătoare cu zeci de meciuri la Națională, au fost jucătoare de bază la U19, care în 2012 a terminat pe locul 5 la Campionatul European! Sunt cunoscute, sunt urmărite de multă vreme și acum a sosit momentul unui transfer. Dacă vor confirma, în vară se va face transferul definitiv.

– Știm, în principiu, cam la ce condiții merg fotbaliștii români în străinătate. Dar nu prea știm la ce condiții merg fetele din România.

– Condițiile de afară sunt mai bune decât în România, dar nu se pot compara nici măcar cu alte sporturi, nu cu fotbalul masculin! Acolo unde merg, au cazare, masă, toate condițiile necesare. Nu sunt cluburi foarte mari acolo unde au mers, așa că salariul trece de 1.000 de euro pe lună, se învârte pe la 1.400.

– Ce înseamnă plecările celor două fete pentru Olimpia Cluj?

– Olimpia a ajuns la un moment de cotitură. Erau mai multe jucătoare care de câțiva ani își doreau, poate unele cu prea multă ardoare, să plece. Suntem de acord să plece la ceva mai bun, dar când se duc la un salariu ceva mai mare ca la Olimpia, dar au un număr mai mic de antrenamente acolo, dacă sunt echipe care se bat la retrogradare, gândirea noastră e că nu e bine să se ducă, pentru că nu e nici în interesul lor, nici în interesul echipei naționale.

Pe lângă cele două, a plecat și Alexandra Lunca – nu știm încă unde va merge, ea era o jucătoare importantă. Avem și două jucătoare care au reununțat la fotbal peste vară. Așteptăm să vedem dacă portărița Jillian McVicker din Statele Unite se va mai întoarce… Practic, am pierdut o echipă din vară până acum!

Dar jucătoarele care au rămas sunt jucătoare valoroase, cu potențial, cred că își vor asuma mai mult calitățile de lider și că vor avea ambiția de a demonstra ce pot. În plus, proiectul nostru de a forma prima academie de fotbal feminin din România, Olimpia New Generation, va trebui să își arate munca de câțiva ani. Începând de luni, când ne reluăm pregătirile, cred că nouă sau zece fete de la academie ni se vor alătura la prima echipă. S-ar putea ca pasul să fie mare și să le fie mai greu în prima fază, dar la ce calități au și la cum muncim noi sunt convins că într-un timp cât se poate de scurt Olimpia va fi din nou o echipă competitivă la nivel internațional. În România, oricum, nu cred să avem probleme.

Am mai avut o astfel de experiență, când, în 2011, cu o echipă cu 80% junioare au reușit să trecem de grupele Campions League. Dacă nu anul ăsta, anul viitor vrem să repetăm această performanță. Sunt încrezător în calitățile jucătoarelor românce. Fetele de la Academie au șansa de a fi început fotbalul de performanță mai devreme decât cele consacrate de azi, pe atunci nu aveam campionate de junioare, iar aceste fete tinere au în spate o creștere mai bună. Eu cred că pe ele le așteaptă un viitor chiar mai bun decât al fetelor care joacă azi în Spania sau Italia.

– Dacă ar fi să faceți azi un prim „11” la echipa națională, câte fete ar fi din străinătate?

– Cred că șase, șapte, poate chiar opt ar fi titulare. Până acum, poate doar patru prindeau echipa ca titulare…

Jucătoarele românce din străinătate:

Anne-Marie Bănuță – Rodez, Franța

Olivia Oprea – FC Sevilla, Spania

Andreea Părăluță – Atletico Madrid, Spania

Laura Rus – Sassuolo, Italia

Adina Giurgiu – Sassuolo, Italia

Florentina Olar – Fortuna Hjorring

Andreea Herțeg – Umea

Cosmina Dușa – Konak Izmir

Raluca Sârghe – Konak Izmir

Maria Ficzay – Konin

Elena Pavel – Huelva

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.