LEAD
SUPEROAMENI

La 23 de ani după ce și-a pierdut un picior, Mihaela Lulea a câștigat o nouă medalie de argint la Campionatele Europene de Paracanoe

„Sportul e foarte bun; e bun pentru psihic, te întărește; iar pentru noi, care avem un handicap, e bun și pentru mobilitate”, spunea Mihaela Lulea, sportivă paralimpică la kaiac-canoe, după întoarcerea de la Jocurile Paralimpice de la Rio. A fost aproape de podium – s-a clasat pe patru –, așa că acum vrea să muncească încă patru ani, până la Tokyo. La prima competiție de anul acesta, Campionatele Europenele de la Plovdiv, a obținut medalia de argint.

Mihaela, în vârstă de 35 de ani, a fost la un pas de aur în proba KL3, după o cursă foarte bună pe distanța de 200 de metri. A terminat însă pe doi (cu timpul 00:53.284), devansată de franțuzoaica Cindy Moreau (00:53.184).

Mihaela și-a pierdut piciorul când avea 12 ani, în urma unui accident la grădina zoologică din Timișoara, orașul natal. S-a apropiat de cușca unui urs, i-a scăpat piciorul prin gardul de protecție, iar ursul l-a sfâșiat. Pentru că rănile erau grave, medicii i l-au amputat.

După patru luni de spitalizare, a urmat „un drum lung și anevoios de reintegrare”, cum povestește în același interviu. I-a fost greu mai ales la școală, și o perioadă a renunțat. Atunci a descoperit kaiacul, la doi ani după accident. „Renunțasem la școală și aveam nevoie de o activitate.” Și-a auzit prietenii spunând că vor să meargă la kaiac, și le-a zis că vrea și ea. „Nu, că tu nu poți”, i-au spus, ceea ce a ambiționat-o.

După un an și opt luni, a renunțat la kaiac din cauza unor neînțelegeri și s-a îndreptat către tenisul de masă pentru persoane cu handicap. A câștigat câteva medalii naționale, dar nu prea putea participa la concursuri internaționale. O vreme, s-a oprit din activitatea sportivă. A terminat școala și s-a angajat casieră, făcând sport doar în timpul liber. Când i s-a propus să participe la un campionat mondial paralimpic de kaiac, a vrut să-și ia concediu fără plată, pentru antrenamente. Nu l-a primit, așa că și-a dat demisia. Au urmat medalii europene și mondiale și a încolțit visul unei medalii paralimpice.

N-a obținut-o la Rio, așa că acum speră să ajungă și la Tokyo. Se antrenează cu loturile naționale de sportivi sănătoși, alături de care stă în cantonament tot anul.

„La mine toate lucrurile bune au venit, dar nu când am vrut eu. Dar e ok și așa, mai bine mai târziu decât niciodată.”

Rezultatele Campionatului European

Campionatele Europene de Kaiac-Canoe care se desfășoară weekendul acesta la Plovdiv (Bulgaria) au marcat revenirea lotului nostru de seniori într-o competiție europeană, după un an de suspendare din cauza scandalului de dopaj în masă. În prima zi, patru echipaje românești s-au calificat în finale, dar niciuna nu a prins podiumul.

După o cursă foarte bună în calificări, echipajul de Canoe 2 (Leonid Carp, Victor Mihalachi), cotat cu cele mai mari șanse la o medalie, a ocupat locul 5 în finala probei de 1000 m. Echipajul de Canoe 4 (Cătălin Chirilă, Gabriel Gheoca, Constantin Dîba, Ștefan Strat) a terminat pe 4 finala probei de 1.000 m. Echipajul feminin de dublu canoe (Alexandra Dragomirescu și Valentina Postaru) s-a clasat pe 5 în finala de 500 m, iar cel de K4 (Cosmin Lulciuc, Răzvan Albișoru, Aurelian Ciocan, Sorin Cical), pe locul 7 în proba de 500m.

Duminică, a venit și prima medalie: un argint câștigat de Leonid Carp și Victor Mihalachi la Canoe 2 în proba de 500 m.

Tot duminică, Daniela Varona și Irina Lauric s-au clasat pe locul 7 în finala feminină de Kaiac 2 (proba de 500 m), în timp ce în competiția paralimpică, care se desfășoară în paralel, Iulian Șerban, multiplu campion mondial și european, a terminat pe 6 în finala de kaiac simplu — 200 m.

Comentează articolul
Viitor

Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”

Bucuria echipei U21, cu Ianis Hagi și Alexandru Cicâldau in prim-plan. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 decembrie 2017
Ciprian Rus

Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

14 decembrie 2017
Lead.ro

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu […]

Citeşte articolul
Premier League

Şcoala de la Manchester: curg omagiile pentru jocul lui City, nimeni nu-l mai ia peste picior pe Guardiola

13 decembrie 2017
Danny Coposescu

Jonathan Pearce comentează pentru BBC de ani buni. E una dintre cele mai cunoscute voci din programul „Match of the Day‟ şi, în conformitate cu tradiţia engleză, nu-i genul care să îndrăgească hiperbola. Dar pus faţă în faţă cu Pep Guardiola aseară, la finalul încă unui „masterclass‟ din partea lui Man City, nici Pearce nu […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design