Medalii pentru boxul românesc la Campionatul European U22, găzduit de Brăila. Robert Jitaru și Andrei Arădoaie sunt campioni europeni

Andreea Giuclea 21 martie 2017

Pugiliștii români Robert Jitaru și Andrei Arădoaie au câștigat, marți, medaliile de aur la Campionatele Europene de box Under 22, la categoriile 56 kilograme, respectiv 81 kilograme.

Sala Polivalentă Danubius din Brăila s-a transformat radical în ultima săptămână. Arena cu lumini calde în care Dunărea Brăila își joacă meciurile din Liga Națională de Handbal s-a cufundat în întuneric, iar parchetul a fost acoperit de un ring de box pe care au urcat, pe rând, cei mai talentați tineri pugiliști din Europa. Brăila, oraș cu tradiție în box, a găzduit între 13-22 martie a doua ediție a Campionatului European de Box U22, iar mulți dintre tinerii sportivi vor participa, probabil, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Printre ei, doi români au luptat pentru aur.

Robert Jitaru, născut în apropiere de Brăila, la Făurei, a fost primul român intrat în gala finalelor, luptând la categoria 56 de kilograme. Boxerul de 19 ani, legitimat la Steaua, a urcat în ring înfășurat în tricolor și încrezător în forțele lui, care i-au mai adus două bronzuri europene la tineret și un titlu național la seniori.

Prima sa finală europeană n-a fost însă ușoară. Meciul cu englezul Peter McGrail, cu doi ani mai mare, a fost strâns, iar finalul tensionat. Jitaru a câștigat cu scorul de 3-2. Când arbitrul i-a ridicat brațul românului, spectatorii i-au scandat numele, iar antrenorul brăilean George Perța l-a îmbrățișat cu ochii în lacrimi. „Am mari emoții, e bine să fii medaliat, dar medalia de aur e altceva, e prima data când o simt și eu”, a declarat antrenorul pentru TVR imediat după meci.

Robert s-a oprit și el la masa comentatorilor, imediat cum a coborât din ring. Cu același tricolor pe umeri, a spus că a simțit și el un meci dificil, care i-a scos în față un adversar puternic.

„Vreau să dedic victoria antrenorilor. S-au chinuit mult cu mine și m-au ajutat să devin campion european. Eu sper că pot mai mult. Vreau să ajung la Olimpiadă și, desigur, să fiu campion olimpic.”

Jitaru, care lucrează și cu Valentin Vrînceanu la lotul național, a ajuns în finală după ce-a trecut în optimi de georgianul Artiuș Gomțian, în sferturi de albanezul Krenar Zeneli, iar în semifinale de slovacul Viliam Tanko.

**

La distanță de câteva zeci de minute a intrat în ring și Andrei Arădoaie, medaliat cu aur la Campionatele Europene de tineret de la Zagreb (Croația), o altă speranță a boxului românesc. Arădoaie a avut și el un meci dificil la categoria sa, 81 de kilograme, în care l-a întâlnit pe puternicul Muslim Gadjimagomedov din Rusia, și el campion european la tineret. Sportivul din Iași, legitimat la Dinamo, a ținut însă de victorie cu dinții și a revenit spectaculos în ultima repriză, cum o făcuse și în meciurile din sferturi și semifinale. A reușit să-l învingă cu 3-2 pe rus, care a protestat la final, deși în ultima repriză s-a văzut că obosise și boxat obstrucționist.

Epuizat, Arădoaie s-a oprit și el la masa comentatorilor TVR să vorbească despre meci, dar și despre visul olimpic.

„Am știut că în ultima repriză trebuie să trag mai tare ca în prima, a fost un adversar foarte dificil, când voiam să-l iau, mă apăsa, mă ținea, nu mă lăsa. E decizia lui ce reacție are la final, o să mă uit la meci din nou, dar cred că am câștigat.  Sunt alături de mine păriinții mei, de acolo mi-a venit puterea din ultimele secunde”, a spus pugilistul, care a urcat imediat în tribună, să-și îmbrățișeze familia, ținând și el tricolorul în mână.

Arădoaie, antrenat de Dumitru Dorobanțu, s-a calificat în finală după ce a trecut în semifinale de ucraineanul Stepan Grekul, în sferturi de polonezul Mateusz Goinski, în optimi de olandezul Artjom Kasparian și în primul tur de spaniolul Jacinto Daniel Hormiga Gimenez.

Având în vedere problemele financiare cu care se confruntă Federația Română de Box, de care ne vorbea și Mihai Nistor, pugilistul campion mondial la seniori, victoriile celor doi tineri sunt cu atât mai importante cu cât au fost obținute cu sacrificii și investiții personale, atât ale lor și familiilor lor, cât și alte antrenorilor. Sacrificii făcute cu un singur gând, subliniat și de Arădoaie: „Sper să ajung la următoarea olimpiadă și de acolo să aduc acasă o medalie olimpică.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.