LEAD
EUROBASKET 2017

Naționala de baschet e învinsă de Croația, se pregătește de spectacolul cu Spania. Obiectivul e complicat, dar rămâne pe masă

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
3 septembrie 2017
Lucian Vârtan
0 comentarii

Chiar dacă acest Campionat European este un prilej de sărbătoare pentru baschetul românesc, publicul de la Cluj, deși mult mai gălăgios decât în prima zi, nu a reușit să umple sala nici în al doilea meci din faza grupelor.

Asta chiar dacă pentru orice iubitor al baschetului, meciul cu Croația a fost o bucurie: jucători din NBA, realizări spectaculoase și o echipă a Croației în plină viteză. Pentru fanii români, însă, meciul vedetă al zilei de sâmbătă a (re)confirmat un singur lucru: echipa României poate crește mai repede dacă se măsoară cu cele mai puternice echipe.

România a reușit să stea aproape de Croația doar în primul sfert. Apoi, diferențele au devenit tot mai stridente: atacul nostru a părut indecis și s-a bazat prea mult pe aruncări complicate, de la distanță; apărarea a fost, cu excepția primului sfert, mai mereu pe picior greșit.

Mai bună pe fiecare post, echipa Croației a câștigat meciul (74-58) și a luat, alături de Spania, prima opțiune pentru calificarea la turneul final al EuroBasket 2017, ce se va juca la Istanbul.

Meciul

România a început ultimul joc al zilei din Polivalenta din Cluj în formula de vineri seară – Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu, Cătălin Baciu, Kuti Nandor și Radu Paliciuc.

„Alergăm, alergăm, nu ne oprim în atac!” a fost îndemnul lui Marcel Țenter, antrenorul României, la începutul meciului. Motivată, România a început cu două triple și un joc bun în defensivă, dublat de încurajările publicului – în sfârșit, s-a simțit că jucăm acasă! Au simțit-o și jucătorii și, în șase minute de joc, s-au repezit la 10-0. Dacă la intrarea pe teren păreau timorați, începutul primului sfert a arătat contrariul: un baschet  creativ, frumos, fără nici un turn-over.

Dar Croația nu a căzut în admirația României prea mult. Pe fondul unui joc rapid și pe contre, cu multe ratări în trupa „Vulturilor”, croații au reușit să egaleze cu mai puțin de cinci minute înainte de finalul primul sfert. România a fost împinsă prea des în afara semicercului de 3 puncte și lucrul acesta ne-a costat. A fost un sfert în care apărarea a funționat bine, dar aruncările ratate s-au tot înmulțit. Rezultatul primului sfert? 20-12 pentru croați.

Sfertul doi a început la fel ca finalul primului – adversarii au continuat să atace, să marcheze din orice poziție și au reușit un parțial de 28 – 2. Până aici, România n-a jucat neapărat rău, chiar dacă diferența de pe tabelă a fost mare. La fel ca în primul meci, cel cu Cehia, în încercarea de a schimba lucrurile din mers, Marcel Țenter a început să-și mute piesele și să schimbe planurile tactice, dar fără succes. Or, în fața unui adversar mult mai valoros, poate că scăderea de nivel a României era de așteptat. Intensitatea din jocul echipei s-a stins pe finalul sfertului al doilea, când, cu șapte aruncări de 3 puncte din nouă, croații au terminat la 13 lungimi în față: 42-29.

Dacă împotriva Cehiei a cedat imediat după pauză, România a reușit acum să își ridice nivelul de joc și să arate din nou la fel de bine ca la începutul meciului. „Vulturii” s-au apropiat la 10 puncte spre finalul sfertului, când puțină lume ar fi crezut că mai pot ține aproape de croați. Cu toate astea, prea desele încercări de la distanță, indiferent că a fost vorba de Vlad Moldoveanu, Radu Paliciuc sau Andrei Mandache, le-au permis croaților să se distanțeze la 16 puncte, de data asta fără cale de întoarcere pentru România.

În final – chiar dacă în meciul al doilea echipa a arătat mult mai bine decât în primul – trebuie să admitem superioritatea Croației și să remarcăm că România nu a cedat nimic și a încercat să pună probleme până la final. Asta a observat și publicul prezent la sală, care și-a aplaudat favoriții minute bune la sfârșit și speră la un joc la fel de bun cu Spania, luni seară.

Din echipa României s-a evidențiat din nou Vlad Moldoveanu, care a marcat 14 de puncte, a avut șase recuperări și două assit-uri. Andrei Mandache a încheiat meciul cu șapte recuperări, șase assist-uri și 9 puncte marcate. Bojan Bogdanoviç, cu 21 de puncte marcate, și Dario Saric, cu 10 puncte, au fost cei mai buni croați.

De la microfonul TVR, antrenorul Marcel Țenter a părut mulțumit de ce a văzut:

„Ne-am propus să ne batem cu oricine am juca, și eu cred că am reușit în seara aceasta. Ne bucurăm că fanii noștri au luat parte la un spectacol baschetbalistic frumos. Am jucat împotriva unor nume mari din lumea baschetului, jucători care au acționat atunci când a trebuit. Meciul s-a terminat după 40 de minute, la acest nivel orice greșeală te costă. Sincer, eu mă așteptam să fie sala plină, dar publicul de azi a fost mai cald. În meciul cu Spania ne propunem să luptăm, la fel cum am făcut-o și azi.”

