Leicester City e în optimile Champions League după un parcurs perfect, Dortmund merge mai departe după un meci razna, Real şi Juventus o însoţesc şi ele

Danny Coposescu 23 noiembrie 2016

„E incredibil cum arată grupa. E incredibil şi cum arată clasamentul Premier League.“

Sunt cuvintele lui Claudio Ranieri, însă nimic nu mai pare chiar incredibil când vine vorba de Leicester City. Mai aproape de retrogradare în liga domestică şi departe de eficienţa şi de fluenţa de sezonul trecut, campioana Angliei şi-a găsit altă scenă pe care să-şi continue basmul. Cea mai strălucitoare scenă din fotbalul de club european – Champions League. 

Când au bătut-o pe Bruges în prima etapă a grupei G, lumea a zâmbit, a zis „tipic Leicester“, dar nu şi-a făcut iluzii. Când întâi Porto şi apoi o Copenhaga neînvinsă au venit pe King Power Stadium şi au lăsat toate cele trei puncte acolo, deja nu mai putea fi vorba de noroc sau accident, vreun ecou întârziat al formei care le-a adus trofeul Premier League în mai.

Aseară, la sfârşitul unei victorii meritate, 2-1 cu belgienii fără punct de la Bruges, Leicester a confirmat ceea ce mulţi nu vedeau posibil, în ciuda şocului din primăvară. La un an şi jumătate de când Vulpile se luptau să câştige o luptă impresionantă pentru evitarea retrogradării, la doi ani şi ceva de la promovarea în prima divizie engleză, Leicester îşi câştigă grupa şi merge în optimi, la prima participare în Champions League.

Meciul ăsta a însemnat „back to basics“ pentru Ranieri. Lângă Vardy în faţă a revenit Shinji Okazaki, probabil unul dintre cei mai muncitori atacanţi pe care-i poţi găsi. Ca răsplată, japonezul a marcat prompt. Apoi, a venit rândul lui Mahrez să-şi ducă palmaresul la patru goluri în 5 meciuri europene cu un penalty. Bruges a redus din diferenţă cu un gol în a doua repriză, dar Leicester nu a părut vreun moment în pericol de a-şi vedea petrecerea stricată.

„Sunt foarte fericit pentru că suntem primii. Sunt şi foarte furios pentru nu voiam să primim gol“, i-a spus Ranieri lui Gary Lineker, cu acel zâmbet şiret care îi atinge şi ochii. Deşi probabil nu-l va ţine treaz noaptea, acel gol a fost într-adevăr primul primit de echipa sa în cele cinci meciuri jucate până acum, o statistică care nu face decât să scoată şi mai mult în evidenţă faptul că adevărata Leicester City s-a mutat în Champions League.

În optimile Champions League, mai precis. Ce să mai spui, înafară de „dilly-ding dilly-dong, omule“, cuvintele de acum câteva luni ale italianului pe care Gary Linkere i le-a reptat aseară pe post de felicitări.

Problema pentru FC Porto e că va trebui să-i administreze lui Leicester prima înfrângere din competiţia asta dacă vrea să fie sigură de calificare în optimi. Un 0-0 acasă cu Copenahaga lasă lucrurile într-un echilibru care va fi rupt doar în ultima etapă, peste două săptămâni.

Pentru cei ce spun că Leicester a avut parte de o grupă uşoară, experienţa lui Tottenham într-una de o valoare comparabilă pe hârtie e relevantă. Echipa lui Pochettino s-a dus aseară la Monaco conştientă că nimic mai prejos de un egal putea să-i dea şanse reale de calificare. Dacă Leicester a dat la schimb forma din campionat pentru succesul din Ligă, atunci Spurs au făcut exact opusul. Înfrângerea cu 2-1 putea să fie mult mai severă dacă Hugo Lloris n-ar fi făcut minuni în poartă, salvând inclusiv un penalty.

Monaco câştigă grupa E şi merge mai departe împreună cu Leverkusen, care a fost egalată de CSKA Moscova. Aşa că londonezii nu sunt siguri nici măcar de Europa League – locul trei se joacă pe White Hart Lane în ultima etapă.

În timp ce povestea zilei s-a desfăşurat pe King Power Stadium, meciul zilei s-a jucat fără doar şi poate pe Westfalenstadion (sau Signal-Iduna Park, pentru cei care preferă titlul corporatist), unde Borrusia Dortmund şi Legia Varşovia pur şi simplu au luat-o razna. Polonezii or fi fost ciuca bătăilor în grupa F, dar, după cum s-a văzut în acel 3-3 cu Real Madrid, ştiu să îşi joace rolul într-un epic.

Doar că şapte goluri în primele 45 de minute parcă e prea de tot, până şi pentru ei. Cinci stăteau în dreptul lui Dortmund (Kagawa de două ori, Reus, Dembele şi Şahin), dar pe cât de mult te ridică în picioare atacul nemţilor, apărarea lor te face adesea să te aşezi la loc. Nebunia adevărată a cuprins echipele în a doua repriză, când jocul s-a transformat într-o partidă de box, în care fiecare pumn e însoţit de o replică pe măsură şi în oglindă din partea adversarului.

Gol Reus? Gol Kucharczyk. O primă reuşită europeană pentru Passlack? Finalizare superbă Nikolic. Până la urmă, golul de hat-trick al lui Reus în ultimul minut a stabilit scorul record pentru un meci venit parcă din cu totul altă eră a fotbalului: 8-4 pentru Dortmund, care se califică în faza următoare a competiţiei.

84

La fel şi Real Madrid, care a trecut greu de Sporting la Lisabona, cu ajutorul lui Varane şi Benzema. Câştigătoarea grupei se va decide în meciul direct dintre Real şi Dortmund de pe Bernabeu şi nu putem decât spera că o să aibă măcar un dram din nesăbuirea frumoasă văzută ieri.

Juventus se alătură şi ea grupului de calificate după ce a trecut de Sevilla cu 3-1, într-un meci care nu i-a câştigat mulţi prieteni andaluzi arbitrului Mark Clattenburg. Englezul i-a eliminat pe Vasquez şi pe antrenorul Sampaoli şi le-a dat un penalty turinezilor la 1-0 pentru Sevilla. Rezultatul i-a lăsat speranţe lui Lyon, care a câştigat chinuit la Dinamo Zagreb şi poate să le fure locul doi spaniolilor peste două săptămâni, cu o victorie la două goluri diferenţă.

Ultima etapă ne pregăteşte, deci, un program pe cinste. Dilly-ding, dilly-dong!

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.