LEAD
Rusia 2018

Nastrovje! Între balerine, astronauţi  şi politicieni, am aflat grupele Cupei Mondiale din Rusia. Și două sunt interesante

O oră şi jumătate de dansuri, cântece şi discursuri: să nu spună cineva că FIFA nu ştie ce vrea poporul. Ah, da, şi undeva între „entuziasmul“ lui Putin şi glumele lui Gary Lineker, s-au tras la sorţi şi grupele pentru probabil cel mai controversat Mondial de până acum. Cel puţin până în 2022, când o să privim cum cei mai buni fotbalişti ai lumii se topesc sub soarele din Qatar.

Dar să revenim la festivitatea de la Kremlin. Avem obișnuită „grupă a morţii‟ şi destule alte întâlniri imprevizibile care să facă interesant turneul de anul viitor.

Grupa A – Rusia, Uruguay, Egipt, Arabia Saudită

Sigur e doar o coincidenţă că gazdele competiţiei au parte de cea mai slabă secţiune. Altfel, trebuie să-l credem pe Sepp Blatter. Elveţianul s-a plictisit să nu fie băgat în seamă şi a spus săptămâna trecută că tragerile la sorţi sunt compromise de bile încălzite. Dincolo de teorii conspiraționale, Rusia chiar a prins aproape cele mai accesibile echipe din fiecare urnă valorică.

Dar degetele lui Maradona nu l-au ascultat pe Putin, care n-ar fi vrut ca petrecerea să-i fie deranjată de „considerente politice‟. Meciul de deschidere de pe 14 iunie e între ruşi şi Arabia Saudită. „Derbiul petrolului“ ar trebui să dea o savoare aparte care compensează pentru calitatea nu tocmai impresionantă a echipelor.

Grupa B – Portugalia, Spania, Iran, Maroc

Aşa mai merge! O Cupă Mondială şi două campionate europene în aceeaşi grupă, plus două dintre cele mai bune naţionale din celelalte urne. E de ajuns să arăţi cu degetul spre întâlnirea dintre Spania şi Portugalia de pe 15 iunie pentru a înţelege de ce, pe hârtie cel puţin, aici avem e candidata principală pentru sufixul „a morţii“.

Fundaşul portughez Jose Fonte e de acord: „E o rivalitate mare şi va fi ca un derbi. Va fi fantastic.“ Iran şi Maroc au dominat în calificări şi nu trebuie subestimate. La prima, selecţioner e tocmai Carlos Queiroz, deci meciul cu Portugalia va fi cu atât mai interesant.

Grupa C – Franţa, Peru, Danemarca, Australia

Nick Miller de la ESPN spune că până şi echipa secundă a francezilor s-ar plimba prin grupa asta. Părerea asta e uşor de înţeles, cât timp Didier Deschamps are practic la dispoziţie un „dream team‟, mai ales în atac. Dar toată lumea ştie de asul danezilor – Christian Eriksen a strălucit în calificări şi demonstraţia de forţă contra Irlandei e încă proaspătă în amintire.

În Peru, oamenii încă n-au scăpat de mahmureală, după prima prezenţă la un Mondial din 1982 încoace. Echipa are destui jucători tineri şi promiţători, pe lângă veteranii Pizzaro şi Farfan. Australia tocmai şi-a pierdut selecţionerul, deci aşteptările sunt mici. Totuşi, cum zice şi jurnalistul Miguel Delaney, certitudinile au cam dispărut din fotbalul internaţional.

Grupa D – Argentina, Croaţia, Islanda, Nigeria

Nici aici nu stăm rău: probabil rivala grupei B, patru adversare care se cunosc foarte bine. Nigeria nu scapă nicicum de Messi, care a marcat o dublă contra africanilor în Brazilia. Ai zice că nigerienii s-au plictisit de Argentina: e a cincea oară când îi întâlnesc pe sud-americani la un turneu final. Se pare că nu, pentru că naţionala lui Gernot Rohr a mai şi aranjat un amical contra Argentinei, acum două săptămâni. Măcar l-au câştigat cu 4-2.

Islanda i-a forţat pe croaţi într-un baraj, după ce a câştigat grupa de calificare. Cele două sunt cunoştinţe vechi: s-au întâlnit şi într-un play-off pentru ultimul Mondial. Croaţia îi lăsa atunci acasă pe nordici, dar balanţa de puteri s-a schimbat mult în ultimii patru ani.

