Let the games begin! Cum arată echipele din Premier League înaintea startului. Partea I

Danny Coposescu 11 august 2017

Uite o noutate: pentru prima dată în istorie, prima ligă din Anglia începe într-o vineri seară, sub lumina reflectoarelor. Nu e singura adiţie proaspătă înainte de sezonul 2017/18 de Premier League.

Pe lângă pedepse retrospective pentru simulări şi interdicţia ideilor jucăuşe în tunderea gazonului (cum ne obişnuise şarmanta Leicester City), cele 20 de cluburi care iau startul weekend-ul ăsta au avut o vară ocupată şi se pregătesc să ne facă cunoştinţă cu feţele noi din lot.

Ca să nu necăjim pe nimeni, am listat echipele în ordine alfabetică.

Arsenal

Echipa lui Arsene Wenger deschide balul diseară, pe Emirates, contra lui Leicester. Ai zice că londonezii arată ceva mai bine decât sezonul trecut şi că s-au întârit în compartimentele cheie. Doar că sezonul începe sub umbra telenovelei Alexis Sanchez, al cărei sfârşit nu pare să fie cunoscut nici de oficialii clubului, ce să mai vorbim de noi muritorii. Fiind de departe omul cheie al echipei, rămânerea sau plecarea chileanului va face cel mai probabil diferenţa între o luptă serioasă pentru primul titlu din 2004 încoace sau încă o stagiune mediocră.

Nou-veniţi notabili: Sead Kolasinac, Alexandre Lacazette.

Bournemouth

Faptul că micul club condus de Eddie Howe începe al treilea sezon în prima ligă ar trebui să provoace uimire. Iar faptul că nimeni nu mai e surprins de treaba asta stă mărturie siguranţei cu care Bournemouth s-a instalat la mijlocul clasamentului în Premier League, unde a terminat pe nouă în luna mai. Howe a cheltuit serios vara asta, mai ales pe jucători cu pedigree, şi obiectivele par mai degrabă fixate pe un loc de Europa League decât spre o luptă contra retrogradării.

Nou-veniţi notabili: Asmir Begovic, Jermaine Defoe.

Brighton & Hove Albion

O echipă, două oraşe. Bine,Brighton şi Hove, unde englezii se duc la mare să se bronzeze două sau trei zile pe an, cât e soare, au primit oficial statutul de oraş unitar în 1997. Clubul de fotbal poartă numele ăsta cel puţin din 1946. Brighton a mai fost o singură dată în prima ligă engleză, în 1983. Promovarea de sezonul trecut e aproape miraculoasă – deci nu surprinde faptul că antrenorul Chris Hughton a primit cheia oraşului în vară. Patronul e un om de afaceri local şi fan de la şapte ani, Tony Bloom, şi clubul pare desprins din altă eră a fotbalului. Faptul că şi-a spart de trei ori recordul la transferuri în două luni e ceva mai familiar. Ca orice nou-promovată, Brighton e favorită la retrogradare, dar Hughton e un vulpoi cu experienţă în Premier League şi merită urmărit cu atenţie.

Nou-veniţi notabili: Davy Pröpper, Markus Suttner.

Burnley

Un alt club mic care a apărut constant în Premier League în ultimii ani, Burnley şi Sean Dyche speră să nu treacă prin aceleaşi emoţii ca anul trecut, când au terminat cu chiu cu vai pe 16. Încăpăţânarea defensivă de care e capabilă Burnley o fac în continuare un adversar inconfortabil, dar golurile trebuie să vină mai des dacă îşi doreşte un al doilea sezon consecutiv în prima divizie.

Nou-veniţi notabili: Jonathan Walter, Jack Cork.

Chelsea

De când a început să vorbească de evitarea unui „sezon Mourinho“, Antonio Conte s-a deschis exact posibilităţii ăsteia. Dincolo de exprimarea uşor provocatoare, italianul e evident iritat de activitatea de pe piaţa de transferuri a clubului. Diego Costa a creat disconfort încă de la începutul verii, Hazard e accidentat, Matic a plecat şi în jurul echipei pluteşte un aer încărcat. N-ai cum să nu fii de acord cu antrenorul italian când spune că sezonul ce urmează va fi cea mai mare provocare a sa, mai ales că Chelsea nu mai are luxul de a se concentra exclusiv pe campania domestică – Champions League o aşteaptă din nou.

