LEAD
Handbal - Champions League

Mereu în control și din nou în Final 4-ul Ligii Campionilor! CSM București câștigă cu Ferencváros, se va întoarce la Budapesta pentru a-și apăra trofeul!

FOTO: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
15 aprilie 2017
Lead.ro
13 comentarii

CSM București câștigă la Budapesta, cu Ferencváros, și se așază cu încredere între cele mai bune patru echipe ale Europei! Calificarea aceasta vine să confirme zilele frumoase ale handbalului românesc.

CSM București a ajuns în Ungaria cu cinci goluri avans și cu o misiune clară: a doua calificare consecutivă în Final 4-ul Champions League. Din toate punctele de vedere, returul cu Ferencváros a fost un succes: la capătul unui meci controlat de la început și până la sfârșit, CSM a câștigat cu 27-26. Cu gândul să-și apere trofeul, campioanele en-titre se vor întoarce la Budapesta peste trei săptămâni. Dacă jocul lor va arăta la fel, șansele sunt bune.

Ferencváros, care anul ăsta a reușit, după o lungă așteptare, să se bată de la egal cu echipe mult mai bine cotate – ca Gyor, Vardar sau Buducnost – nu a avut nici măcar o șansă sâmbătă seară. CSM a arătat multă siguranță încă de la început, a condus mai mereu și a reușit să-i descurajeze chiar și pe cei mai optimiști suporteri maghiari.

La capătul zilei, partida aceasta a fost câștigată de forța grupului, nu de realizările individuale ale unor jucătoare. Or, pentru o echipă care în ultimele luni s-a bazat mai degrabă pe sclipirile de moment ale lui Bella Gullden, Carmen Martin sau Paula Ungureanu, acesta e un lucru foarte important. Faptul că Tortensson, Niombla sau Baziliu s-au numărat și ele printre cele mai bune marcatoare ale echipei, alături de Martin și Oana Manea, e îmbucurător pentru o echipă care apare (tot mai) pregătită pentru al doilea ei Final 4.

F I N A L F O U R ❗❗❗❗CSM BUCURESTI 💪💪💪💪💪🇸🇪🇪🇸🇷🇴🇲🇪🇫🇷🇧🇾🇩🇰

Posted by Adrian Vasile Conditioning Trainer on Samstag, 15. April 2017

În plus, apărarea începe să fie din ce în ce mai contondentă, toată lumea joacă la intensitate mare și asta se traduce, fără întârziere, într-un handbal solid și complet. Așa cum știi, nu a fost mereu cazul în acest sezon european în care CSM a jucat de multe ori indecis și fără avânt. Schimbarea de atitudine a venit brusc (și exact la momentul potrivit), iar meritul lui Per Johansson, abia la al doilea lui meci pe banca echipei, e greu de contestat.

Asta spunea și Oana Manea, imediat după finalul jocului: „Atuul nostru a fost că am jucat ca o echipă, cred că Per a reușit foarte bine să pună în valoare grupul”, a declarat pivotul lui CSM pentru Radio România Actualități, înainte să confirme încă o dată că jucătoarele și-au dorit foarte mult să ajungă iar în Final 4: „Cunoșteam suporterii lui Ferecnvaros, am mai jucat aici, așa sunt mereu, dar asta ne-a motivat mai mult. Cu siguranță va fi același Final 4 ca anul trecut, sper să jucăm cu aceași atitudine, fără presiune, degajate, pentru că ăsta a fost atuul nostru data trecută. E adevărat că acum presiunea e pe noi, dar sper să uităm de ea, s-o lăsăm la București.”

Bianca Bazaliu, care începe să-și facă loc în această echipă, a subliniat și ea atmosfera din vestiar: „A contat că am fost o echipă, ne-am încurajat tot timpul, ne-am susținut una pe alta. Îi mulțumesc din suflet lui Per Johansson că a avut încredere în mine, sper să demonstrez în continuare și să nu dezamăgesc”, a spus Bianca pentru DigiSport.

