Mesaj de la Paris: ăsta-i doar începutul! De neoprit, Neymar și Mbappé fac prima victimă serioasă. Vor urma și altele

Danny Coposescu 28 septembrie 2017

Toată nebunia de la Paris din ultima vreme trebuie pusă în context. Da, să i-l iei Barcelonei pe omul desemnat urmaşul lui Messi e o mişcare cutezătoare; da, să ai practic întreg bugetul considerabil al statului Qatar la dispoziţie e înfricoşător chiar şi pentru restul giganţilor din fotbalul european; și da, să ţi se acorde onoarea unui acronim pentru tripleta ta ofensivă e un semn că-n oraș se întâmplă ceva demn de luat în seamă.

Dar Ligue 1 nu e Spania sau Anglia și nici măcar Germania sau Italia, şi oricâte „sombrero-uri“ ar reuşi Neymar acolo, succesul experimentului de la PSG se judecă pe altă scenă – cea europeană. Mai mult, scandalurile recente dintre personalităţile ultra-răsfăţate din echipa franceză demonstrează provocările aparte pe care le are echivalentul unei producţii de film care reuneşte câțiva imenși (și dificili) actori din industrie.

Bun, am stabilit contextul. Acum, să lăsăm chestiile astea sobre şi plictisitoare, pentru că PSG tocmai a tratat o altă superputere a sportului de parcă ar fi fost Toulouse. Victoria cu 3-0 a parizienilor contra lui Bayern vine într-un început de sezon care o surprinde pe campioana Germaniei mult mai vulnerabilă decât ne-a obişnuit. Chiar dacă Bayern a pierdut viteză în ultima vreme, vorbim totuşi de aceeaşi echipă care s-a obişnuit măcar cu semifinalele Champions League.  O înfrângere atât de clară nu va fi ignorată.

Nimic din arsenalul (sorry, Arsène!) lui Bayern n-a pregătit-o să se descurce cu Neymar, care n-a jucat în weekend şi a părut că şi-a petrecut orele libere mustind că nu are cui să-i treacă mingea printre picioare. El a făcut primul gol, servit prietenului Dani Alves după nici două minute de joc şi tot el a încheiat balul cu golul trei. Că şi Cavani, aparent inamicul său de moarte dacă e să te iei după presă, a marcat demonstrează limitele speculaţiilor că formaţia asta n-are cum să funcţioneze cu atâtea vedete pe metru pătrat. Se descurcă prea bine, dacă-l întrebi pe Mbappé, unul dintre cei mai buni oameni ai Parisului: „Ăsta e abia începutul!”, a amenințat tânărul de 180 de milioane de euro. Și mulți îl vor crede.

E drept şi că bătaia administrată Barcelonei în stagiunea trecută, un 4-0 în turul dublei cu final nefericit pentru PSG, a atras tot atâtea decretări ale unui nou monarh fotbalistic. Dar francezii au răspuns la şocul de pe Camp Nou ca orice conglomerat: şi-au cumpărat competitorul, tocmai jucătorul care a orchestrat revenirea uluitoare a Barçei şi acum au trimis acasă, cu coada între picioare, un alt monstru sacru al industriei.

Între timp, Ancelotti se vede înconjurat de tot mai multe întrebări inconfortabile la Bayern. Italianul s-a văzut nevoit să-şi apere formula de start din care au lipsit Matts Hummels, Robben şi Ribery prin platitudinile tipice ale meseriei: „Nu cred că a fost o aşezare riscantă. O să fiu criticat pentru asta, dar nu e o problemă. Situaţia jocului a fost împotriva noastră.“ Dacă Ancelotti se referă la situația în care Bayern nu mai știe (e drept, de câțiva ani) să se apere și să joace la rândul ei pe contre, atunci are dreptate. Atacurile așezate ale bavarezilor sunt tocmai asta: așezate.

Dar Bayern are probleme mai serioase. Clubul suferă acum (absolut previzibil) pentru că nu i-a înlocuit cum trebuie nici pe Kroos, nici pe Schweinsteiger, Lahm sau alții ca ei – jucători și personalități care trăgeau echipa înainte. Mai mult, plecarea lui Matthias Sammer a slăbit serios o conducere care nu mai este nici ea convinsă că Ancelotti e omul potrivit pentru reașezarea de la München.

În celălalt meci din grupa B, Celtic a pălmuit-o cam cu aceeaşi uşurinţă pe Anderlecht. Griffiths, Roberts şi Sinclair au adus prima victorie departe de casă în grupe din 2012 încoace pentru echipa lui Brendan Rodgers. Că e prima dată când scoţienii nu primesc gol în deplasare de când participă în Champions League demonstrează şi progresul sub antrenorul nord-irlandez, dar şi starea deplorabilă în care se află campioana belgiană, pentru care Chipciu şi Stanciu n-au reuşit mai nimic.

La Madrid, toţi ochii au fost pe Diego Costa. Care, bineînţeles, n-a făcut decât să urmărească teatral din tribune meciul dintre Atletico, la care a revenit, şi Chelsea, fosta iubire de care se simte trădat. Pe noul stadion al spaniolilor, Wanda Metropolitano, atmosfera a fost tot atât de înflăcărată ca pe Vicente Calderon, şi golul lui Griezmann din penalti chiar părea că va asigura un debut european perfect pentru arenă. Dar Morata, sub ochii geloşi ai omului pe care l-a înlocuit, a egalat – şi i-a sărit în braţe lui Conte, continuând parcă piesa asta siropoasă.

Părea că se va termina egal, dar Chelsea a început să-şi facă un obicei bun din a marca goluri târziu. Batshuayi a câştigat meciul pentru campioana engleză în minutul 94 şi orice dubii că forma bună a londonezilor nu va mai ţine şi sezonul ăsta se risipesc rapid: Chelsea arată grozav!

În Azerbaijan, Roma a scăpat cu greu (2-1) din deplasarea la Qarabag și are prim-planul pentru locul doi în grupa C.

Man Utd se poate gândi deja liniştiă la optimi, după un 4-1 pe terenul lui CSKA Moscova. E ceva profund impresionant să vezi un jucător de top în formă de top, iar Lukaku e pur şi simplu de neoprit.

Încă o dublă pentru belgian l-a adus la 10 goluri în nouă meciuri. Dacă Mourinho se plângea acum două săptămâni de „fotbal de playstation“, atunci Lukaku face cât un „cheat code“ de când a venit la United.

Ţi-e şi frică să te gândeşti ce-i va face Benficăi, dacă Basel a reușit să le dea portughezilor un 5-0 devastator. Dacă e să pierzi pentru prima dată contra unui adversar din Elveţia, măcar Benfica a ales să o facă în stil.

Compatrioţii Sporting Lisabona s-au descurcat mult mai bine cu Barcelona, care s-a chinuit să câştige pe Alvalade cu un autogol. Gazdele au avut chiar două ocazii mari şi meritau mai mult într-un meci din care se stoarce greu un rezumat interesant.

Ca şi în cazul victoriei lui Juventus cu Olympiakos. Aproape 70 de minute le-a luat italienilor să rupă plictisul şi până la urmă Higuain şi Mandzukic o păstrează pe campioana italiei cu şanse maxime măcar pentru locul doi în grupa D.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.