LEAD
Handbal - Champions League

La alt nivel: CSM București câștigă autoritar în Polonia, cu Vistal, pune stăpânire pe Grupa A din Champions League

Cristina Neagu a marcat 12 goluri în poarta lui Vistal © FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
11 octombrie 2017
Lucian Vârtan
0 comentarii

La câteva zile distanță de victoria inaugurală cu Krim (32-18), CSM continuă în aceeași notă și la Gdynia, în Polonia: 34-23 cu Vistal, într-un meci în care gazdele au rezistat doar în primele minute, iar Cristina Neagu nu s-a putut opri din marcat.

Doar până la 4-4 a reușit Vistal să țină aproape de CSM. De aici încolo, puternica echipă antrenată de Helle Thomsen s-a ridicat la un nivel la care debutanta Vistal nu a mai putut ajunge. Mai rapide, mai puternice și mai experimentate, campioanele României s-au desprins rapid la patru, șapte și chiar nouă goluri, iar până la pauză destinația punctelor era deja cunoscută.

Cu patru puncte după două meciuri, CSM stă acum în fruntea Grupei A, acolo unde o plasau și așteptările experților. Mai important, jocul cerut de Helle Thomsen, cu combinații în mare viteză, cu contraatacuri şi faza a doua, a funcționat pentru al doilea meci la rând. Exact acest stil de joc nordic va fi testat mai serios cu danezele de la Nyøbing, fosta echipă a Nathaliei Hagman, pe 22 octombrie (de la ora 17.50).

Meciul

Cu câteva modificări în formula de start obișnuită, CSM a arătat câteva stângăcii în primele minute; nimic îngrijorător însă, și sub îndemnul hotărât de „move-move-move! al neobositei Helle Thomsen, jocul s-a reglat din mers.

Traseul Neagu-Gullden-Frafjord (sau Manea) a fost cheia ofensivă atât timp cât acestea au fost în același timp pe teren, și aproape fiecare acțiune a fost încheiată cu gol sau șapte metri (și apoi gol). La cealaltă poartă, cu câteva parade consecutive (între care și două aruncări de la 7 metri apărate), Jelena Grubisic a contribuit și ea decisiv, iar meciul a început să alunece cu rapiditate spre CSM. Cu o apărare mai exactă și un atac foarte rapid și ingenios, bucureștencele au pus gol după gol între ele și adersare.

Spre deosebire de anul trecut, banca de rezerve a CSM-ului e mai stufoasă și mai echilibrată valoric, lucru de care a profitat din plin Thomsen, care a schimbat (inspirat) pe tot parcursul primei reprize. Chiar dacă rezistența tinerelor adversare de la Vistal nu a fost în niciun moment prea grozavă, senzația este că noile jucătoare s-au integrat deja foarte bine în sistemul propus de antrenoarea daneză. Dovadă, Cristina Neagu a marcat 12 goluri, pivotul Marit Malm Frafjord s-a găsit la capătul multor angajări, iar Sabina Jacobsen s-a înșurubat bine în zona centrală a apărării.

De remarcat este și atitudinea echipei. Cu această proaspătă (și constantă) intensitate din joc, CSM e o echipă mai energică decât cea pe care ne-o amintim de anul trecut, în aceeași fază a competiției. În loc de apatie și ezitări, vedem acum determinare și multă imaginație. Este încă devreme, primele două adversare n-au fost nici ele prea încăpățânate, dar avem primele semne că Helle Thomsen a adus un suflu nou, că jucătoarele venite în vară au completat perfect lipsurile de până acum.

Context

Pentru prima dată de când participă în cea mai importantă competiție europeană, CSM dă senzația că e, măcar pe hârtie, exact la același nivel cu Györ, principala favorită și deținătoarea titlului. Nu a fost așa nici în 2016, când campioana României a câștigat (dramatic și neașteptat) trofeul european chiar la prima încercare, nici anul trecut, când CSM a pierdut (clar) în semifinale cu Vardar. Și dacă primul sezon s-a transformat în povestea de succes a unei echipe care și-a întrecut așteptările profitând și de lipsa presiunii, al doilea sezon a fost marcat, de la început la final, de o presiunea sufocantă. Abia acum, la a treia apariție în Ligă, lucrurile apar într-un echilibru matur: între valoarea grupului și așteptările experților nu mai este niciun decalaj.