Context

CSM București n-a avut, până acum o săptămână, un sezon european grozav. Mai mult, clubul a trecut recent printr-o nouă schimbăre de antrenor: la începutul lunii, imediat după ce a câștigat campionatul României, Aurelian Roșca și-a anunțat plecarea de la echipă. În vară, pe bancă va fi adusă daneza Helle Thomsen (care va continua să antreneze și selecționata Olandei), iar până atunci echipa a încăput în mâinile suedezului Per Johansson, sosit și el recent în poziția de consultant tehnic.

A fost a doua oară în acest sezon când clubul finanțat de Primăria București a făcut schimbări pe banca tehnică cu puțin timp înaintea unor meciuri importante din Liga Campionilor. În noiembrie 2016, Roșca l-a înlocuit pe danezul Jakob Vestergaard, cu doar câteva zile înaintea meciului cu Rostov, decisiv pentru calificarea în grupele principale ale Ligii. Atunci, mutarea a adus un suflu nou, iar echipa s-a calificat într-o grupă principală în care, totuși, rareori a reușit să joace la potențialul maxim.

Acum, cu Johansson pe bancă, toate jucătoarele arată din nou poftă de joc, grupul s-a strâns și nimeni nu mai poate exclude pe CSM din calculele acestui nou Final 4.

Turneul final

Pentru CSM urmează acum Final 4-ul de la Budapesta, pe 6 și 7 mai. Va fi greu, însă echipa are încă trei săptămâni de pregătire, iar experiența și amintirile de anul trecut vor oferi și mai mult curaj unor jucătoare care oricum nu aveau complexe de inferioritate.

Buducnost, echipa Cristinei Neagu (care va juca din vară pentru CSM), Vardar și Gyor s-au așezat și ele la aceeași masă de patru, într-o perfectă reeditare a turneului de anul trecut. Va fi chiar totul la fel?

Comentează articolul
VIITOR

Cealaltă față a performanței. Înotătorul Robert Glință e forțat să stea pe loc ca să meargă înainte

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
26 mai 2017
Andreea Giuclea

Deși afară plouă ca într-o zi de noiembrie, pe marginea bazinului olimpic Dinamo e cald și zăpușeală cu câteva minute înainte de startul oficial al Campionatelor Internaționale de Înot ale României (25-28 mai). Sportivii se încălzesc în bazinul mic, din dreapta, sau se schimbă în costumele de concurs printre scaunele roșii din tribună; părinții și […]

Citeşte articolul
Fotbal

O victorie pentru un oraş: United câştigă Europa League şi mai risipeşte din norii strânşi deasupra Manchesterului

25 mai 2017
Danny Coposescu

Ca să începi să pui în context misiunea pe care a avut-o Manchester United în finala Europa League, trebuie să vorbeşti puţin despre rivalii ei cei mai mari. Acum 28 de ani, pe 15 aprilie, oraşul Liverpool (şi echipa sa) trăia acea traumă care a lăsat urme permanente în identitatea clubului. Teribilul accident de la […]

Citeşte articolul
Video

Cum facem să ne întrecem din nou cu cei mai puternici? Mihai Covaliu caută câteva răspunsuri

FOTO: Stefan Constantin/SPORT PICTURES
25 mai 2017
Ancuța Iosif

Într-un mai vechi interviu, Florin Bercean, coordonatorul lotului olimpic de judo, unul dintre antrenorii care a adus României o mulțime de medalii, ne-a spus că sportul este (și nu poate fi altfel decât) o reflectare a societății: când o să avem economie, când o să avem tot ce ne trebuie, o să avem și sport. […]

Citeşte articolul
Premier League

Și cu asta, basta: în afara lui Arsenal, toată lumea e mulțumită. Iată concluziile sezonului de Premier League

23 mai 2017
Danny Coposescu

S-a consumat și ultima etapă din ediţia asta de Premier League, ultimul episod dintr-un scenariu care ne lăsă – așa cum fac regizorii buni – cu câteva necunoscute. Da, titlul era deja luat, retrogradatele decise şi doar ultimul loc de Champions League rămăsese nebifat – de parcă cineva chiar se aștepta ca bietul Wenger să […]

Citeşte articolul
 • Novak

  Cea mai buna investitie a Primariei Capitalei din ultima vreme! Sa nu uitam ca fara banii PMB nu se ajungea aici.