Celelalte jocuri

Muntenegru s-a impus în fața Ungariei cu 72 – 48, într-un meci pe care la dominat, chiar dacă nu atât de clar, încă din primul sfert. De meciul acesta era interesată în mod direct și România, pentru că de evoluțiile directe din aceste partide va depinde calificarea naționalei în fazele finale ale turneului.

Primele două sferturi au arătat un joc pe contre, presărat cu nu mai puțin de 27 de greșeli personale de ambele părți. La pauza s-a intrat cu un parțial de 39-29 pentru muntenegreni, care au păstrat o diferență constantă de 5 puncte pe parcursul sfertului al doilea. Maghiarii au dominat jocul doar în afară parchetului, unde cei aproximativ 2.000 de fani au scandat neobosiți: „Ria, ria – Hungaria.” Numai că lipsa experienței la acest nivel pentru maghiari s-a văzut și în acest meci. În sfertul al treilea, când echipa Muntenegrului a turat motoarele, Ungaria s-a văzut distanțată rapid la 20 de puncte: 40-60. De aici încolo, rezultatul final n-a mai fost un secret.

Bojan Dubljevic s-a evidențiat din echipa Muntenegrului, cu 13 puncte, șapte recuperări și două assist-uri. Alături de el, un aport consistent la joc a adus și coordonatorul de joc Tyrese Rice, care și-a pus mereu colegii în valoare. Pentru maghiari cei mai eficienți au fost Adam Hanga (recent transferat la Barcelona) și David Vojvoda.

În celălalt meci al Grupei C, „spaniolii au jucat un baschet fantastic!” – cum exclamau comentatorii TVR HD. Într-adevăr, pentru orice spectator neutru, jocul Spaniei la acest EuroBasket e o bucurie. Dacă vineri, în meciul de debut contra Muntenegrului, Spania s-a desprins mai greu, contra Cehiei ibericii au făcut un joc spectaculos de la început până la sfârșit. Scorul a fost 93-56, pe sferturi: 33-14, 23-11, 20-15 și 17-18.

Încă de la începutul sfertului întâi, Spania a dominat, așa cum era de așteptat, la toate capitolele, iar campioana en-titre a ratat prima minge din acțiune abia la finalul primului sfert. La pauza mare, Spania a intrat cu un avans de 33 de puncte. Doar Pau Gasol avea marcate în sfertul al doilea 22 de puncte, cu unul mai puțin decât întreaga echipă a Cehiei.

În a doua parte a meciului, spaniolii nu au mai forțat, dar au continuat să impresioneze prin jocul spectaculos de sub panou și prin rapiditatea construcției – un fel de uite mingea, nu e mingea! pe repede înainte. Spre finalul partidei, Spania a fost fost răsplătită de public pentru demonstrația excelentă de baschet.

Cel mai bun jucător al spaniolilor a fost Pau Gasol: 26 de puncte, opt recuperări și două pase decisive. Alături de el, Ricky Rubio s-a remarcat și el cu 17 puncte, cinci pase decisive și două recuperări. Cu toate astea, e greu să evidențiezi individualități într-o echipă care joacă colectiv și marchează din toate pozițiile. Pentru Cehia, Kamil Svrdlik și Tomas Satoransky au fost motoarele echipei.

Ce urmează în grupa C de la Cluj

Duminică este zi de pauză în grupa de la Cluj, meciurile se reiau luni, 4 septembrie:

ora 15:00 Ungaria-Cehia

ora 17:45 Muntenegru-Croaţia

ora 20:30 Spania-România

Toate meciurile grupei C vor fi transmise în direct de TVR2 şi TVR HD.

 

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Am condus tot meciul, dar linia se trage după 60 de minute. Poate că ne-am dorit prea mult.” Ce spun jucătoarele după înfrângerea cu Cehia

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Cehia, pierdut în ultima secundă, jucătoarele României au izbucnit în lacrimi. Unele s-au prăbușit în scaune, ascuzându-și lacrimile în spatele tricourilor galbene. Altele au rămas cu ochii pironiți în parchet, nevenindu-le să creadă. În tribune, Mădălina Zamfirescu, rezervă în ultimele două meciuri, plângea în hohote. Puține au găsit puterea să aplaude suporterii, […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

România este învinsă în ultima secundă de curajoasa echipă a Cehiei. Mondialul de handbal se termină (prea) brusc

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Lead.ro

La un turneu final în care s-a remarcat mai mult prin puterea de luptă decât prin orice altceva – câștigând toate meciurile importante pe final, după câteva reveniri speciale – România a pierdut acum cu armele ei un meci care ne lasă cu senzația că lucrurile se termină prea devreme: 28-27 pentru o cechipă a […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu și încrederea în echipă. „Se poate mai mult decât credem noi că se poate. Ăsta e un lucru important pe care l-am învățat la echipa națională”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
11 decembrie 2017
Andreea Giuclea

La finalul meciului cu Angola din grupele Campionatului Mondial, Cristina Neagu a strâns echipa într-un cerc la mijlocul terenului, cum face după fiecare meci. Jucătoarele s-au prins de brațe și s-au aplecat în față, iar căpitanul României le-a privit în ochi și le-a spus: „Va trebui să dăm mult mai mult decât am dat azi, […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design