Larisa Iordache câștigă alte două medalii de aur, Simona Halep își începe sezonul, Hagi continuă să învețe fotbal

Ancuța Iosif 15 mai 2017

Selecția de luni e radiografia celor mai importante competiții sportive ale ultimelor zile.

*

Scrima iese din nou în față prin floretistele Stelei care au câștigat sâmbătă Cupa Europei în sala bucureșteană Mihai Viteazul. În finală, româncele au învins Ucraina, 38-37. Echipa formată din Mălina Călugăreanu, Maria Boldor, Rebeca Cândescu și Anca Săveanu, antrenate de Petre Ducu și Florin Gheorghe, a câștigat competiția asta după 11 ani de așteptare.

Tot floreta, dar la puterea masculină de data asta: CS Universitatea Cluj-Napoca a devenit campioană națională la proba pe echipe, vineri, în Sala de scrimă Ana Pascu. ”U”, adică Radu Dărăban, Bogdan Dascălu, Gerard Tuzhanyi și Alpar Bartok au câștigat toate cele patru meciuri susținute cu CSA Steaua, CSȘ Triumf București, CSU Poli Timișoara și (în finală) CSTA București, scor 45-16.

*

Dacă rămânem la capitolul cupe, handbaliștii lui Dinamo au câștigat-o pe cea a României, tot sâmbătă, după finala (23-21) cu HC Dobrogea Sud Constanța. Cele două echipe se vor înfrunta și joi, în ultimul meci din semifinalele Ligii Naționale, scorul fiind egal, 1-1, înaintea partidei din Sala Dinamo.

*

La Cupa Mondială de gimnastică artistică din Slovenia, Larisa Iordache a strălucit din nou, prin două medalii de aur, la paralele și bârnă. Iordache a primit 14,150 pentru exercițiile ei, pe locul doi a terminat canadianca Elisabeth Black, cu 13,100, iar pe trei brazilianca Thais Fidelis Dos Santos, cu 12,850. La paralele, Larisa Iordache câștigase cu 13,800, notă pe care a obținut-o și Elisabeth Black, dar departajarea s-a făcut după nota primită la execuție: cinci zecimi în plus acordate Larisei au făcut diferența de aur.

*

În timp ce unii pasează o minge sau fac echilibristă pe bârne, atleta Ancuța Bobocel a alergat cât au ținut-o picioarele duminică, la Semimaratonul București, unde a stabilit un nou record al cursei: 1 oră, 12 minute și 17 secunde pe distanța de 21,097 kilometri. Pentru reușită, Bobocel a fost răsplătită de organizatori cu 1.500 euro.

*

Bucurie și-n familia oinei, unde Frontiera Tomis Constanța a câștigat a cincea ediție a Cupei Regelui, duminică, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf’, după ce a învins-o în finală pe Straja București cu scorul de 23-10 (15-6). Tomis Constanța păstrează astfel cupa câștigată și anul trecut în fața ACS Straja București.

*

Reușită mare și pentru fotbaliștii de la FC Viitorul: la doar opt ani de la înființare, clubul a câștigat Campionatul României.

Anii au trecut, dar pofta de fotbal a lui Gică Hagi e mai mare ca oricând. Cu cât a investit mai mult – și a investit în fotbal mai mult decât putea câștiga un jucător din epoca lui într-o viață la cel mai înalt nivel –, cu cât a riscat mai mult – și a riscat dezvoltând Viitorul în paralel cu Academia de Fotbal, a riscat intrând în luptă cu “greii” din fotbalul nostru, a riscat pariind nebunește pe tineri în detrimentul unor veterani “de siguranță” -, cu cât a ajuns mai departe – și a ajuns în top imediat ce a venit el însuși antrenor la echipă -, cu cât a dat mai mult de greu – iar partea a doua a “play-off”-ului a fost un adevărat “test de stres” pentru trupa lui de tineri -, cu cât atacurile adversarilor au fost mai dure – iar contestarea regulamentului de departajare a campioanei în chiar preziua ultimei etape a fost o dură lovitură pentru neexperimentații jucători ai Viitorului -, cu cât ironiile la adresa felului său precipitat de a se exprima au fost mai acide – și e greu YouTube-ul de vizualizări „caterincoase” -, cu atât mai mult a crescut, parcă, pofta de fotbal a lui Gică Hagi.

