Liga 1 iese din iarnă. Liderul CFR deschide „play-off”-ul, FCSB – Viitorul e primul derbi pentru titlu. Și Craiova stă la pândă

Ciprian Rus 9 martie 2018

Iarna grea care a venit peste România zilele trecute a tras o linie groasă de demarcație între cele două campionate care duc spre câștigarea titlului în Liga 1. Calendarul a fost amânat cu o săptămână, făcând și mai distinctă diferența dintre sezonul regulat și formatele „play-off” și „play-out” care încep de azi.

Dintre echipele din Top 6, doar FCSB și CSU Craiova s-au încălzit pentru marele asalt final, în meciuri de cupă (FCSB a pierdut la scor – și joc – de neprezentare cu Hermanstatd, la Sibiu, Craiova a distrus complet sezonul pentru Dinamo), în vreme ce liderul CFR Cluj a fost nevoit să își inventeze meciuri amicale pentru a se ține în formă, lucru care l-a deranjat pe antrenorul Dan Petrescu.

De azi, însă, toate nemulțumirile privind formatul decisiv pentru titlu și calendarul de desfășurare devin istorie. Între prima și ultima clasată din Top 6 e o diferență de 10 puncte, greu, dar nu imposibil de remontat, în vreme ce podiumul, cu CFR Cluj, FCSB și Craiova, singurele echipe care și-au impus ca obiectiv câștigarea titlului, se întinde pe doar patru puncte.

„Challeger”-ii de la FCSB și Craiova s-au întărit pentru „play-off”: vicecampionii și-au adus un portar cu experiență, pe Cristian Bălgrădean, care să mai acopere puțin plecarea lui Niță la Praga, în vreme ce Craiova l-a repatriat pe Florin Gardoș din Anglia.

Avantaj pentru lider

Liderul CFR Cluj deschide „play-off”-ul vineri (ora 20.45), împotriva celei mai slab clasate echipe din Top 6, CSMS Iași. Craiova deschide cu Astra, sâmbătă seară, în vreme ce FCSB joacă derbiul rundei (duminică, 20.45), cu campioana en-titre, Viitorul.

Pe lângă cel două puncte în plus, postura de câștigătoare a sezonului regulat îi mai aduce CFR-ului un avantaj: joacă și al doilea meci acasă, chiar cu urmăritoarea FCSB, într-un joc cu influență puternică asupra felului în care se va juca „play-off”-ul.

La rândul său, Craiova joacă la Viitorul în etapa a doua și primește vizita CFR-ului în a treia, moment în care vom vedea dacă pretențiile la titlu ale oltenilor se susțin cu adevărat.

De urmărit

Cele zece etape de „play-off” ne vor da ocazia, încă o dată, să vedem niște meciuri cu miză mare în Liga 1. Dar, pe lângă asta, ni-i va aduce în prim-plan, din nou, pe cei mai buni jucători ai campionatului.

Liga Profesionistă de Fotbal din România a dat publicității, joi, lista echipei sezonului regulat, formată exclusiv din jucători ai unor echipe de „play-off”. CFR și FCSB au cele mai multe nominalizări, câte trei, clujenii excelând în apărare, iar „roș-albaștrii” de la mijloc în sus.

PORTAR

Giedrius Arlauskis (CFR Cluj / 30 de ani / 17 jocuri) – Deţine recordul de invincibilitate al sezonului, 631 de minute consecutive fără gol primit. Este unul dintre cei mai buni portari străini care au activat de-a lungul timpului în Liga 1.

FUNDAȘI

Cristian Manea (CFR Cluj / 20 de ani / 25 jocuri) – S-a impus titular încă din prima etapă şi a devenit om de bază în formaţia antrenată de fundaşul dreapta al „Generaţiei de aur”, Dan Petrescu. Un transfer foarte bun pentru echipă, dar şi pentru jucător.

Cosmin Frăsinescu (CSM Poli Iaşi / 33 de ani / 24 jocuri) – El şi Andrei Cristea, fiecare cu peste 300 de meciuri în Liga 1, au fost jucătorii studenţilor ieşeni care au condus echipa din teren spre prima calificare din istorie în play-off. A prins de patru ori echipa etapei.

Paulo Vinicius (CFR Cluj / 33 de ani / 24 jocuri) – A fost stâlpul celei mai bune apărări din campionat, experienţa sa fiind un mare avantaj pentru clujeni. În plus, şi-a trecut de patru ori numele pe tabelă, punctând astfel şi la capitolul ofensiv.

Cristian Ganea (Viitorul / 25 de ani / 25 jocuri) – A continuat evoluţiile formidabile din sezonul precedent, fiind cel mai constant jucător din Liga 1 pe postul de fundaş stânga. A prins de șapte ori cel mai bun unsprezece la finalul unei etape.

MIJLOCAȘI

Gustavo Vagenin (CSU Craiova/ 26 de ani / 25 jocuri) – Cel mai bun marcator al oltenilor din acest sezon – 11 goluri. Un fotbalist cu o tehnică deosebită, capabil să facă diferenţa pe teren în orice moment.

Ciprian Deac (CFR Cluj / 32 de ani / 24 jocuri) – Conduce clasamentul pasatorilor, cu 10 reușite. Este inima grupării ardelene, fiind în multe momente jucătorul care a rupt ritmul şi a împins formaţia clujeană spre poarta adversă.

Constantin Budescu (FCSB / 29 de ani / 17 jocuri) – Rămâne acel fotbalist care, indiferent de rezultat, oferă un dribling sau o execuţie spectaculoasă în urma căreia culege aplauze pe orice stadion. Șapte goluri şi tot atâtea pase decisive în această ediţie de campionat.

ATACANȚI

Florin Tănase (FCSB / 23 de ani / 24 jocuri) – Căpitanul bucureştenilor şi-a găsit forma din urmă cu câteva sezoane, când impresiona în tricoul celor de la Viitorul. A contribuit decisiv la 16 dintre reuşitele roş-albaştrilor în ediţia curentă.

Alexandru Băluţă (CS U Craiova / 24 de ani / 21 jocuri) – Liderul din teren al Craiovei a fost decisiv în multe momente. Este cel mai iubit jucător din lotul oltenilor, iar asta l-a determinat să refuze mai multe oferte primite de club în această iarnă.

Harlem Gnohere (FCSB / 30 de ani / 21 jocuri) – Un vârf de careu veritabil, cu un simţ al porţii foarte dezvoltat. Are o medie fantastică, de aproape un gol la două meciuri jucate pe prima scenă din România.

Dincolo de nominalizările și argumentele LPF, Culio, Țucudean, Man, Coman, Bancu, Mitriță sau puștii lui Gică Hagi pot contribui și ei decisiv la succesul echipelor lor în „play-off”. Și, de ce nu, chiar și Alibec, marea vedetă a Ligii 1, care a terminat sezonul regulat fără nici un gol marcat!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.