Campioana României este cap de serie într-o grupă din care mai fac parte, pe lângă Vistal Gdynia, Nyøbing Falster Håndboldklub (sau NFH, din Danemarca) și Krim Ljubliana.

CSM pornește favorită în toate cele șase confruntări care se vor derula în octombrie și noiembrie. Greul va veni în grupa principală, unde campioana României va întalni primele trei clasate dintre Györ, Rostov-Don, FC Midtjylland și Brest Bretagne Handball.

Programul lui CSM în Grupa A

NFH – CSM, 22 octombrie, de la 17.50

CSM – NFH, 4 noiembrie, de la 16.45

Krim – CSM, 11 noiembrie, de la 16.00

CSM – Vistal, 19 noiembrie, de la 17.00

Primele trei clasate din fiecare grupă se califică în grupele principale („main round”), unde vor duce doar punctele câștigate cu celelalte două echipe calificate la rândul lor. Cele 12 echipe ajunse în Main Round sunt împărțite în două grupe de șase: primele patru merg în sferturile de finală, care se joacă tot tur-retur, iar câștigătoarele se califică în Final 4-ul de la Budapesta.

Comentează articolul
Bundesliga

Goluri, eliminări şi proteste: lupta pentru titlu se încinge în Bundesliga. Va rezista Dortmund asaltului lui Bayern și Leipzig?

20 octombrie 2017
Danny Coposescu

Săptămâna trecută, analistul Christoph Biermann ne oferea o explicaţie pentru media relativ mică de goluri în Germania sezonul ăsta. Universalitatea gegenpressing-ului turbo în campionat nu-i tocmai productivă pentru un fotbal aşezat: când n-ai timp nici să tragi aer în piept înainte să fii hăituit de adversar, n-o să se dezvolte prea multe combinaţii reuşite. Doar […]

Citeşte articolul
Europa League

Lecție pentru Alibec? Harlem Gnohere e omul providențial, munca și răbdarea o duc pe FCSB în primăvara europeană

Eddy Harlem Gnohere a câștigat meciul FCSB-ului în Israel. Foto: Răzvan Pasarica / Sport Pictures
19 octombrie 2017
Ciprian Rus

Fără exilatul Denis Alibec pe fișa tehnică, Nicolae Dică a început în Israel, contra lui Hapoel Beer Sheva, cu formula de gală. Iar adevărul e că FCSB arată altfel în Europa, și nu e vorba doar despre stadioane pline, nocturne perfecte și transmisiuni profesioniste. Mai degrabă, jucătorii au o altă motivație, ca și cum Liga […]

Citeşte articolul
Champions League

PSG impresionează din nou, Barcelona și Bayern câștigă convingător. Dar meciul serii s-a jucat la Londra, între Chelsea și Roma

19 octombrie 2017
Ciprian Rus

Jucată la Baku, în „avanpremiera” serii de Champions League, partida dintre Qarabag și Atletico Madrid avea să dea contextul perfect pentru meciul-vedetă al serii, dintre Chelsea și AS Roma. Dublă finalistă a UEFA Champions League în ultimii ani, Atletico nu a scos decât un 0-0 în Azerbaidjan, deși a jucat cu om în plus minute […]

Citeşte articolul
Champions League

Revoluția engleză continuă: Spurs îl frustrează pe Ronaldo, City trece de Napoli, Liverpool dă 7 goluri în etapa surprizelor

18 octombrie 2017
Danny Coposescu

Acum şase ani, Harry Redknapp vorbea despre visurile lui Tottenham în Champions League. Real Madrid asculta atentă şi apoi le spulbera cu nepăsare: 4-0 pe Santiago Bernabeu, într-un sfert de finală care rămâne și până azi cel mai înalt nivel la care au ajuns londonezii în Champions League. Marți seară, Mauricio Pochettino a vorbit despre […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design