  • ralu_dani

   Cam toate cluburile din handbal au trait si traiesc din banii primariilor, cu exceptia poate a Oltchimului. Nu toate fac performanta .

   • Novak

    Da, doar ca aici PMB a bagat foarte multi bani. Au buget peste ce e in fotbalul romanesc de ex cu exceptia fcsb.

    • ralu_dani

     Crezi ca vreo echipa romaneasca de fotbal ar face cu banii astia mai multe? Ma indoiesc…..e bine asa,
     de la anul vine si Cristina. Ar trebui sa caute totusi si niste sponsori mai mari …….. aduna ceva oameni in sala si banuiesc ca fac si audienta.

     • Novak

      Evident ca nu. Eu laud ce face PMB, si merita laude CGMB, Primarul si Directorul General. Este un exemplu de bani investiti cu cap.

     • Floare

      din punctul meu de vedere la un oras cu 2 – 3 milioane de locuitori cum este Bucurestiul, Primaria ar putea aloca lejer 100 de milioane de euro pentru sport..

    • Floare

     CSM Bucuresti (tot clubul, nu doar echipa de handbal feminin, adica si sectiile de handbal masculin, rugby, volei, atletism, chiar si tenis :)) etc) are un buget total de 13 milioane de euro pentru 2017. Nu cred ca echipa de handbal feminin este finantata cu mai mult de 2,5 – 3 milioane de euro pe an.

     Conform bugetelor din Liga I, pe sezonul 2015 -2016, 7 echipe din cele 14 aveau bugete peste 3 mil de euro.. 🙂

     • Novak

      au 5 mio buget inclusiv sponsarizari

     • Floare

      sigur nu e bugetul total pe handbal? cu tot cu echipa de baieti? mi se pare mult si chiar nu vad unde s-ar putea duce toti banii astia doar pe 9 – 10 fete..

     • aNdrei.

      Bugetul echipei e de 3 milioane de euro, din care 1-1,2 vin din sponsorizari . Nu vorbi aiurea, daca nu esti in cunostinta de cauza !

   • rebelhawk

    Altfel nu se poate la noi.

 • Nicky

  Pe mine ma surprinde dominatia formatiilor din est asupra celor din vest in acest sport (partea lui…feminina)!!! Sau, daca vreti, dominatia…financiara, absolut la toate cluburile care fac legea exista jucatoare din toata lumea, crema handbalului mondial.

 • Floare

  Antrenorul suedez Per Johansson ieri, pe instagram la o poza cu Paula 🙁 (traducerea este realizata cu google translate..)

  „Isterie la București pentru ziua de azi este total ireal.

  Având acum experimentat două derbies din Europa de Est ambalate este o favoare care mă face ochii plini de lacrimi, dar și descurajat lumea bolnavă trăim acum, și ura care este în curs de dezvoltare. În Ungaria, o ascunde nu mai prospere în cazul în care cel mai rău fel de xenofobie și este pe deplin acceptat ca fasciști, peste 50 la suta de sprijin

  Nu este atât de mult mai mult decât de sport și mult mai mult decât CSM împotriva Ferencvaros. Acesta a fost România cu Ungaria, două țări care se urăsc, și o ură care astăzi a fost infricosator pentru real, atunci când meciul a fost după portar nostru Paula luat 1 litru de pișat în cap, 10 monede și trei brichete și 5000 de fasciști, naziști și Ultras au scandat „Du-te acasă te Gypsy animale cu sânge și orfani și, în același timp, a avut posibilitatea de a face jocul prin apljud la unul din coapsele noastre Gnos Niombla. Și nu am putea merge un metru fără polițiști ne-au urmat.

  Fericit și mulțumit că am reușit și mulțumiri pentru toate țipetele fericite.

  Fotografiată jocul nostru erou Paula cu o mulțime de pipi în păr.”

© 2017 Lead
Design: Live Design