LEAD
FA Cup

The Magic of the Cup: cea mai veche competiţie de fotbal din lume începe anul cu dramă şi scântei

În Anglia, aproape toată lumea are o poveste legată de FA Cup, după cum o demonstrează şi The Guardian. De la preşedinţi de club la jucători, de la mascote la bodyguarzi ai trofeului, experienţele şi amintirile strânse în jurul unei competiţii cu aproape un secol şi jumătate de istorie fac parte din conştiinţa colectivă a unei întregi culturi.

Chiar şi într-o lume clădită pe calcule cost-beneficiu şi demistificată de pragmatismul rece al unui „homo economicus‟, înţelesul pe care-l investesc suporterii într-un „cup run‟ e firul roşu care asigură continuitatea în imaginaţia comună a fotbalului englez.

Dar dacă nu te simţi atras de bolboroselile astea filosofice, atunci ajunge faptul că, în runda a treia, toate echipele mari din Premier League îşi încep şi ele drumul spre Wembley. Şi atunci când se dă startul cu un derbi Merseyside focos, putem spune că FA Cup are de oferit ceva pentru toate gusturile.

Liverpool 2-1 Everton

Poate e pentru că suntem în ianuarie şi nimeni nu vrea să vorbească decât despre transferuri și zvonurile din jurul transferurilor. Sau poate întâlnirea destul de anostă din Premier League între cele două echipe e de vină. Cert e că tot preambulul meciului de aseară a fost dominat de discuţii despre transferuri, actuale şi viitoare.

S-a discutat despre Cenk Tosun şi şansele noului atacant al lui Everton de a fi aruncat direct în mijlocul bătăliei, la cinci minute de la sosire. Până la urmă, n-a fost timp decât de un anunţ oficial la pauză, care să-i mai înveselească pe suporterii care au trecut strada în „deplasare‟. Timingul a fost bun, căci Liverpool tocmai intrase la cabine cu un gol avantaj, dintr-un penalti care să-i arate lui Allardyce că întregul concept de karma chiar există. Tactica genunchilor ultra-sensibili a funcţionat la fel de bine pentru Lallana ca şi pentru Calvert-Lewin luna trecută, iar Milner a transformat. Între timp, oaspeţii nu puseseră nici măcar un şut pe poartă.

S-a vorbit şi mai mult despre absenţa lui Coutinho, care e deja cu un picior (nominal accidentat) în curtea Barcelonei. Şi, bineînţeles, despre noul juvaier din apărarea lui Klopp: mult-râvnitul Virgil Van Dijk, la prima apariţie în tricoul roşu.

Siguranţa autoritară a olandezului n-a oprit-o pe Liverpool să primească gol din singura încercare serioasă a lui Everton, când Sigurdsson a finalizat o contră fulgerătoare într-un moment în care schimbările lui Allardyce chiar injectaseră ceva mai multă ambiţie în atacurile destul de tocite ale echipei sale. Dar nu-i nimic, pentru Liverpool şi-a cumpărat un fundaş cu impact în ambele careuri. De două ori ameninţase deja Van Dijk până a venit minutul 84, când portarul Pickford şi-a stricat toată treaba bună la un corner: englezul a ieşit la plimbare şi cel mai scump apărător din lume a primit cadou debutul perfect: golul victoriei într-un derbi Merseyside.

La final, însă, s-a dezbătut cel mai mult un incident aparent neimportant dintre Holgate şi Firmino. Cel dintâi l-a acuzat pe brazilian de limbaj rasist după o fază încinsă în prima repriză şi cei doi antrenori, recunoscând gravitatea chestiunii, nu s-au atins de întrebările jurnaliştilor. Federaţia a deschis deja o investigaţie şi probabil scandalul abia acum începe. Totul la ani lumină de plictisul de pe Anfield din decembrie şi asta evident nu doar într-un sens bun.

Man Utd 2-0 Derby

Două lucruri sunt mult mai interesante decât meciul atriţional dintre echipele plasate pe locul secund în prima, respectiv a doua ligă. Primul e forma lui Jesse Lingard, care nu numai că nu se poate opri din marcat, ci mai lucrează şi la propria lui compilaţie pentru golul sezonului. El a sfărâmat în sfârşit rezistenţa lui Derby în minutul 84, cu un şut pe care Pogba îl încercase toată seară, cu rezultate neplăcute pentru spectatorii din spatele porţii excelentului Scott Carson. Lukaku a adăugat nişte luciu la final.

Al doilea e conflictul curios cu Antonio Conte pe care Mourinho insistă să-l hrănească. Ceea ce a început pe Stamford Bridge în 2016, după un 4-0 usturător la revenirea portughezului, a mai primit un episod aseară. Jose făcuse referiri criptice la „comportamentul de clown‟ al unor antrenori, şi Conte, simţindu-se pictat ca măscărici, răspunsese că poate Mourinho se referă la propriile apucături din tinereţe.

Înainte de victoria cu Derby, a venit şi contraatacul inevitabil: „Ca să încheiem povestea, da, cred că am făcut greşeli în trecut. Dar ce nu mi s-a întâmplat vreodată – şi nu o să mi se întâmple – e să fiu suspendat pentru aranjarea unor meciuri.‟

Apropoul priveşte evident pedeapsa pe care a primit-o Conte pentru că nu ar fi declarat intrigile corupte de la Siena, unde antrena în 2010. Italianul a fost absolvit până la urmă de orice vină, dar Mourinho ştie exact cum să lovească sub centură. Aşa am ajuns în situaţia în care un manager de top îl invită pe altul „la luptă‟, cum a făcut-o Conte ieri. Cine nu-şi doreşte acum un meci între Chelsea şi United în fazele următoare ale FA Cup?

 

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design