Portretul complet l-a scris Ciprian Rus, aici.

Ca să nu stea liniștiți, însă, fotbaliștilor de la Viitorul le este contestată victoria de către Gigi Becali. Conducerea FCSB contestă câștigarea titlului de către FC Viitorul deoarece susține că Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede că în calculul punctelor obținute în meciurile directe cu gruparea din Ovidiu se iau toate cele patru partide disputate în sezonul 2016-2017 și nu doar meciurile din play-off, așa cum menționează LPF. Becali a anunțat sâmbătă seara că steliștii lui sunt campioni deși LPF a dat titlul echipei FC Viitorul și a spus că va merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru a căuta dreptate.

Hagi a răspuns că oficialii din conducerea FCSB trebuie să învețe să piardă, subliniind că jucătorii săi merită tricourile de campioni.

*

Într-o notă mai puțin controversată, Federația Română de Fotbal va organiza în vara asta o tabără de vară pentru 30-40 copii de 14 ani care practică fotbalul, a declarat președintele FRF Răzvan Burleanu.

Tabăra va fi găzduită de Centrul Național Mogoșoaia. „Prioritatea zero pentru FRF este investiția în fundație”, spune Burleanu. „Dacă vrei o casă frumoasă, degeaba te apuci de acoperiș, fiindcă la primul vânt ți-a picat, și casa, și acoperișul. De aceea vrem să investim în fundație. Fundația pentru noi este reprezentată de copii și juniori.” Dacă ați ratat emisiunea de anul trecut din timpul EURO 2016 în care președintele FRF vorbește despre echipa României și proiectele viiitoare, o găsiți aici.

Burleanu a anunțat și investiții de două milioane de euro în terenuri de fotbal, ceea ce nu e suficient, pentru că englezii investesc 200 de milioane de lire sterline în aceeași perioadă, spune președintele. „Cred însă că împreună cu autoritățile locale, Guvernul României, putem să demarăm proiecte de investiții în infrastructura sportivă. În momentul de față ne asociem cu autoritățile locale, într-o schemă de finanțare asemănătoare fondurilor europene și realizăm terenuri de fotbal.”

*

În tenis ca-n tenis. Nicio zi nu seamănă cu alta. Simona Halep a câștigat turneul de la Madrid după o finală epuizantă cu Mladenovic.

Simona Halep pleacă de la Madrid spre Roma nu doar cu un nou trofeu în palmares. În plus, și-a întărit și jocul, și încrederea și relația cu antrenorul și cu echipa ei. Pe Treizecizero sunt câteva concluzii interesante după titlul Simonei.

La băieți, Rafa Nadal pare hotărât să confiște întreg sezonul de zgură. Spaniolul a câștigat finala de la Madrid cu Dominic Thiem și arată din ce în ce mai bine. Privindu-l cum manipulează spațiul și timpul pe teren, îți reamintești despre felurile în care a inovat și a schimbat modul în care se joacă acest sport.

*

Alpinistul Horia Colibășanu se pregătește să ajungă pe vârful Everest, în stil alpin.

„Fiecare are un ritm alt său şi cel mai bine ar fi ca cei rapizi să fie primii la urcare, precum şi cei care nu avem oxigen şi ajutor de echipă pentru echipamentul pe care-l cărăm. Echipamentul este foarte puţin, sub 8 kg/persoană, dar efortul la această altitudine este foarte mare”, spunea Colibășanu. „Am încredere că voi putea pleca printre primii având în vedere că nu sunt într-o echipă în care să depindem unii de alţii, am făcut planul de ascensiune cu Ralf, taberele superioare sunt instalate. Mi-am propus o urcare rapidă. Coborârea va fi punctul critic pentru mine, deoarece după oboseala de la urcare trebuie să fiu foarte atent la fiecare pas.”

Conform planificării la care a făcut referire, ziua de vârf va avea loc în intervalul 18 – 22 mai, în a şasea săptămână de expediţie. Anul acesta are loc cea de-a 19 expediție internațională a alpinistului, Everest fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul l-ar adăuga în palmares.

*
Între timp, alpiniștii Vlad Căpușan și Zsolt Torok au fost nevoiți să se retragă din expediția lor. Decizia a fost înțeleaptă, luând în calcul condițiile:

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.