Nou-veniţi notabili: Alvaro Morata, Tiemoue Bakayoko.

Crystal Palace

Palace are cea mai interesantă noutate pe bancă în Premier League – Frank De Boer. Olandezul şi-a început mandatul în Anglia cu o sinceritate bine-venită: s-a declarat entuziasmat de sacii de bani care-i stau la dispoziţie. Trebuie cheltuiţi cu cap, pentru că Palace are nevoie disperată de stabilitate după ce a ajuns la al treilea antrenor în nouă luni.

Nou-veniţi notabili: Jairo Riedewald, Ruben Loftus-Cheek (împrumutat).

Everton

Campioană incontestabilă la transferuri între cluburile de rang secund, Everton a transmis un mesaj puternic vara asta. Ronald Koeman vrea să ducă echipa asta la alt nivel, mai aproape de locurile de Champions League şi activitatea furioasă de pe piaţă ar trebui să amelioreze pe cât posibil plecarea lui Romelu Lukaku. Toţi ochii vor fi pe Wayne Rooney, întors acasă, dar cheia va fi creativitatea de la mijloc şi o apărare mai sănătoasă decât cea de sezonul precedent.

Nou-veniţi notabili: Wayne Rooney, Davy Klaassen.

Huddersfield Town

Ca şi Brighton, Huddersfield Town îşi trăieşte propriul basm după promovarea dramatică, la penaltiuri, din play-off. Neamţul David Wagner nu a stat degeaba vara asta şi a schimbat de mai multe ori topul celor mai scumpe transferuri din istoria lungă a clubului. Aceleaşi aşteptări modeste, de nou-promovată, înseamnă că Huddersfield nu e împovărată de presiune şi conducerea responsabilă a patronului Dean Hoyle e un model pentru alte echipe de aceeaşi dimensiune. Regiunea Yorkshire are încă viaţă în Premier League.

Nou-veniţi notabili: Steve Mounie, Tom Ince (da, băiatul marelui Paul Ince).

Leicester City

În preview-ul de pe The Guardian, publicaţia se întreabă ce extremă va alege Leicester sezonul ăsta. Treaba fantastică făcută de Craig Shakespeare în a doua jumătate a sezonului trecut a ţinut departe, până la urmă, ameninţarea retrogradării şi clubul a terminat în siguranţă pe 12. Probabil cel mai bun lucru pe care-l poate face Leicester e să uite cât mai repede de magia din 2016 şi s-o ia de la capăt. Plecarea lui Ryiad Mahrez pare din ce în ce mai probabilă, dar, în afară de el şi de mult regretatul Kante (ajuns la Chelsea sezonul trecut), lotul e acelaşi care a luat campionatul, plus câteva transferuri importante. Majoritatea fanilor se vor mulţumi cu un an cumpătat, fără emoţii extreme de orice fel.

Nou-veniţi notabili: Kelechi Iheanacho, Vincente Iborra.

Liverpool

Un semn sinistru pentru orice fan Liverpool a fost palma publică primită de club de la Southampton la începutul verii, când transferul lui Virgil Van Dijk a ars în flăcări înainte să înceapă cu adevărat. Problema e că genul ăsta de rateu a devenit o carte de vizită în ultimii ani, indiferent de conducere. Sezonul începe fără ca Liverpool să fi făcut vreo achiziţie cu adevărat spectaculoasă şi urmează un program mult mai încărcat, dacă echipa trece play-off-ul pentru grupele Champions League. Poate şi mai înfricoşător pentru suporteri e insistenţa cu care Barcelona îl urmăreşte pe Coutinho. Klopp poate să repete ad nauseam că brazilianul nu e de vânzare, dar deja ştim ce se va întâmpla dacă Coutinho se hotărăşte că vrea vreme mai bună şi trofee.

Nou-veniţi notabili: Mohamed Salah, Dominic Solanke.

 

Spre următoarele zece echipe privim aici

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.