LEAD
SUPEROAMENI

La 23 de ani după ce și-a pierdut un picior, Mihaela Lulea a câștigat o nouă medalie de argint la Campionatele Europene de Paracanoe

„Sportul e foarte bun; e bun pentru psihic, te întărește; iar pentru noi, care avem un handicap, e bun și pentru mobilitate”, spunea Mihaela Lulea, sportivă paralimpică la kaiac-canoe, după întoarcerea de la Jocurile Paralimpice de la Rio. A fost aproape de podium – s-a clasat pe patru –, așa că acum vrea să muncească încă patru ani, până la Tokyo. La prima competiție de anul acesta, Campionatele Europenele de la Plovdiv, a obținut medalia de argint.

Mihaela, în vârstă de 35 de ani, a fost la un pas de aur în proba KL3, după o cursă foarte bună pe distanța de 200 de metri. A terminat însă pe doi (cu timpul 00:53.284), devansată de franțuzoaica Cindy Moreau (00:53.184).

Mihaela și-a pierdut piciorul când avea 12 ani, în urma unui accident la grădina zoologică din Timișoara, orașul natal. S-a apropiat de cușca unui urs, i-a scăpat piciorul prin gardul de protecție, iar ursul l-a sfâșiat. Pentru că rănile erau grave, medicii i l-au amputat.

După patru luni de spitalizare, a urmat „un drum lung și anevoios de reintegrare”, cum povestește în același interviu. I-a fost greu mai ales la școală, și o perioadă a renunțat. Atunci a descoperit kaiacul, la doi ani după accident. „Renunțasem la școală și aveam nevoie de o activitate.” Și-a auzit prietenii spunând că vor să meargă la kaiac, și le-a zis că vrea și ea. „Nu, că tu nu poți”, i-au spus, ceea ce a ambiționat-o.

După un an și opt luni, a renunțat la kaiac din cauza unor neînțelegeri și s-a îndreptat către tenisul de masă pentru persoane cu handicap. A câștigat câteva medalii naționale, dar nu prea putea participa la concursuri internaționale. O vreme, s-a oprit din activitatea sportivă. A terminat școala și s-a angajat casieră, făcând sport doar în timpul liber. Când i s-a propus să participe la un campionat mondial paralimpic de kaiac, a vrut să-și ia concediu fără plată, pentru antrenamente. Nu l-a primit, așa că și-a dat demisia. Au urmat medalii europene și mondiale și a încolțit visul unei medalii paralimpice.

N-a obținut-o la Rio, așa că acum speră să ajungă și la Tokyo. Se antrenează cu loturile naționale de sportivi sănătoși, alături de care stă în cantonament tot anul.

„La mine toate lucrurile bune au venit, dar nu când am vrut eu. Dar e ok și așa, mai bine mai târziu decât niciodată.”

Rezultatele Campionatului European

Campionatele Europene de Kaiac-Canoe care se desfășoară weekendul acesta la Plovdiv (Bulgaria) au marcat revenirea lotului nostru de seniori într-o competiție europeană, după un an de suspendare din cauza scandalului de dopaj în masă. În prima zi, patru echipaje românești s-au calificat în finale, dar niciuna nu a prins podiumul.

După o cursă foarte bună în calificări, echipajul de Canoe 2 (Leonid Carp, Victor Mihalachi), cotat cu cele mai mari șanse la o medalie, a ocupat locul 5 în finala probei de 1000 m. Echipajul de Canoe 4 (Cătălin Chirilă, Gabriel Gheoca, Constantin Dîba, Ștefan Strat) a terminat pe 4 finala probei de 1.000 m. Echipajul feminin de dublu canoe (Alexandra Dragomirescu și Valentina Postaru) s-a clasat pe 5 în finala de 500 m, iar cel de K4 (Cosmin Lulciuc, Răzvan Albișoru, Aurelian Ciocan, Sorin Cical), pe locul 7 în proba de 500m.

Duminică, a venit și prima medalie: un argint câștigat de Leonid Carp și Victor Mihalachi la Canoe 2 în proba de 500 m.

Tot duminică, Daniela Varona și Irina Lauric s-au clasat pe locul 7 în finala feminină de Kaiac 2 (proba de 500 m), în timp ce în competiția paralimpică, care se desfășoară în paralel, Iulian Șerban, multiplu campion mondial și european, a terminat pe 6 în finala de kaiac simplu — 200 m.

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design