LEAD
Cupa Ligii

Miracolul de Crăciun: Bristol o învinge în ultima secundă pe Man Utd, pune acum vizorul pe vecina City

Într-un fel, oficialii de la Football League au cel mai uşor job din lume. Atât de uşor, încât îşi pot permite să o dea în bară mai des decât Rashford şi Ibrahimovic contra lui Bristol City. Pot să schimbe sponsorii ca şosetele, până când nimeni nu mai ştie exact cum se numeşte Cupa Ligii (sau ce focului o fi Carabao). Pot să alieneze suporterii prin propuneri din ce în ce mai puţin demne pentru o competiţie serioasă, cum ar fi ideea genială de a implica echipele de juniori ale giganţilor din Premier League. Pot să transforme o simplă tragerere la sorţi într-un dezastru care să tragă în jos şi Twitter.

Dar câtă vreme o echipă din liga secundă pune la pământ patru adversari din cel mai bogat campionat din lume şi ajunge în semifinale, Cupa Ligii rămâne vie şi sănătoasă. Cât timp există un exemplu de giant killing ca cel de pe „Ashton Gate”, unde Bristol a eliminat-o pe United, deţinătoarea trofeului, nimeni nu-i poate lua şarmul.

Un film din altă eră

S-au împlinit 130 de ani de la deschiderea arenei pe care Bristol City joacă din 1904 încoace. Având în vedere ce s-a întâmplat în meciul de aseară, e imposibil să nu includem şi detaliul ăsta. Pentru că s-a dovedit a fi platoul perfect pentru un scenariu exact cum ne place cel mai mult în fotbal (cât timp nu suntem fani Man Utd).

Niciunul dintre cele 27.000 de locuri n-a rămas liber pentru o întâlnire pe care probabil nici cei mai optimişti sau şpriţuiţi localnici nu şi-o puteau imagina aşa. E drept că Bristol e pe locul 3 în Championship şi se bate la promovare. Şi că Watford, Stoke şi Crystal Palace au căzut pe rând în rundele precedente, crezând că sunt favorite. Dar United rămâne United. Deci meciul părea mai degrabă un glamour tie care să umple cuferele decât o şansă reală de a ajunge în careul de aşi al unei cupe pentru prima dată în aproape 30 de ani.

Când Ibrahimovic a izbit transversala, mulți şi-au spus poate că vine imediat golul pentru oaspeţi. Când Rashford a lovit bara, probabil unul sau doi s-au gândit că cineva acolo sus are planuri mari pentru seara lor. Dar când Joe Bryan, băiatul născut la Bristol şi crescut de club, a trimis o bombă direct în vinclul porţii lui Romero, Ashton Gate a început să vadă clar contururile poveştii. O poveste pe care Mourinho a rezumat-o destul de bine: „Pentru o echipă, a fost o seară uriaşă. Pentru unii dintre jucătorii noştri, a fost o zi ca oricare alta, o zi obișnuită la birou. Câţiva probabil nici nu-şi doreau să vină la birou azi.‟

Nici golul egalizator al lui Ibrahimovic n-a putut schimba firul epic. Când se pune de un cupset, un David contra Goliath, parcă lucrurile merg de la sine spre deznodământ. Dar chiar să marchezi în ultimele secunde ale ultimului minut de prelungiri? Parcă e prea de tot.

Korey Smith a spus la final că nu marchează prea des şi trebuie să-i dăm crezare. După 131 de meciuri în tricoul roşu al lui City, avea un singur gol. Tocmai contra lui Man Utd, şi-a dublat totalul pentru clubul la care joacă din 2013. Cine scrie sfârşiturile astea!?

Ultimul fluier nu i-a dezlănţuit numai pe jucătorii victorioşi. Antrenorul Lee Johnson, care jucat ani buni la Bristol, l-a făcut titirez pe un băiat de mingi după golul lui Smith!

Întreg stadionul s-a repezit pe teren în plin extaz şi, măcar de data asta, nimeni n-a trimis forţele speciale peste suporteri, din vreo panică morală. Jucătorii au rămas să fie adulaţi, bătuţi pe spate şi ciufuliţi de un oraş întreg. Până să ajungă la cabine, Korey Smith apăruse deja în sute de selfie-uri, alături de membri ai familiei care de-abia îşi mai puteau stăpâni mândria.

