Legendarul Buffon mai încearcă o dată. Dar e loc de surprize în sferturile Champions League?

Danny Coposescu 2 aprilie 2018

Câteodată, fotbalului de elită i se reproșează ca e prea „tacticizat‟. Chiar dacă termenului ăsta îi lipsește o definiție clară, asta nu l-a împiedicat să devină consacrat în jargonul comentatorilor. Înțelesul vag pare să aibă o legătură cu un stil de joc precaut, unde antrenorii sunt mai preocupați cu defensiva decât cu aventurile din atac.

Dacă asta înseamnă fotbal „tacticizat‟, atunci în sezonul ăsta de Champions League am văzut cu totul altceva. Niciodată nu s-au marcat mai multe goluri până în faza asta a competiției: 353, o medie de peste trei pe meci. Și asta înainte de turul sferturilor de finală, în care sunt implicate șase din primele zece marcatoare de pe continent.

Juventus – Real Madrid

Întrebările care-au apărut în jurul celor două adversare ilustrează perfect cât de (absurde de) ridicate sunt așteptările la nivelul ăsta. E drept că Napoli îi dă ceva de furcă lui Juve în Serie A, dar echipa lui Allegri are totuși patru puncte în fruntea clasamentului italian și luptă în continuare pe trei fronturi. De cealaltă parte, critica e ceva mai îndreptățită. Real Madrid a dezamăgit pe plan domestic, însă mărșăluiește în continuare spre a treia Cupă Europeană consecutivă. Asta nu s-a mai întâmplat de la seria lui Bayern între 1974 și 1976. În cale îi stă ultimul club care a reușit s-o elimine din Europa.

Zinedine Zidane are de luat niște decizii importante înaintea meciului de marți de la Torino. Gareth Bale n-are locul asigurat în formula de start nici după dubla din weekend cu Las Palmas, iar de așezarea tactică a lui Zizou depind și șansele lui Isco, Asensio sau Vazquez de a începe jocul. Primul dintre ei a lăsat de înțeles că își pierde răbdarea cu rotația lui Zidane.

La Juventus, Juan Cuadrado a făcut pasul în față cu un gol contra lui AC Milan, chiar în ultima etapă, dar columbianul tocmai a revenit după trei luni pe tușă, așa că s-ar putea să nu-l vedem pe teren din primul minut. În centrul atenției vor fi bineînțeles Paolo Dybala și Cristiano Ronaldo, pe care Buffon l-a numit „un asasin‟ – din proprie experiență, după ce s-a întâmplat în finala din 2017.

Sevilla – Bayern München

Apropo de ultima formație care-a confiscat trei ani la rând trofeul ăsta, Sevilla trebuie să se fi speriat de ce-a văzut în Der Klassiker sâmbătă. Un 6-0 cu presupusa urmăritoare din Bundesliga te face să te întrebi cine-l poate opri pe Jupp Heynckes să repete isprava din 2013, când a luat acasă tot ce s-a pus pe masă.

Cu alte cuvinte, Sevilla nu și-ar fi putut alege un moment mai prost pentru prima întâlnire competitivă cu bavarezii. Pe de altă parte, Vincenzo Montella s-a obișnuit cu poziția de „underdog‟. Nimeni nu i-a dat vreo șansă cu Man Utd și totuși andaluzii au meritat victoria de pe Old Trafford cu vârf și-ndesat. Cu Barcelona, zilele trecute, doar intervenția târzie a lui Messi a oprit-o pe Sevilla să fie prima din La Liga care să-i bată pe catalani sezonul ăsta.

Sevilla are un atac excelent și o putere de luptă exemplară. Dar tot spiritul bătăios din lume nu-i face apărarea mai bună: 46 de goluri primite în 30 de etape nu-i un palmares de bun augur. Bayern știe să joace contra echipelor care nu știu să se apere prea bine. Dortmund poate să confirme treaba asta,însă Dortmund nu mai e aici. Sevilla este. Și nu se va lăsa eliminată prea ușor.

Barcelona – AS Roma

Lui Valverde i-a sărit puțin inima pe Ramon Sanchez Pizjuan, iar asta nu i s-a întâmplat prea des de când a preluat frâiele la Barcelona. Neînvinsă în campionat, calificată în finala Copei del Rey și la 180 de minute distanță de o semifinală europeană: nu-i cel mai rău început de mandat. Senzația e că Barcelona face meci de meci exact cât trebuie pentru a ieși învingătoare. Iar când e în pericol, îl are mereu pe Leo Messi la îndemână.

Numai că argentinianului i-ar prinde bine o pauză dacă e să ne luăm după problemele din ultimele zile. Păstrat pe bancă în meciurile Argentinei din cauza unui disconfort muscular, planul era ca Messi să intre doar pe final contra Sevillei. Până la urmă, a fost nevoie de el aproape toată repriza secundă, și întrebarea e dacă sau cât de apt e decarul pentru vizita Romei de miercuri.

Dar astea-s fleacuri pe lângă bătăile de cap pe care le are Di Francesco. Egalul (1-1) de la Bologna ar fi fost dezamăgitor și fără accidentarea lui Radja Nainggolan. Așa, însă, prognoza nu arată bine pentru belgian, unul dintre oamenii cheie care poate face diferența dintre fața neinspirată din weekend și cea de care e capabilă Roma, cum s-a văzut în victoria cu 4-2 de la Napoli luna trecută. Cu ce mască se vor prezenta italienii pe Camp Nou? Greu de spus, dar răspunsul va decide dacă returul va avea miză sau va fi doar o formalitate.

Liverpool – Man City

Piesa de rezistență a sferturilor: cele mai spectaculoase cluburi din Anglia se întâlnesc pe Anfield miercuri seară. Dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat ultima dată, poate o să vedem meciul sezonului în Champions League. Avem toate motivele din lume să ne așteptăm la un spectacol ofensiv de cea mai bună calitate.

Guardiola și Klopp se cunosc bine și se respectă mult. Neamțul a numit-o pe City „probabil cea mai bună echipă din lume‟ și Pep crede că tripleta ofensivă a lui Liverpool e „practic de neoprit.‟ Dacă antrenorul catalan chiar crede asta, înseamnă că obiectivul principal al echipei sale va fi să marcheze mai mult decât adversara. Și de vreme ce ambele marchează cu nemiluita, probabil am găsit antiteza „fotbalului tacticizat‟ în dubla asta.

Klopp e antrenorul care l-a învins cel mai des pe Guardiola, dar nu are cele mai plăcute amintiri când vine vorba de City. Finala Cupei Ligii din 2016 încă îl ustură pe antrenorul lui Liverpool. „Dacă nu pierdeam acea finală și cea de Europa League, lucrurile ar fi stat altfel astăzi. Așa, toată lumea spune mereu că echipa e grozavă, dar…‟ Poimâine, în fața fanilor de pe „The Kop‟, Klopp are șansa să elimine conjuncția asta deranjantă.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.