Grupa E – Brazilia, Elveţia, Costa Rica, Serbia

Tite n-ar fi putut alege nici cu bile încălzite o grupă mai favorabilă pentru Brazilia. Echipa sa a zburat prin calificări cum n-a mai făcut-o de ceva vreme şi arată echilibrată, la ani lumină de lotul isteric din 2014. Adversarele n-ar trebui să-i pună probleme şi, dacă toată lumea confirmă aşteptările (ştim, ştim, Miguel Delaney…), am putea avea o semifinală cu Franţa.

Elveţia e favorita pentru locul doi, dar Costa Rica ne-a învăţat la ultimul turneu că nu respectă asemenea formalități. La rândul ei, Serbia a pierdut un singur meci în calificări.

Grupa F – Germania, Mexic, Suedia, Korea

Mexic are onoarea să fie primul adversar al campioanei mondiale. O oportunitate de care se bucură sigur foarte mult.

La prima vedere, băieţii lui Löw n-ar trebui să transpire prea mult în grupa asta. E clar că asta crede şi selecţionerul, care a vorbit despre „nişte oponenţi interesanţi“ – cel mai diplomat mod de a spune că nu-şi face griji.

Suedezii, însă, au demonstrat din ce sunt făcuţi în barajul cu Italia, iar nemţii s-ar putea să-şi mai amintească cum s-au văzut egalaţi după 4-0 la pauză, în calificările pentru Brazilia 2014.

Grupa G – Belgia, Anglia, Tunisia, Panama

E greu de înţeles de unde vine siguranţa de sine a englezilor. De la oficiali, la jurnalişti şi jucători, toţi s-au repezit să se felicite pentru o grupă accesibilă. Poate pe hârtie, dar nu și dacă iei celălalte echipe în serios, nu când te-ai făcut de baftă la ultimele două turnee finale.

Despre belgieni nu trebuie să le explice nimeni ceva: jumătate din lotul lui Martinez (fost antrenor la Everton) vine din Premier League, unde Belgia are cel puţin câte un reprezentant la cluburile din „Big Six“. Cele două se întâlnesc în ultimul meci din faza grupelor, deci jocurile cu Tunisia şi Panama vor fi decisive. Africanii n-au pierdut niciun meci în calificări şi Panama i-a lăsat în faţa televizorului pe americani, ceea ce ar trebui să fie motiv de cumpătare.

Dar foşti fotbalişti ca Alan Shearer sau Mark Lawrenson vorbesc deja de „calea liberă“ din grupă şi alte „avantaje‟ decisive, cum ar fi faptul că selecţionerul Southgate a jucat şi el la Cupa Mondială (serios!). Am mai văzut filmul ăsta de multe ori, şi nu are un final fericit pentru Anglia.

Grupa H – Polonia, Columbia, Senegal, Japonia

James Horncastle are deja un titlu pentru ultimele patru echipe de la Mondialul rus: „grupa hipsterilor.“ Poate pentru că Robert Lewandowski şi-a vopsit părul cărunt şi mânâncă aproape exclusiv vegan. Dar mai degrabă din cauza senzaţiei că toate cele patru echipe pot produce surprize mari anul viitor.

Lewandowski a fost cel mai bun marcator din calificări (16 goluri). Atacul senegalez te face să visezi: Sane, Keita, Sakho sau Balde. Columbia îl are în continuare pe James Rodriguez, iar japonezii au fost o prezenţă constantă în ultimele două decenii. Fiţi cu ochii în patru după tineri bărboşi cu ochelari de modă veche prin tribune.

Cupa Mondială din Rusia va avea loc între 14 iunie şi 15 iulie

Comentează articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
Handbal masculin

Al doilea trofeu european pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câştigat Cupa Challenge la handbal masculin! 

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
20 mai 2018
Lead.ro

După frumoasele performanțe ale handbalului feminin, unde SCM Craiova a câștigat – și încă entuziasmant – Cupa EHF, iar CSM București a luat bronzul în Champions League, Potaissa Turda a obținut Cupa Challenge și a închis perfect un sezon grozav pentru handbalul românesc! * La un an distanță de finala pierdută cu Sporting Lisabona, Turda […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design