Scăpat în sfârşit de oceanul uman de pe gazon, Korey Smith a fost primit de un coechipier cu un strigăt jovial: „Ce-ai făcut, mă?!”. Cam asta ne întrebăm cu toţii după magia de pe Ashton Gate.

Man City, ai fost prevenită!

De data asta, tragerea la sorţi n-a mai fost făcută în China sau la cine-ştie-ce sediu al unei corporaţii. Ceremonia (scurtă, mulţumim Cerurilor!) a avut loc chiar în interiorul arenei, în faţa entuziasmului nestăvilit al jucătorilor lui Bristol City. Mâna lui Phil Neville le-a mai scos un dar din sac: o semifinală cu Man City.

Echipa lui Guardiola poate părea invincibilă sezonul ăsta, dar liderul din Premier League s-a cam târât până în semifinale Cupei Ligii. După loviturile de departajare cu Wolverhampton, a mai urmat o nouă loterie, marţi seară, la Leicester.

E adevărat şi că Jamie Vardy egalase dintr-un penalti dubios în minutul 97 pentru a trimite meciul în prelungiri – şi că City a jucat cu echipa a doua. Dar, dacă avântul lui Bristol continuă, va fi nevoie de mai mult decât mănuşile salvatoare ale lui Claudio Bravo şi entuziasmul lui Guardiola pentru finala din februarie.

Nici Arsenal şi Chelsea, celelalte două adversare din penultimul act, n-au avut seri uşoare. Wellbeck a marcat singurul gol cu West Ham, dar asta nu se compară cu emoţiile campioanei engleze. „Stamford Bridge” a stat liniştit până în minutul 90, mulţumită lui Willian. Dar Bournemouth s-a trezit cu chef de prelungiri şi a egalat prin Gosling. Eddie Howe n-a apucat să se bucure nici 60 de secunde până când Morata a demonstrat ce înseamnă cu adevărat expresia „de la extaz la agonie“.

Motive bune, deci, să aşteptăm cu nerăbdare semifinalele de luna viitoare.

Comentează articolul
Champions League

Dacă domnul Klopp n-are nimic de spus, în semifinalele Ligii Campionilor pot ajunge principalele patru favorite

16 martie 2018
Danny Coposescu

„Bun venit în Casa Fotbalului,‟ ne-a urat pentru a câta oară Giorgio Marchetti, birocratul UEFA care locuiește în sala pompoasă unde are loc la fiecare cinci minute câte o tragere la sorți. Spre recunoștința eternă a delegaților care au abonament de zbor dus-întors până la Nyon, el și simpaticul maestru al ceremoniilor, Pedro Pinto, nu […]

Citeşte articolul
Tenis de câmp

Simona Halep: mai puternică, mai eficientă, la fel de orgolioasă

15 martie 2018
Camelia Butuligă

Simona Halep s-a luptat cu vântul și cu miezul ei fierbinte, a bătut-o pe Martic și ne-a demonstrat încă o dată că învață mai repede decât noi: la 1-3 în decisiv s-a calmat suficient cât să reorienteze energia destructivă împotriva adversarei, nu împotriva ei înșiși.  * Când m-am mutat la București dintr-un orășel liniștit de […]

Citeşte articolul
Champions League

Trăiască regele! Chelsea luptă frumos, dar Messi confiscă meciul. Bayern completează tabloul sferturilor în Champions League

15 martie 2018
Danny Coposescu

Nu vezi prea des cuvântul „rege‟ elogiat în tribunele de pe Camp Nou, din motive evidente. Dar cum o întâlnire cu un club englez îți prezintă automat o serie de clișee atractive, suporterii Barçei au găsit o alternativă convenabilă:„God Save the King‟ a fost mesajul care i-a așteptat pe jucători aseară, în returul cu Chelsea. […]

Citeşte articolul
Champions League

Prea târziu, mult prea puțin: Man United și Mourinho părăsesc Europa, Sevilla și Roma sunt în sferturile Champions League

14 martie 2018
Danny Coposescu

În filme, muzica ambientală face tot atât cât naratorul. Te anunță exact ce fel de scena urmează, dacă-i de bine sau de rău pentru protagoniști. Probabil cel mai bun exemplu vine din una dintre primele reușite ale lui Steven Spielberg, „Jaws‟ – coloana sonoră care acompaniază atacurile rechinului a devenit parte din cultura populară universală, […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design